Nu mai credeţi tot ce vi se arată la televizor despre dezastrul din puşcăriile româneşti. Sau, mai exact, informaţi-vă din mai multe surse şi în acest caz. Veţi afla astfel, că nu în toate penitenciarele deţinuţii nu au metrii pătraţi cât scrie în lege şi nu peste tot sunt toalete turceşti. Penitenciarul Oradea, care e de maximă siguranţă, adică găzduieşte mai ales oameni care au comis infracţiuni grave şi au ani mai mulţi de detenţie, este în topul puşcăriilor lux din ţara noastră.
Nu sunt aprecieri ci fapte, după un tur de două ore prin Penitenciarul Oradea, oferit de către reprezentanţii acestei unităţi de detenţie ziariştilor şi oamenilor simpli, joi, 30 iunie. Evenimentul a fost organizat pentru a marca Ziua Lucrătorului din Penitenciare şi se înscrie într-o suită de activităţi derulate cu această ocazie.
60 de oameni, împărţiti în trei grupuri, la ore diferite (11:00, 14:00, 16:00), au avut ocazia să vadă cu ochii lor unitatea orădeană de detenţie. Probabil, după vizita efectuată, vizitatorii vor realiza faptul că ştirile despre închisorile dezastruoase din România sugerează mai degrabă că omul sfinţeşte locul şi că un management bun, ca la Penitenciarul Oradea poate rezolva foarte uşor probleme grave.
Nu se intră oricum, nici măcar în vizită, la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Oradea. Vizitatorii au trebuit să îşi lase telefoanele mobile într-o cameră de la intrare. Apoi fiecare a trecut printr-un aparat de detecţie de metale, care alertează şi vizual zona corpului unde e ascuns metalul. Din acest motiv, la unii vizitatori, aparatul a semnalat audio şi vizual catarame de la sandale sau curea.
Prima oprire s-a făcut la bucătăria Penitenciarului, unde doi maeştri bucătari pregătesc împreună cu 20 de deţinuţi meniul, în fiecare zi. Meniul e diferenţiat în funcţie de religie, afecţiuni, diete etc. De exemplu, musulmanilor li se înlocuieşte carnea de porc cu cea de pasăre, vegetarienii primesc mâncare pe măsură, fără carne etc, diabeticii la fel, potrivit afecţiunii lor. Şi felurile de mâncare sunt diferite timp de zece zile, apoi se rotesc. Joi dimineaţă, deţinuţii au mâncat pâine, ou fiert, unt şi gem şi au primit câte o cană cu lapte. La prânz au primit ciorbă de perişoare – cei cu regim normal de alimentaţie, dar şi cârnaţi preparaţi din porcii crescuţi la ferma de la Sântandrei a Penitenciarului.
Doar 15 toalete turceşti
Joi erau încarceraţi 501 deţinuţi, dintre care 40 erau în regim de maximă siguranţă, 258 în regim închis de detenţie, 22 în regim semideschis şi 105 în regim deschis. Cele 122 de camere sunt de 2, 4, 6, 10 şi 20 de paturi, cu un total de paturi de 568. La Penitenciarul Oradea nu sunt femei încarcerate, dar ajung aici femei deţinute, în tranzit, cele care trebuie să se prezinte la instanţele judecătoreşti de la noi.
De altfel, Penitenciarul Oradea găzduieşte deţinuţi (în stare de arest preventiv, de maximă siguranţă, în regim închis – aceştia fără multe drepturi, dar şi în regim semi-deschis şi deschis – care au voie să iasă din unitate să lucreze cu sau fără supraveghetori) din Bihor, din Sălaj (unde nu e nicio puşcărie şi de la Satu Mare).Doar vreo 15 camere (cu 10 – 20 de paturi, unde sunt deţinuţi în regim închis, dar şi în regim deschis) mai au toalete turceşti, dar şi acestea se vor schimba în cursul acestui an cu altele, antivandalism.
Circuit nemţesc
Adina Bîrda, purtător de cuvânt de la Penitenciarul Oradea şi mai ales directorul adjunct Lucian Ţîrţiu, ghizi în turul Penitenciarului, au explicat practic toate zonele pe unde au acces deţinuţii. Mai întâi, ei intră într-o zonă de carantină, timp de 21 de zile, pentru a fi obişnuiţi cu regimul de detenţie. De reţinut că încăperea de carantină este capitonată complet, aici fiind aduşi şi deţinuţii care mai au uneori abcese de furie. Chiar dacă ar vrea să îşi facă rău, de pildă să se dea cu capul de pereţi, deţinuţii irascibili nu păţesc nimic fiindcă se lovesc cu capetele de pereţii albi şi moi.
Pe fiecare secţie sunt supraveghetori înarmaţi. Puţini la număr, după cum se pare, faţă de efectivele de deţinuţi. Dar, în compensare, toată activitatea cu deţinuţii este planificată nemţeşte, pentru a nu apărea probleme şi încăierări. De pildă nu ies în curte, la plimbare deodată, toţi deţinuţii. De altfel există trei curţi, cu teren suspendat, fiecare cu aparate de forţă şi telefon. Aceste curţi sunt separate şi au intrări către secţii speciale, pentru ca să nu se creeze aglomeraţii de oameni privaţi de libertate şi de aici să se işte alte probleme.
Deţinuţii primesc la „intrare” un card multifuncţional. Cu el pot accesa de pe un tonomat absolut toate informaţiile juridice de care au nevoie, pot afla situaţia lor actuală în dosarele de la instanţe. Cu cardul, cei care muncesc pot să îşi cumpere alimente, chiar şi ţigări, de la chioşcul din incinta unităţii. Nu lucrează cu bani cash. Banii le intră în contabilitatea Penitenciarului şi, printr-un sistem super bine pus la punct, atunci când un deţinut cumpără vreun produs, li se retrage de pe card suma aferentă cumpărăturii făcute.
