Adunarea a fost stabilita la Muzeul orasenesc din Beius unde amfitrionul poet Nicolae Branda i-a intampinat pe oaspeti langa cea mai recenta achizitie a Muzeului, o imensa troita din satul Fizis confectionata in anul l933 si care va figura printre exponatele cele mai de seama ale acestui asezamant cultural. In continuare , grupul compus din Pascu Balaci, Nicolae Branda, Alexandru Sfarlea, Lucian Munteanu, Voicu David, prof.dr. Doina Ignat, fost senator al Romaniei, av. Balaci Antita Doina, Sorin Cosma, preot misionar si editor Avram Stefan au depus o jerba de flori la bustul poetului Gheorghe Pitut, nascut la Saliste de Beius ,autor de superbe sonete (Nu pun nicicand dispret pe nime/Dar eu imi partinesc poporul/ Oricum ar fi, el e isvorul/Si steaua fixa de vechime). O voce singulara in peisajul liricii romanesti, apreciat de marii critici de poezie, fost redactor la revistele Romania literara si Viata Romaneasca, editor al almanahurilor Viata Romaneasca si care a murit incredibil de tanar la doar 5l de ani, in anul l99l. Pe cand era elev la scoala generala din Sudrigiu venea singur de foarte de dimineata, trecea dealul Salistei, cobora spre Belejeni, trecea podul peste Crisul Pietros dintre Belejeni si Sebis. Dupa moartea lui, familia si prietenii sai de la Timisoara au organizat un festival de poezie la Beius si Saliste unde s-au premiat nenumarati poeti debutanti de pe tot cuprinsul Romaniei.
De la Beius, delegatia s-a deplasat la Vascau, orasul nasterii poetului Alexandru Andritoiu, fost redactor sef al revistei de cultura FAMILIA pe perioada l965-l990,autor a sute de poezii si zeci de poeme memorabile dintre care amintim Vioara de Cremona si Cea mai frumoasa luna e in lac. In cazul poetului Andritoiu, uneori, in mod nedrept, fabulatia unor intamplari din viata sa tinde sa intreaca valoarea de netagaduit a operei sale . In anul l968, generosul poet a prefatat o placheta de versuri intitulata Mladite bihorene, unde figurau o serie de scolari precum Adrian Pintea, Pascu Balaci,Gheorghe Vidican, Viorel Chirila etc. Nanasul culegerii de poezie atragea atentia ca modestele incercari lirice din acea cartulie este doar zgura pe langa materialul pretios, dar a avut generozitatea de a semnala unele scanteieri din randurile scolarilor si elevilor bihoreni din acea vreme si care dupa aceea au confirmat asteptarile poetului Andritoiu.
Delegatia a fost primita la Primaria Vascau de catre dl viceprimar Tudor Adrian Nicolae . Pascu Balaci a explicat scopul vizitei de omagiere a celui mai cunoscut fiu al orasului Vascau , iar unii membri ai Cenaclului au recitat din creatia poetului omagiat. De la primarie, delegatia s-a deplasat pe str. Alexandru Andritoiu la locul unde s-a inaltat odinioara casa unde s-a nascut autorul cartii In tara motilor se face ziua si s-a depus jerba la tablia de marmura care evoca locul nasterii poetului. Din pacate, pe locul gradinii nu s-a mai inaltat nici o alta casa casa si nici un bust care sa reflecte importanta acestui loc in geografia culturala a judetului nostru.
Drumul a continuat la Nucet, unde toti membrii delegatiei au simtit si cea mai puternica emotie. Nucetul este orasul in care a trait zeci de ani poetul Ion Davideanu de pe axa lirica Carasau (Ion Davideanu), Petid (Gheorghe Vidican), Capalna(Nicolae Branda). Delegatia a fost bine primita de catre viceprimarul orasului Tuduce Mircea Adrian . Poetii prezenti au citit din cartile poetului si s-a recitat de catre av. Antita Balaci exceptionala poezie Sania, premonitorie pentru disparitia poetului ( Intr-o sanie trasa de caini/ Eu, cu pieptul sub maini/ peste maini o scandura, apoi o cruce/ negrul vietii in albul mortii se duce/ Doamnelor, domnilor, salutare/ Doamna mea, am murit mi se pare/ am dat de un dat , sunt in plasa/ intr-o sanie-mpinsa sau trasa…).
