După ani de zile de regim cazon, în care activitatea Penitenciarului Oradea era reflectată doar prin prisma reeducării puşcăriaşilor, vineri, unitatea oradeană de detenţie a “ieşit la rampă” cu părţi grele din munca angajaţilor din unitatea de detenţie.
Ocrotitori: Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel
Ziua Penitenciarului Oradea e în data de 29 iunie, pentru că unitatea de detenţie îi are ca ocrotitori spirituali pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
Şi tot anual, la unitatea de detenţie oradeană era marcatā această zi doar cu favoruri pentru detinuţi. S-a tot ţinut în umbră munca angajaţilor din penitenciarele româneşti, iar informaţii despre greutatea slujbei lor au răzbătut când şi când, la proteste.
Vineri spre prânz, în avans cu o zi de Sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel, Penitenciarul Oradea a decis să arate oamenilor frânturi din munca lor.
„Stai că il tai!”
Au fost alese două momente, dintre cele mai de nedorit, delicate şi foarte greu de gestionat. Momente din viaţa reală, frecvente în această unitate de detenţie unde sunt încarceraţi doar deţinuţi cu pedepse grele, care au săvârşit infracţiuni majore.
Şi aceste multiple momente dificile sunt de cele mai multe ori manageriate de angajaţii Penitenciarului, fără intervenţia Poliţiei.
Astfel, când deţinuţii comit în interiorul Penitenciarului agresiuni sau alte fapte reprobabile intervin nu doar gardienii, ci şi mascaţii, extrem de bine pregătiţi, din echipa SASS (Structuri Asociate pentru Siguranţa Specială).
Două astfel de momente au fost arătate publicului vineri, la baza de la Sântandrei. Primul imagina o luare de ostatici chiar în duba Penitenciarului, pe timpul transportului de deţinuţi.
Un puşcăriaş care a luat captiv un membru al escortei ameninţa că îi rupe gâtul dacă nu vine directorul Penitenciarului să îi îndeplinească toate cererile: „Stai, cā îl tai! Să vină directorul!”
A apărut un angajat al unităţii de detenţie, cu rol de negociator, care l-a lăsat pe cadrul medical să se apropie de deţinut şi să îl momească să iasă din dubă, pe motiv că îi dă să bea apă. Când puşcăriaşul a scos capul şi mâna să ia apă, un mascat urcat pe dubă a sărit pe agresor, iar ceilalţi din echipa SASS l-au înconjurat şi l-au imobilizat.
Al doilea moment a avut ca scenariu refuzul în grup de a se supune ordinelor, moment imaginat că se petrece într-o celulă. La fel, mascaţii de la SASS au intervenit şi l-au imobilizat exemplar şi rapid pe cel mai “recalcitrant” deţinut.
Câteva demonstraţii de luptă corp la corp şi cu arme albe au fost apoi executate nemţesc de cei 13 mascaţi SASS.
La mulţi ani lor!
De reţinut că la standurile amenajate la baza de la Sântandrei, copiii şi curioşii au putut “proba” armele şi alte instrumente ale angajaţilor de la Penitenciarul Oradea. În acelaşi timp, a fost amenajat şi un stand cu produse hand-made, realizate de deţinuţii care au ales să îşi petreacā timpul în unitate în mod pozitiv, creând obiecte de bun gust din diferite materiale.
De dimineaţă însă, şeful Penitenciarului, Lucian Ţîrţiu şi colegii lui din conducerea unităţii au prezentat câteva evenimente cu specificul muncii de penitenciar reliefând complexitatea activităților desfășurate în mediul carceral.
Drept recunostintă, mai multi angajați au primit, din partea conducerii, diplome și distincții pentru rezultatele muncii lor.
„Privind cu încredere că scopul esențial al instituției penitenciare, acela de a contribui la umanizarea societății, este îndeplinit, considerăm că meritele deosebite ale colegilor noștri aduc în prim plan calitatea muncii pe care o prețuim”, a punctat Adina Bîrda, purtâtorul de cuvânt al Penitenciarului Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!