Ministerul Educației a emis o notificare către inspectoratele școlare, cerându-le să informeze organele de cercetare în cazul în care părinții își retrag deliberat copiii de la școală. Această măsură vine în contextul în care doi părinți din Bihor au fost trimiși în judecată și au primit câte 4 luni de închisoare pentru decizia de a-și educa acasă cei patru copii.
[eadvert]
Potrivit documentului obținut de Edupedu.ro, inspectoratele școlare trebuie să identifice cazurile de retragere a elevilor de la cursurile învățământului obligatoriu și să colaboreze cu autoritățile pentru a asigura reluarea frecventării cursurilor de către minori.
În plus, adresa Ministerului Educației aduce în atenție amendarea părinților care încalcă obligația de a asigura participarea copiilor la cursuri, cu sume cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei conform Legii învățământului preuniversitar.
Inspectoratele școlare au fost însărcinate cu cinci măsuri specifice, printre care informarea părinților cu privire la obligațiile lor, identificarea cazurilor de retragere a elevilor, colaborarea cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului pentru reînscrierea beneficiarilor primari în sistemul național de învățământ și sesizarea organelor de cercetare.
„Obligația noastră este de a consilia și de a informa părinții prin canalele de comunicare pe care le avem cu privire la obligațiile care le revin. Acolo unde identificăm astfel de cazuri purtăm discuții cu părinții, cu sprijin de la Direcția Județeană de Asistență Socială și Protecție a Copilului și de la autoritățile locale. Atât vechea Lege a Educației, cât și actuala are prevederi cu privire la obligația părinților de le a asigura copiilor învățământul obligatoriu. Toate instituțiile de învățământ privat acreditate și dar și cele care nu au curriculum românesc, cum este Internațional School of Oradea, sunt în registrul ARACIP. Aceste școli de tip umbrelă la care sunt înscriși copiii care fac homeschooling nu sunt înregistrate nicăieri”, a spus inspectorul școlar general Horea Abrudan, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor. Potrivit acestuia, în urmă cu un an, în județul Bihor existau 30 de astfel de cazuri. „În prezent nu știu să mai existe astfel de cazuri în județul Bihor. Dar vom face o reevaluare a lor”, a asigurat șeful IȘJ Bihor.
Ministerul Educației subliniază că învățământul la domiciliu nu este recunoscut în România conform Legii învățământului preuniversitar și că orice altă formă de funcționare a entităților educaționale este în afara legii.
Codul Penal prevede, de asemenea, pedepse și sancțiuni pentru părinții care împiedică accesul minorilor la învățământul general obligatoriu, iar amânarea aplicării pedepsei este posibilă în cazul reluării frecventării cursurilor.
Cazul de la Bratca
Agitația a fost stârnită de condamnarea unui cuplu din Bratca, cei doi părinți și-au retras copiii de la școala din comună și i-au înscris într-o școală umbrelă din SUA. În fapt, adulții, cu 8 respectiv 12 clase, au încercat să predea chiar ei materiile de bază copiilor.
Printr-un raport de evaluare psihologică a copiilor, datat în 15.11.2022, a fost analizată modalitatea derulării programului homeschooling în familie și au fost identificate 2 disfuncționalități majore.
Prima ar fi că „îndrumătorii/profesorii copiilor sunt cei doi părinți care nu au pregătire pedagogică și nici de specialitate, nivelul de educație al celor doi părinti fiind: 8 clase mama, respectiv 12 clase tata”. Al doilea neajuns e că „manualele de studiu folosite sunt manuale şcolare româneşti cumpărate de părinţi din librărie, ceea ce ridică întrebarea: Cum ar putea (…) Academy SUA să ofere diplome de absolvire pe programă şcolară românească?”
Conform raportului, la data evaluării, copiii prezintă un nivel de dezvoltare al gândirii de tip operaţional-concret cu mari lacune în achiziţiile şcolare raportat la vârsta cronologică şi clasa de studiu, orientare TS în formare, stimă de sine ridicată dar cu comportamente de retragere în mediile nefamiliare, imaturitate psiho-emoţională.
Având în vedere aceste date, în cuprinsul raportului se recomandă înscrierea copiilor în sistemul de învățământ obligatoriu în vederea respectării dreptului copiilor la educație și a egalității de șanse în situația de competiție școlară și profesională precum și pentru dezvoltarea sonogenă a personalității, socializarea în grupurile de covârstnici pentru asimilarea unor modele de comportament dezirabil adaptive în comunitate, societate.
Riscă viitorul propriilor copii: 33 de elevi au fost retrași de la școală pentru homeschooling
Trimite articolul
XCa pe vremuri, de comunism nu scapam.
Bai și eu sunt de acord că dacă doar la biserică la pastor mergi și apoi acasă, te îndoctrinează grav. La școală măcar mai auzi o prostie, poate te mai îndoiești de ceva, poate te îndrăgostești… Ce naiba.
-
Urmează a patra doza ,du-te repede poate primești și ceva mici
pedepse, amenzi, interdictii… atata poate statul roman. Nimic despre preventie, centre pentru educatie alternativa si afterschool in comune…. nimic nimic nimic. Exact ca statul roman, un mare nimic instaurat acolo de o populatie de nimic. Platiti amenzi fraierilor si votati tot ca prostii.