37 de elevi de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” din Oradea şi-au perfecţionat engleza la ea acasă şi şi-au făcut noi prieteni din toată lumea. Elevii, însoţiţi de cadrele didactice Raluca Balmoş, Anca Mile şi Mădălina Tăut Mihuţa, au participat la Şcoala de vară SOL (Sharing one language – Împărtăşind o singură limbă). Evenimentul s-a desfăşurat la Barnstaple, la 300 de km de Londra.
Multiculturalitate
Timp de zece zile, gojdiştii şi-au îmbunătăţit abilităţile de comunicare şi nu numai. Ei au trăit o experienţă multiculturală de neuitat, au participat la cursuri în limba engleză, au avut parte de o mare varitate de activităţi sociale, culturale şi sportiv-recreative, excursii şi şansa de a locui în familii în Anglia. Totul, într-un mediu multinaţional, în care s-au întâlnit cu copii şi tineri din alte ţări ale lumii.
„Ieşirea a durat practic trei săptămâni, din care zece zile le-am petrecut cu copiii la o şcoală din Barnstaple, trei zile la Londra, iar restul Stuttgart, Amsterdam, Dresda etc. În fiecare zi, după şcoală, aveam o excursie tematică: cultură, divertisment şi de învăţare a limbii engleze. Activităţile au fost astfel gândite încât, pe lângă ce au învăţat la şcoală, copiii au aflat lucruri noi despre cultura şi civilizaţia britanică. Activităţile începute la şcoală au continuat şi în familii. La final, copiii şi cadrele didactice participante au primit o diplomă care certifică faptul că au studiat în Anglia. În plus, SOL a făcut o statistică cu participanţii care vorbesc cel mai bine engleza. Copiii noştri au ieşit pe locul I, iar asta ne onorează”, a relatat Mădălina Mihuţa, care a dorit să mulţumească pe această cale domnului Florian Rogojan de la OTL Oradea pentru colaborare şi pentru implicare.
Orizonturi largi
Din ţara noastră, doar Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” din Oradea şi încă o instituţie de învăţământ din Bucureşti participă la cursurile Şcolii de vară SOL.
„Am aflat de această şcoală de vară în urmă cu patru ani. Am participat la o conferinţă unde l-am întâlnit pe mr. Grenville, patronul acestei şcoli de vară. În 2008, am făcut primul grup. Ne-am dat seama că e o ocazie extraordinară pentru copii. Această şcoală de vară îi învaţă să aibă încredere în ei, să-şi dezvolte aptitudinile de comunicare, să-şi lărgească orizonturile culturale. Şi noi profesorii avem multe de învăţat din această experienţă. Multe din lecţiile pe care le-am învăţat acolo le-am aplicat aici la ore. Este al treilea an în care mergem şi intenţionăm să mai participăm la această şcoală de vară”, a spus profesoara Anca Mile.
Cuceriţi de ospitalitatea britanicilor
Copiii s-au întors acasă cu cele mai frumoase gânduri. Catedrala din Canterbury, îngusta cărare spre Castelul Regelui Arthur, Casa Memorială a lui Shakespeare, Palatul Westminster au fost printre puţinele obiective care i-au uimit pe gojdişti. Aceştia spun că au fost cuceriţi de ospitalitatea englezilor.
„A fost extraordinar. Cel mai mult mi-a plăcut modul în care familiile s-au purtat cu noi. Au pregătit meniuri speciale. Programul a fost foarte relaxant. Dimineaţa am participat la ore, iar după amiaza în excursii”, ne-a povestit Ana Mile, elevă în clasa a V-a A la Colegiul „Emanuil Gojdu”.
Doru Pop, din clasa a VII-a B, îşi doreşte ca şcoala românească să fie la fel de uşoară ca cea din Anglia.
„Mi-a plăcut familia la care am stat. Au fost foarte amabili. La fel de amabili au fost şi profesorii, care ne-au explicat orice, de câte ori a fost necesar. La ei şcoala este mai uşoară pentru că programul nu este aşa de aglomerat ca al nostru. Profesorii ne-au spus că orele sunt la fel ca cele din schimbul de experienţă”, a spus Doru Pop.
Diana Matei, din clasa a VIII-a A, este încântată de progresele pe care le-a făcut în limba engleză.
„După această experienţă, simt că am făcut progrese în limba engleză. Am învăţat cuvinte şi expresii noi. La început a fost mai greu, apoi m-am obişnuit. Zilnic, după excursii, vorbeam cu familia”, ne-a declarat Diana Matei.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!