Curtea de Apel Oradea a informat că a admis apelurile declarate în cauză de inculpaţi, reducând pedeapsa aplicată inculpatei Luca Viorica de la 8 ani închisoare la 4 ani închisoare în regim privativ de liberate pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată, respectiv participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. De asemenea, pedepsele aplicate inculpaţilor Calamar Francisc şi Şipoş Gug Florian au fost reduse la câte patru ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată. Hotărârea este definitivă.
Cinci hectare de teren
Viorica Luca, patroană a unei fabrici de materiale de construcţii, topograful Calamar Francisc şi consilierul OCPI ing. Florian Gug Şipoş au fost trimişi în judecată în urma unei împroprietăriri dubioase asupra a peste 5 hectare de teren deţinut în zona cartierului Nufărul de cetăţeanul grec Petros Ciobanidis.
Iar pe 28 noiembrie, Judecătoria Oradea i-a condamnat pe cei trei inculpaţi obligându-i totodată să achite, în total, 50.000 de euro ca daune morale lui Ciobanidis.
În schimb, instanţa a respins pretenţiile civile formulate de Comisia Locală pentru aplicarea Legii nr. 18/1991 şi de Primăria Oradea în condiţiile în care a dispus refacerea situaţiei cadastrale asupra celor 3,2 hectare de teren ajuns în proprietatea municipiului în cea a Vioricăi Luca. Au mai fost respinse şi pretenţiile civile formulate de peste 40 de persoane care au cumpărat parcele din terenurile pe care s-a „împroprietărit” Viorica Luca.
În esenţă, procurorii orădeni au stabilit că cei trei inculpaţi ar fi colaborat la o „schemă de împroprietărire” care consta în achiziţionarea de terenuri extravilane ieftine şi „cosmetizarea” actelor de proprietate astfel încât să corespundă unor terenuri mult mai valoroase, aflate în zone rezidenţiale sau industriale.
Luca, acuzată şi de DNA
De altfel, Viorica Luca a mai fost trimisă în judecată, în februarie 2014, de procurorii DNA Oradea, sub acuzaţia că s-ar fi împroprietărit fraudulos asupra a 4,4 hectare de terenuri, păgubind astfel Comisia locală de aplicare a legilor fondului funciar Oradea cu suma de circa 1,5 milioane de euro. În acelaşi dosar a fost inculpată şi Pop Eugenia, fostă funcţionară în cadrul OCPI Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!