Lux
Saltelele la puşcăria orădeană sunt ignifuge, deţinuţii primesc şi nişte cufere, pentru a-şi păstra hainele. În majoritatea camerelor este televizor LCD şi acolo unde lipseşte, deţinutul face o cerere şi i se va permite să i se aducă de acasă un televizor, multe televizoare fiind însă cumpărate de Penitenciarul Oradea. Există pachetul de bază de la Digi, iar, în plus, deţinuţii primesc informaţii juridice, sociale, urmăresc şi slujbe religioase la canalul de televiziune cu circuit închis. Unitatea are şi o bibliotecă plină ochi de cărţi, dar şi un studio TV cu aparatură modernă.
În sala de clasă de la ultimul etaj vin, cu program separat, deţinuţii care urmează diferite cursuri din învăţământul primar, gimnazial, liceal. Deţinuţii au şi club, unde pot juca jocuri de masă etc. Camerele de vizită sunt şi acestea speciale, la fel ca vorbitorul cu paravan. Sunt deţinuţi care nu au voie să primească vizite decât vorbind la telefon şi privind vizitatorul printr-un geam, exact ca în filme. Ceilalţi, tot cu program, pot primi vizite, într-o cameră amenajată cu bănci, patru deţinuţi putând să primească o dată vizita a maxim patru persoane. De asemenea, pe uşa de la camera de vizită e scris clar şi cantitatea de pachete pe care un deţinut o poate primi: 10 kg de alimente, 6 kg de fructe şi legume.
Fac dragoste
La fel, trimestrial, câte trei ore, deţinuţii care întrunesc anumite condiţii, pot să întreţină relaţii sexuale cu soţia sau concubina într-o cameră foarte bine pusă la punct, cu un pat mare, comodă, materiale informative despre sexul protejat, dar şi tablouri drăguţe realizate în atelierul special din unitate.
Apropo de atelier, aici sunt cam 20 de deţinuţi talentaţi, care creează lucruri extrem de frumoase – de la origami la tablouri etc. Un alt atelier, de mecanică, este mereu deschis şi populat cu folos de deţinuţi care se pricep în acest domeniu. De altfel, orice deţinut poate lucra, dacă doreşte, pe perioada detenţiei şi i se pune lunar pe card o sumă aferentă salariului minim pe economie. Cu banii poate cumpăra, pe bază de card, de la chioşc iar la ieşire i se predă suma rămasă.
La Dumnezeu şi cabinet
Aproape majoritatea deţinuţilor ajung pe la capela din interiorul unităţii de detenţie, unde şi părintele Arsenie Boca a fost încarcerat. Preotul capelan ortodox e căutat non-stop de deţinuţii care, şocaţi de situaţia în care se află, îşi întorc faţa către Dumnezeu şi încep, treptat, să accepte şi să înţeleagă ce li se întâmplă. Se ţin slujbe de liturghie, dar şi vecernie şi utrenie, maslu – o dată pe an. Sunt primiţi aici deţinuţi şi de alte religii, fără discriminare.
La cabinetul medical de stomatologie, orice deţinut beneficiază gratuit de tratament. Iar cei care doresc să îşi aranjeze dantura cât stau „înăuntru” o pot face cu sume extrem de modice, asta însemnând doar plata lucrării protetice, către tehnicianul dentar – nu şi manopera la dentist sau tehnician. Cam 1800 de consultaţii se fac la cabinetul stomatologic, 10% dintre acestea fiind lucrări protetice, spune medicul stomatolog Rareş Borza.
La cabinetul medical din puşcărie, doctorii văd săptămânal toţi deţinuţii, dar fiecare deţinut are voie să beneficieze de control la cabinet ori de câte ori vrea. Doctorii de aici ne-au spus că s-a redus considerabil numărul deţinuţilor care, până în 2010, îşi introduceau pe sau în organul genital diferite obiecte, sau înghiţeau chiar anumite obiecte, doar ca să scape o vreme de gratii. La fel, doctorii zic că nu îşi permit să trateze deţinuţii cu superficialitate, chiar dacă unii, puţini la număr, sunt bolnavi închipuiţi. Au fost cazuri când un deţinut a acuzat dureri de cap, i s-a dat o tabletă, a revenit la cabinet, doctorii l-au trimis la spital şi s-a dovedit că încarceratul tocmai suferise un accident vascular cerebral.
De altfel, majoritatea deţinuţilor au probleme de sănătate dinainte de a se caza la puşcărie, mulţi (200) suferind de boli cronice, spun medicii: 50 cu boli psihice, vreo 30 cu diabet şi vreo sută cu probleme cardiace. Doctorii din Penitenciar au contracte cu diferiţi medici de de diferite specialităţi, unde trimit bolnavii cu diferite afecţiuni sau suspiciuni medicale.
Audienţe online, centrală pe gaz
De la începutul anului, deţinuţii nu mai sunt căraţi în faţa instanţelor judecătoreşti pentru orice întrucât s-a implementat, prin proiect central, de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor un sistem de teleaudienţe. Într-o cameră specială a Penitenciarului se află deţinutul, care răspunde magistratului în faţa unui calculator, instituţiile fiind online.
Anul acesta se va înlocui şi centrala termică pe păcură a Penitenciarului (care ani de zile a produs noxe în centrul Oradiei) cu una care va funcţiona pe gaz.
Citiți principiile noastre de moderare aici!