Cea mai mare surpriza pentru toti a fost imensa casa de cultura a orasului Nucet care poarta numele lui Ion Davideanu , inzestrata cu sali de expozitie, o mare sala de spectacole, cu scaune nou noute, realizare a eforturilor primarului Sarghie care a batut de zeci de ori drumul Bucurestilor pana a accesat fonduri importante pentru ca aceasta institutie sa renasca.
De la Nucet, delegatia s-a deplasat la Stei unde a fost intampinata de catre viceprimarul
Cioara Marius Dorel si dl.jurist Tirla Liviu. S-a explicat pe scurt scopul vizitei membrilor cenaclului literar, dupa care intregul grup in frunte cu dl. viceprimar s-a indreptat spre bustul impozant al poetului, culegatorului de folclor, profesorului universitar Miron Pompiliu, prieten apropiat al lui Eminescu si unde a fost depusa jerba de flori si s-a omagiat personalitatea complexa a acestui mare fiu al Steiului.
De la Stei, grupul s-a indreptat spre casa natala a poetului Pascu Balaci din Sebis unde prin grija familiei Gheorghe si Georghina Gudiu s-a pregatit o masa la care s-au servit mancaruri specific taranesti de la slanina si rosii ecologice pana la porumb fiert si paine facuta la cuptor si care au intrunit sufragiile de apreciere ale tuturor participantilor. Invitat staruitor sa recite, Pascu Balaci a recitat un sonet legat de satul natal( Ah,unde mi-i princia rara/Cand ma trezeam s-alerg pe munte/ Cu visul siroind pe frunte/ Din rana somnului hoinara/ Cand satul eu credeam ca-i tara/ In care intri doar pe punte/ Iar steaua serii e graunte/ Tasnit din stogul de secara/ Cnd ma duceam cu tata-n zori/ Pe ulita scoboratoare/ In camp sa cautam comori/ Si mangaiam un pui de soare/ ascuns in cuibul lui din nori/Cat de bogat voi fi fost oare ?…
De la Sebis intreaga delegatie s-a indreptat spre Draganesti la bustul poetului Viorel Horj, evocandu-se personalitatea si creatia cunoscutului om de cultura, singurul care era in stare sa recite o poezie sau doua din creatia fiecarui poet bihorean.
Din fata scolii generale care poarta numele poetului Viorel Horj, pelerinii culturali de la Oradea s-au reintors la Beius unde , ca la un corolar al cinstirii poeziei , s-a depus jerba de flori la bustul poetului national Mihai Eminescu,faurit in linii melancolice de sculptorul Mihele, bust ridicat pe un soclu deosebit de inspirat in parcul de langa liceul Nicolae Bolcas, din initiativa asociatiei Lioara din Beius, condusa de notarul Tocoian Iosif , dupa o idee a lui Nicolae Branda.Aici delegatia impreuna cu doamna director adjunct a Liceului pedagogic Carmen Eugenia Lezeu a intonat cantece cunoscute din creatia eminesciana precum Mai am un singur dor, O ramai, Seara pe deal, iar poetul Nicolae Branda a recitat o poezie exceptionala dedicata poetului Mihai Eminescu, fiind viu aplaudat si aclamat.
In final, la caderea serii, intreaga delegatie s-a deplasat in satul Pocioveliste, comuna Curatele, la casa natala a doamnei avocat Antita Balaci unde s-a servit masa si unde s-a decis ca in fiecare an de 3l iulie , membrii Cenaclului literar si poetii din Bihor care doresc acest lucru, sa urce pe Crisuri in sus , la locurile de nastere ale creatorilor omagiati in semn de pretuire pentru operele lor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!