„Şi la noi (în Bihor – n.r.) se poate întâmpla acum ca cineva să sune la 112 şi să ceară ajutorul Poliţiei, iar poliţiştii să întârzie fiindcă nu au benzină”, a anunţat liderul judeţean de sindicat al poliţiştilor şi membrilor de sindicat din structurile deconcentrate, comisarul-şef Petre Martin. „Dacă nu se iau măsuri imediate, probabil că se va ajunge la stadiul în care poliţiştii vor fi nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru benzină şi la noi, în Bihor”, apreciază Martin, vizavi de recentul caz când un poliţist din alt judeţ, aflat în misiune, a rămas în pană şi şi-a umplut un pic rezervorul cu benzină din flacon. Martin susţine că niciodată de când lucrează în Poliţie nu a mai fost o astfel de criză şi nemulţumire generală.
Salarii mici
Martin a confirmat nemulţumirile exprimate la nivel de ţară referitoare la noua grilă de salarizare. El a detaliat că, potrivit noii grile de salarizare, un agent de poliţie are un salariu sub 1.000 de lei şi că pensia lui va fi între 1.233 lei, dacă va primi coeficientul minim şi, în cel mai fericit caz, dacă va beneficia de coeficentul maxim din grilă, de 2,10, la sfârşit de carieră va avea 1.480 lei.
În Bihor, peste 1.000 de poliţişti şi angajaţi ai serviciilor deconcentrate (de la Evidenţa Populaţiei, Permise, Înmatriculări, Cabinet medical, Spitalul Militar etc) sunt membri ai biroului judeţean din Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din Ministerul Administraţiei şi Internelor. La nivel de ţară, acest sindicat numără peste 50.000 de membri, a explicat cms. şef Martin.
El crede că problemele de finanţare ale Poliţiei se vor rezolva doar dacă există voinţă politică, nu şi dacă se face numai circ în mediile politice.
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!