Chiar înainte de momentul votului, Jurnal bihorean i-a întrebat ieri pe parlamentarii PDL din Bihor cum votează la moţiuneade cenzură depusă de PSD+PC împotriva Guvernului Boc, intitulată „Opriţi genocidul social”.
Preşedintele interimar al PDL Bihor, deputatul Ştefan Seremi, ne-a declarat deschis că va vota împotriva moţiunii susţinută de Opoziţie. Iată cum şi-a motivat Seremi votul: „Moţiunea nu aduce nimic nou. Nu aduce nicio măsură anticriză, spune doar lucruri generale, pe când guvernul are propuneri concrete. În ultimii doi ani pensiile s-au dublat, salariile şi ele, aproape că s-au dublat, fără să fie o motivaţie economică. A fost vorba despre cadouri electorale. Acum, putem să alegem în continuare să dăm încă un an pensii şi salarii la acelaşi nivel şi apoi să nu mai dăm nimic sau să facem acum un pas înapoi şi să ne redresăm din mers.”
Bot, secretosul
Senatorul PDL Petru Filip a fost mai rezervat decât Seremi. Iniţial, Filip nu a dorit să vorbească despre votul său şi argumentaţia care stă la baza sa. Jurnal bihorean l-a informat însă pe acesta că alegătorii săi din colegiul Oradea – Sânmartin – Ceica ar fi, poate, curioşi să afle cum le votează senatorul. „Nu uitaţi că vorbiţi cu un vicepreşedinte al PDL, nu doar cu un simplu parlamentar. Mai sunt şi preşedintele comisiei de administraţie publică din Senat. E evident că îmi susţin partidul. Acest vot are şi o încărcătură politică. Că lucrurile au degenerat, aceasta e altă poveste. Eu îmi asum ce votez. Trebuie să ne asumăm politic decizia. Un partid aflat la Putere trebuie să-şi asume şi uzura specifică exerciţiului guvernării”, ne-a declarat Filip. Senatorul crede că nu poţi să fii parlamentar PDL şi să votezi căderea Guvernului.
În schimb, deputatul Octavian Bot, ce îi reprezintă în Parlamentul României pe alegătorii bihoreni din Colegiul 9 Oradea – Centru, a ţinut morţiş să se prevaleze de votul secret. „Nu pot să vă spun cum votez pentru că e vot secret, cu bile.
Regulamentul camerelor reunite prevede votul secret, iar dacă e un regulament, el trebuie respectat. Eu votez cum cred”, şi-a motivat Bot atitudinea. Întrebat dacă votanţii săi ce l-au ales uninominal nu merită totuşi să ştie cum va vota, Bot ne-a răspuns de o manieră cel puţin surprinzătoare: „Poveştile astea cu oamenii… Sunt prostii”.
Abţinere pro-Boc
Reprezentantul cehilor şi slovacilor în Parlamentul României, bihoreanul Adrian Miroslav Merka spune că el nu va susţine nici Guvernul dar că nu agreează nici moţiunea depusă de Opoziţie. Ca atare, Merka ne-a declarat că se va abţine. La observaţia făcută de redactorul Jb, cum că prin abţinerea sa practic contribuie la menţinerea Guvernului Boc, Merka a insistat în retorica sa, mutând o parte din responsabilitatea votului său pe decizia luată în grupul minorităţilor, aceea de a se abţine. Merka a „uitat” practic că, în ciuda unei decizii, el poate vota cum crede de cuviinţă. Merka: „Grupul minorităţilor a făcut mai multe propuneri Guvernului: să nu se atingă de plafonul de 1.000 lei pentru salarii/pensii, a mai propus scoaterea impozitului forfetar, mărirea TVA-ului la 20% şi scăderea impozitului pe profit la 4%. N-au acceptat însă nicio propunere. Însă nu ne-am regăsit nici în PSD, aşa că grupul a decis să se abţină la vot”. Parlamentarul insistă asupra faptului că moţiunea Opoziţiei nu reprezintă o „punte spre stabilitatea României”. „Dimpotrivă, destabilizăm ţara. Opoziţia nevenind cu un program solid, n-am ce face”, ne-a mai spus slovacul Merka.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!