Concursul organizat pe două secţiuni, liceu şi gimnaziu, s-a bucurat de prezenţa unui mare număr de elevi din şcolile orădene dar şi din judeţ. Liceenii au susţinut concursul la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, unde din cele 12 echipaje participante, juriul condus de prof. Micu Ioan a ales ca şi câştigător echipajul Colegiului Naţional „Iosif Vulcan”, Oradea, coordonat de prof. Goman Lucian. Locul al II-lea a fost ocupat de elevii Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu”- prof. Birta Radu, iar locul III de cei de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” – prof. Ghiurcuţa Livia şi Bulc Florina. Interesul pentru concurs a fost mult mai ridicat la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu”, unde cele 21 de echipaje prezente au încercat să impresioneze juriul condus de ing. Fonoage Vasile prin cunoştinţele lor despre eroul Revoluţiei de la 1848 din Transilvania- Avram Iancu.
În urma probelor teoretice şi a celei practice în clasament s-au detaşat elevii Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu” coordonaţi de prof. Crăciun Ilie, urmaţi pe locul II de elevii Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu”- Oradea coordonaţi de prof. Şpan Claudia. Barajul pentru locul III a fost între echipajele Şcolii Gimnaziale Dacia, Şcolii Gimnaziale nr.1 Săcădat, Liceului Teoretic Constantin Şerban – Aleşd şi Liceului Ortodox Roman Ciorogariu, ultimii fiind declaraţi câştigători.
Excursie
Elevii care au ocupat locurile I, II, III sau au primit menţiune au fost recompensați cu premii în bani şi o excursie în Ţara Moţilor.
Sâmbătă dimineaţa fericiţii câştigători însoţiţi de profesorii coordonatori dar şi de preşedintele şi vicepreşedintele Societăţii „Avram Iancu”, filiala Oradea col (r) Bartoş Grigore respectiv, ing. Fonoage Vasile au pornit pe urmele Crăişorului munţilor spre Baia de Criş- Ţebea- Brad- Abrud- Câmpeni- Avram Iancu- Arieşeni- Oradea.
Elevii au fost încântaţi de lecţia de istorie de care au avut parte, ei au străbătut toate locurile importante din Ţara Moţilor unde Avram Iancu şi ceilalţi conducători ai revoluţiei au luptat pentru drepturile românilor. Au văzut locul în care s-a născut, unde a luptat, a murit şi unde a fost îngropat Craiul munţilor. La Ţebea, la mormântul lui Avram Iancu, elevii au aprins candele şi au depus o coroană de flori în semn de respect. Coroane şi buchete de flori au mai fost depuse şi la Monumentul lui Ion Buteanu din Abrud şi la statuia lui Avram Iancu situată în curtea casei memoriale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!