Pelerinajele în Israel au fost suspendate pe o perioadă nedefinită, după izbucnirea războiului, în urmă cu o săptămână. Celor care s-au pus pe listele agenției Patriarhiei Române și au dat avansuri, nu li s-au rambursat sumele, în ideea că este vorba doar de o amânare, chiar dacă pe termen indefinit.
Purtătorul de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, preotul Andi Bacter, ne-a transmis că „cum era firesc, din rațiuni de prudență și purtare de grijă, tuturor grupurilor de pelerini de la parohiile din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, așa cum s-a întâmplat la nivelul întregii Patriarhii Române, li s-au suspendat, respectiv amânat pelerinajele în Țara Sfântă pe o perioadă nedeterminată, până la restabilirea condițiilor de siguranță pe teritoriul statului Israel”.
El a explicat că din grupurile de pelerini fac parte bihoreni dar și din doritori din afara județului sau țării, ca atare „nu putem oferi o cifră concretă a credincioșilor din Episcopia noastră” care s-au înscris.
„Din informațiile pe care le avem, sunt aproximativ zece grupuri de pelerini, a câte cca. 40 de persoane, preoți și credincioși, dintre care o bună parte bihoreni, care ar fi trebuit să plece luna aceasta și la începutul lunii viitoare în Israel”, a precizat el.
Episcopia Ortodoxă de la Oradea organizează pelerinajele în țară sau străinătate prin Agenția de pelerinaje Basilica Travel a Patriarhiei Române și prin Centrul de pelerinaje de la Sibiu, respectiv prin alte agenții de turism, laice.
„Într-adevăr, sunt preoți din Eparhia noastră care însoțesc în mod regulat grupuri organizate de pelerini pentru vizitarea Țării Sfinte și a altor destinații spirituale importante pentru creștini, acești slujitori cunoscând mai îndeaproape situația pelerinajelor și pe care, de altfel, i-am și contactat în legătură cu siguranța lor și a pelerinilor români”, a precizat reprezentantul episcopiei.
La izbucnirea războiului, un grup de 42 de pelerini din care fac parte și mulți bihoreni, au fost surprinși pe teritoriul Israelului la momentul atentatelor teroriste, ghidat de preotul Dan Iluța de la Parohia Gepiș. Aceștia au fost obligați să își scurteze deplasarea, ajungând înapoi în țară luni, 9 octombrie, în zori.
„Deși războiul izbucnise, pelerinii au ajuns să afle despre această situație dramatică de la apropiații lor, care i-au contactat foarte îngrijorați și preocupați de siguranța lor. În cursul zilelor de sâmbătă și duminică, primele zile ale războiului, când încă se aflau acolo, pelerinii nu au fost nicio clipă în pericol, singura schimbare sesizabilă față de un pelerinaj obișnuit fiind prezența mai accentuată a poliției și a forțelor militare. De asemenea, părintele Dan Iluța a precizat faptul că pe durata celor două zile de tensiuni militare în Israel, au fost contactați și au păstrat permanent legătura cu Ambasada și Consulatul României din Israel”, a relatat purtătorul de cuvânt, pentru Bihon.ro.
Trimite articolul
XDar de ce?
Acum sigur e mult mai ieftin :))))