Răzvan Cheregi speră să găsească date despre traseul străbunicului său până în Alaska, iar ulterior până în Ohio.
Autorul volumului „Imigrantul” pleacă în America pentru a reface drumul lui John Jinar, străbunicului din urmă cu peste 120 de ani, la invitația Consulatului Onorific al României în Connecticut.
Răzvan Cheregi spune că a promovat deja romanul în comunitățile de români din America, acolo unde străbunicul său a avut un ziar în limba română, dar și prima bibliotecă în limba română. Răzvan Cheregi crede că un film inspirat din viața străbunicului său s-ar bucura de mare succes. De altfel și specialiștii sunt de aceeași părere.
„Cu ocazia manifestărilor dedicate Unirii Principatelor Române, doamna Consul va prezenta comunitătii românești și cartea « Imigrantul” iar eu voi vorbi despre povestea străbunicului meu”, spune scriitorul. O vizită în Ellis Island, punctul de intrare al majoritatii imigranților în SUA în sec XIX și începutul sec XX, Immigration Muzeum și Family History Center unde am găsit deja date despre străbunicul meu, John Jinar: data la care a ajuns în America, numele vaporului transatlantic și proprietarul acestuia, lista cu pasagerii, cât a costat călătoria și cine a plătit pentru ea, adresa declarată de John în SUA și alte date, spune Răzvan Cheregi.
New York, Connecticut si Boston au fost primele zone din America cu care a interacționat John Jinar, și sper să găsesc informații despre traseul său până în Alaska și ulterior în statul unde s-a stabilit: Ohio”. În urmă cu 120 de ani, John Jinari este susținut de bunicul său în aventura spre America, acesta oferindu-i o sumă impresionantă pentru aceea vreme, câteva coroane de aur pe care le coase în haină, cu specificația de a le folosi când va avea nevoie de ele. Ioan -John Jinari vine cu acordul bunicului la minele din Popești – Voivozi, iar de aici pleacă cu convoaiele care se îndreptau spre Occident, cu intenția de a ajunge în America.
Răzvan Cheregi spune că eroul său a făcut aproape patru ani pe drum până în Trieste, pe jos, a învățat limba maghiară pe drum, limba italiană și în final a ajuns pe un transatlantic. Acolo, „John trece prin aventuri incredibile, își face prieteni și pierde o parte dintre ei pe drum, iubește și este iubit, câștigă respect și admirație, dar … le pierde pe toate. Până să ajungă un respectat om de afaceri în America, în cercul din care făceau parte Firestone, Ford sau Edison, John va trece prin multe încercări teribile, care i-ar fi făcut pe mulți alții să renunțe”, spune Răzvan Cheregi în prezentarea cărții sale.Ioan Jinari nu a uitat niciodată zona Popești – Voivozi.
A cumpărat două dealuri și își doarme somnul de veci acolo. Cartea lui Răzvan Cheregi e integrată într-o campanie menită să susțină revenirea unor familii de imigranți acasă.
Răzvan Cheregi pe urmele străbunicului său Foto: arhiva personală.
Bihoreanul din cercul lui Ford și Edison, poveste de Hollywood
Trimite articolul
XFelicitari Razvan! Poate ar fi bine sa te gandesti la un jurnal de calatorie, fie el si tinut pe Facebook.
Toată admirația, un adevărat erou, încă o dovadă că eroii nu mor niciodată! Aștept cu nerăbdare să – mi ajungă cartea comandată! Mult succes și numai bine d-nul Chereji!