Este o tradiţie împământenită de zeci de ani ca de Naşterea Sfintei Fecioare Maria credincioşii să meargă în acel loc în căutarea mântuirii. Mulţi dintre pelerini sunt oameni cu griji şi necazuri care caută ajutorul divin şi care sunt convinşi că prin rugăciunile lor, adresate Născătoarei de Dumnezeu, problemele lor îşi vor găsi rezolvarea.
Orădenii vor lua parte la Liturghia solemnă, celebrată la ora 11:00, în limbile germană, maghiară și română de către episcopii Tomo Vukšić, episcop militar de Bosnia și Herțegovina, Martin Roos, episcop de Timișoara și Böcskei László, episcop de Oradea.
Ziua de pelerinaj şi reculegere spirituală se va încheia cu devoţiunea Calea Sfintei Cruci.
„În această zi de sărbătoare a Naşterii Maicii Domnului, sfintele liturghii în Catedrala romano-catolică din Oradea vor fi celebrate la orele 8:00 dimineaţa și 18:00 după-amiaza’’, a informat Vakon Zsolt, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Romano-Catolice de Oradea.
Istoric
Povestea Mănăstirii Maria Radna începe în urmă cu cinci veacuri, cu o văduvă pioasă care, în anul 1520, a ridicat prima capelă, pe dealul din Radna. După ce Banatul a fost cucerit de otomani, capela a slujit credincioşilor şi călugărilor franciscani, refugiaţi din calea năvălitorilor de pe malul nordic al Mureşului. În 1709, după epidemia de ciumă, care a decimat populaţia, a avut loc un mare prelerinaj la Maria Radna, în semn de mulţumire pentru că oamenii au scăpat cu bine din această grea încercare. 41 de ani mai târziu, Biserica Catolică a recunoscut oficial locul de pelerinaj de la Maria Radna. Piatra de temelie a noii biserici a fost pusă în 1756, edificiul fiind terminat în 1767.
Citiți principiile noastre de moderare aici!