Joi, DIICOT a emis umrătorul comunicat:
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul Antidrog, Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea şi Alba – Iulia, precum şi ofiţeri din cadrul Jandarmeriei Române au desfăşurat în data de 12.12.2013, un număr de 11 percheziţii pe raza judeţelor Alba şi Bihor, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate specializată în infracţiuni de import, export, punere pe piaţă şi deţinere de substanţe clasificate fără autorizare şi înregistrare, precum şi comercializarea acestor substanţe, cu scopul utilizării lor producerea şi fabricarea ilicită a drogurilor, în formă continuată.
Prin Ordonanţă din data de 10 decembrie 2013, procurorii D.I.I.C.O.T , Structura Centrală au început urmărirea penală faţă de un număr de cinci învinuiţi, membri ai unei grupări infracţionale organizate, cu privire la care există suspiciunea rezonabilă că fac parte dintr-o reţea internaţională specializată în deţinerea şi transportarea unor mari cantităţi de precursori ai drogurilor, ori pre-precursori ai acestora, pe ruta China – România – Europa de Vest, în vederea producerii de droguri sintetice.
La această grupare infracţională, constituită de învinuitul R. E. M. O. cetăţean belgian şi coordonată împreună cu învinuitul P.A.J, au aderat, printre alţii, şi învinuiţii P.A.J., H.C.O., B.D.G, fiecare având roluri bine stabilite. Această grupare având legături infracţionale strânse cu alte grupuri infracţionale din OLANDA, AUSTRIA şi BELGIA, se ocupa în principal de traficul unor cantităţi de precursori şi pre-precursori utilizaţi în fabricarea drogurilor, folosind în acest sens mai multe firme aparţinând învinuiţilor.
Astfel, s-a reţinut că în cursul anilor 2012 şi 2013 învinuiţii au efectuat mai multe importuri, folosind documente vamale nereale, din China în România, de APAAN (alpha-phenylacetoacetonitril), piperonal şi glicidat de PMK, toate aceste substanţe fiind destinate producerii de droguri sintetice de mare risc (amfetamină, metamfetamină, MDMA), în laboratoare clandestine din ţări situate în Europa de Vest, în special Olanda.
De asemenea, din probele administrate rezultă faptul că membrii acestui grup infracţional s-au implicat şi în achiziţionarea de acizi (acid clorhidric – HCL şi acid sulfuric – H2SO4) şi formamidă, acestea fiind celelalte ingrediente de care aceştia aveau nevoie, alături de APAAN (α-phenylacetoacetonitril) şi de glicidat de PMK, pentru a putea produce droguri sintetice de mare risc, iar în acest timp au procurat cantităţi foarte mari din următoarele substanţe chimice: APAAN (α-phenylacetoacetonitril), glicidat de PMK, acid clorhidric (HCL), acid sulfuric (H2SO4) şi formamidă, acestea constituind principalele substanţe folosite la producerea amfetaminei, metamfetaminei şi MDMA – droguri de mare risc ce se regăsesc în cuprinsul Legii nr. 143/2000, Tabelul anexă nr. II.
Totodată, se reţine faptul că învinuiţii din prezenta cauză, împreună cu alte persoane, au disimulat natura substanţelor importate, declarând în faţa autorităţilor vamale române şi a lucrătorilor poliţiei de frontieră că acestea erau „întăritor mat”, „creatină” şi „2-phenylbutyronitrile” – substanţă declarată ca fiind folosită în fabricarea articolelor din cauciuc de înaltă calitate, în loc de APAAN (Alpha-phenylacetoacetonitril).
Cantitatea totală de pre – precursori şi precursori de droguri importată în perioada menţionată este de aproximativ 11 tone.
Valoarea de piaţă a drogurilor obţinute din prelucrarea precursorilor este de peste 60 de milioane de euro.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.
În cauză s-a cooperat cu Europol şi SELEC (Southeast European Law Enforcement Center).
Citiți principiile noastre de moderare aici!