Căldura mare din ultimele săptămâni a topit covorul de nea care a acoperit vreme de şase luni staţiunea bihoreană. Dispariţia zăpezii a lăsat privitorilor un peisaj dezolant, chiar apocaliptic.
Văile, versanţii, marginile drumurilor sunt pline de urme ale dezastrului din 17 septembrie 2017.
„Cerul s-a înnegrit în plină zi, după care s-a declanşat urgia. Copaci viguroşi au fost rupţi în două ca nişte chibrituri, alţii au fost scoşi efectiv din rădăcini de tornadă. Unele rădăcini au diametrul mai mare ca înălţimea unui om. Furia naturii a fost incredibilă”, povesteşte un martor ocular al dezastrului.
Miile de copaci doborîţi, rădăcinile, crengile fac acum parte din peisajul staţiunii Stâna de Vale, spre dezamăgirea celor care o frecventează, nemulţumiţi că cei abilitaţi nu fac nimic pentru ca zonele afectate să fie curăţate de doborâturile care efectiv sufocă staţiunea.
Birocraţie
Cu toate acestea, pădurarii spun că au făcut şi fac tot ce pot pentru a curăţa zona. Birocraţia este însă mare, astfel că se poate interveni în zonă doar după parcurgearea unor etape, spun pădurarii. O primă etapă este marcarea copacilor.
„În mare parte din zona afectată, zăpada s-a topit de curând, lucru care a făcut ca abia de câteva săptămâni să putem intra şi să marcăm”, ne-a spus Ferko Jeno, reprezentantul Ocolului Silvic „Sfânta Maria”, ocol care administrează o mare parte din pădurea din zona Stâna de Vale, afectată de furtuna de anul trecut.
Conform acestuia, au fost marcaţi până în prezent circa cinci – şase mii de metri cubi de arbori doborâţi şi rupţi, parte din aceştia fiind deja vânduţi. Atunci când vremea va permite, urmează ca aceşti copaci să fie efectiv scoşi din pădure. „Noi estimăm ca scoaterea efectivă a doborâturilor şi rupturilor să înceapă în luna iunie”, ne-a spus Ferko Jeno.
Pentru că pădurea administrată de Ocolul Silvic „Stânta Maria” este o pădure certificată FSC (Forest Stewardship Council), dar şi datorită amplasamentului (pantă), în unele zone scoaterea lemnului se va putea face doar cu caii. În acest sens, s-a luat deja legătura cu mai mulţi proprietari de cai din Bistriţa şi Maramureş, specializaţi în astfel de scoateri. În această situaţie sunt circa 1.400 de hectare de pădure.
FSC este o organizaţie independentă, neguvernamentală şi non-profit, apărută în anul 1993, destinată să promoveze un management forestier responsabil în pădurile din întreaga lume.
Organizaţia operează la nivel internaţional şi oferă servicii prin centrul FSC Internaţional. Principalele atribuţii ale FSC sunt: dezvoltarea de standarde, acreditarea de organisme de certificare şi iniţiative naţionale FSC, respectiv etichetarea produselor din lemn.
Prin cumpărarea de produse din lemn independent certificate, se garantează că lemnul utilizat în produsul respectiv provine din păduri gestionate durabil pe criterii sociale, economice şi ecologice.
Atenţie la vipere!
Munca pădurarilor este îngreunată şi de apariţia viperelor. Dacă acestea au fost semnalate în Padiş, acum pădurarii atrag atenţia turiştilor că şi în zona Stâna de Vale şi-a făcut apariţia singurul şarpe veninos din România.
„Am vorbit cu reprezentanţii Spitalului Municipal din Beiuş să aibă pe stoc ser antiviperin, pentru a se putea interveni în caz de muşcături”, ne-a spus reprezentantul Ocolului Silvic „Sfânta Maria”.
Doborâturile trebuie scoase cât mai repede din păduri şi din cauza faptului că pot deveni adevărate surse de infestare.
„La molid există cel mai mare pericol de a transmite boli. La fag nu este acelaşi pericol. Acolo există fenomenul de sufocare, adică lemnul se degradează şi nu mai poate fi folosit decât ca lemn de foc”, spune Adrian Jurcău, directorul Direcţiei Silvice Bihor.
Deocamată nu se pune problema unor infestări, spune Ferko Jeno. „Ocolul Silvic «Sfânta Maria» are în derulare un proiect cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură «Marin Drăcea», şi alături de specialiştii lor urmărim infestarea pădurilor, atacul ipidaelor «n.red. – insecte care rod între scoarţă şi lemn, numite şi gândacii de scoarţă». De patru ani derulăm acest proiect, şi săptămânal ingineri cercetători de la Institut vin să urmărească situaţia”, a explicat reprezentantul Ocolului Silvic „Sfânta Maria”.
După scoaterea doborâturilor şi rupturilor, în zona Stâna de Vale se doreşte plantarea a peste 150 mii de puieţi de molid – specia cea mai afectată. În maxim un an se preconizează că 70% din suprafaţă afectată va fi reîmpădurită, existând deja oferte pentru oferirea de puieţi.
S-au mişcat repede
O altă parte a pădurilor afectate de doborâturi este administrată de Direcţia Silvică Bihor. „Noi nu administrăm păduri în «căldarea» Stâna de Vale, dar şi în zona Remeţi, Beiuş şi Sudrigiu, administrată de DS Bihor, au fost înregistrare doborâturi în urma furtunilor din toamnă”, spune directorul Direcţiei Silvice Bihor.
După fenomenele extreme care au lovit vestul României în toamnă, cele mai mari pagube au fost înregistrate la Direcţia Silvică Bihor – 200.000 metri cubi, Direcţia Silvică Arad – 85.000 metri cubi, şi la Direcţia Silvică Maramureş – 70.000 metri cubi.
„Am început destul de repede inventarierea, astfel că din cei 237.000 metri cubi de material lemnos doborât, mare parte a fost inventariat şi o parte a fost recoltat, fie în regim propriu, fie de către agenţii economici”, punctează reprezentantul Direcţiei Silvice Bihor.
Astfel, anul trecut au fost scoase efectiv din pădurile Romsilva 2.000 metri cubi de doborâturi, iar anul acesta 30.000 metri cubi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!