Urmând exemplul primilor creştini care mergeau să se roage la locurile de îngropare a martirilor, un grup de tineri din Oradea şi din judeţ, însoţiţi de preoţi şi călugări, a plecat pe 22 august, spre mormintele necunoscute ale episcopilor martiri de la Sighetu Marmaţiei.
Pelerinajul a pornit de la Oradea spre Şimleul Silvaniei, trecând prin Bădăcin, spre Sighetu Marmaţiei. Aici, pelerinii s-au oprit la Muzeul Memorial Sighet şi la „Cimitirul Săracilor” din localitate, unde, la altarul special amenajat pentru această ocazie, s-a oficiat Sfânta Liturghie.
Experienţa tinerilor a fost una de comuniune, comemorare, rugăciune şi redescoperire a identităţii naţionale şi religioase.
„A fost un pelerinaj din care te întorci transformat! Lucrurile capătă valoare, istoria se pipăie cu mâna, credinţa se trăieşte intens. Ideea acestui pelerinaj a fost frământată pe colinele Romei în anul 1997 când părintele Florian Gui, preot călugăr greco-catolic din Congregaţia Fiii Divinei Providenţe (fondată de Sfântul Don Orione), încerca să contureze un posibil traseu de la Şimleu Silvaniei, prin Bădăcin (satul lui Iuliu Maniu), Bocşa (Simion Bărnuţiu) şi până la Sighetul Marmaţiei (unde şi-au dat viaţa atâţia însetaţi de adevăr) vizitând locurile de origine ale multora dintre cei care au marcat istoria secolului al XX-lea luptând pentru afirmarea naţională şi religioasă, cei care nu au făcut nici un compromis. Pentru ei lucrurile nu erau complicate, trebuia să spună da minciunii şi toţi ar fi devenit mari oameni de stat, ar fi rămas oameni de cultură, episcopi, preoţi; aşa au devenit puşcăriaşi. A avut rost jertfa acestor martiri? Până când tinerii îi vor căuta pot să spun cu tărie DA!
A fost un moment deosebit pentru noi ca să-i vedem pe aceşti tineri plini de entuziasm, bucuroşi că s-au reîntâlnit şi reîncep o aventură alături de tinerii cu care au împărtăşit deja în anii precedenţi această experienţă, dar şi să cunoască alţi tineri care fac pentru prima dată această experienţă. Doar zâmbet şi bucurie s-a putut citi pe feţele lor”, a afirmat preotul Nicolae Bodea, parohul Bisericii Sfânta Treime din Şimleu Silvaniei, unde pelerinii s-au oprit să se roage.
Citiți principiile noastre de moderare aici!