Conform unui proiect de act normativ adoptat de deputați, cadrele didactice ar urma să primească statut de autoritate publică. Astfel, în măsurile care apar în proiect, dacă elevii sau părinţii vor ameninţa sau agresa profesori vor primi pedepse drastice. Acestea putând ajunge să facă chiar închisoare în cazul agresării grave a unui profesor. Cei care vor ameninţa, lovi sau săvârşi alte acte de violenţă împotriva cadrelor didactice vor primi o pedeapsă majorată cu o treime faţă de pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune. Proiectul de act normativ va trebui să mai treacă un hop, să fie votat și de cei din Senat.
Până la 16 ani de pușcărie
În propunerea legislativă se arată că, prin aceste măsuri „se doreşte instituirea unei protecţii sporite cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar, aflate în timpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, o protecţie similară funcţiilor de autoritate publică. Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unei persoane care ocupă o funcţie didactică de predare, de conducere sau de îndrumare şi control, aflată în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime”.
Conform noilor reglementări, vătămarea corporală împotriva cadrelor didactice ar urma să fie pedepsită cu până la opt ani şi şase luni de închisoare.
Legat de acest aspect am dorit să aflăm și părerile cadrelor didactice. Astfel, Ruben Filimon, profesorul cu ștate vechi și director al Colegiului Tehnic „Mihai Viteazu” din Oradea ne-a declarat că „e OK, însă bine ar fi să nu se ajungă la astfel de situații. Profesorii ar trebui să caute și să găsească rezolvarea probelmelor care apar pe cale amiabilă. E știut faptul că în cazul în care profesorul își respectă elevul și elevul trebuie să respecte profesorul. În cazul în care apar conflicte între profesor și elev, indiferent de natura acestora, eu sunt pentru aplanarea lor pe cale amiabilă”.
Tot despre relația profesor – elev și problemele care pot apărea între cele două părți, precum și rezolvarea acestora, Rodica Turcaș, profesor la Liceul Teorectic „Aurel Lazăr” ne-a spus că „e binevenită inițiativa. Am auzit ceva legat de aceasta. Cei care se simt cu musca pe căciulă și sunt recidiviști în ale comportamentului se vor gândi de două ori înainte de a reacționa. E bine că astfel suntem un pic puși la adăpost și noi profesorii. Copilul se manifestă cum a văzut în cercul de prieteni sau amici și cum a fost educat în familie, iar la școală educația predată din cărți. Din păcate trăim într-o societate mult prea agresivă”.
Beneficiile profesorilor
Inițiatorii proiectului cred că în cazul în care acesta va deveni lege și cadrele didactice vor avea statut similiar funcțiilor din autoritate publică aceștia vor avea parte de: respect şi consideraţie din partea elevilor; ordine, disciplină şi respect în timpul desfăşurării actului educaţional; autoritatea de a lua decizii oportune; o mai mare susţinere din partea părinţilor; posibilitatea și dreptul de a aplica sancţiuni disciplinare elevilor (conform regulamentului şcolii); protecţie juridică pentru îndeplinirea sarcinilor; sprijin din partea autorităţilor.
În propunerea legislativă se mai precizează că cei din conducerile unităţilor de învăţământ vor fi obligate să sesiseze imediat organele de urmărire penală, să ia măsuri ca urmele infracţiunii ori corpurile delicte să nu dispară atunci când vor lua cunoştinţă de săvârşirea infracţiunii îndreptate împotriva cadrului didactic. La rândul lor, procurorii se vor putea sesiza şi din oficiu, dacă vor avea act de săvârşirea unei infracţiuni îndreptate împotriva unui profesor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!