Filarmonica de Stat din Oradea a găzduit sâmbăta trecută festivitatea de premiere a Olimpiadei interdisciplinare de Limba și Literatura Română și Religie „Cultură și spiritualitate românească”. Competiția s-a adresat elevilor de liceu și a fost organizată de Ministerul Educației prin Inspectoratul Școlar Județean Bihor, fiind găzduită de Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea.
[eadvert]
Liceenii au fost salutați de preotul Aurelian-George Jambore – inspector patriarhal în cadrul Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române, care a transmis cuvântul de binecuvântare și de felicitare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României, Părintele Arhimandrit prof. univ. dr. Teofil Tia – decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, conf. univ. dr. Vasile Timiș – inspector general în Ministerul Educației pentru disciplina religie, părintele prof. Radu-Valer Rus – vicar eparhial și directorul liceului gazdă al olimpiadei naționale, care a transmis binecuvântarea, felicitările și urările de bine ale Preasfințitului Părinte Sofronie – Episcopul Oradiei, prof. dr. Horea Florian Abrudan – inspector școlar general al Inspectoratul Școlar Județean Bihor, prof. Diana Popa – inspector școlar pentru disciplina Limba și Literatura Română și părintele prof. Florin Negruțiu – inspector școlar pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor.
După cuvintele de salut, a urmat înmânarea premiilor pentru elevii clasați pe primele locuri ale competiției.
Pe lângă diploma și premiile oferite din partea Ministerului Educației, premianții au primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cărți, diploma și medalia Anului comemorativ 2023, închinat imnografilor și cântăreților bisericești. Totodată, PSS Sofronie, Episcopul Oradiei, a oferit 112 premii speciale, constând în bani și ultimele apariții editoriale ale Episcopiei Oradiei, la care s-au adăugat șapte premii speciale oferite de Biserica cu Lună.
De asemenea, episcopul Sofronie a oferit cărți și daruri celor patruzeci de profesori care au alcătuit comisia centrală a olimpiadei.
Cinci premii au fost oferite de Universitatea „Emanuel” din Oradea, iar Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea și Muzeul Țării Crișurilor din Oradea au oferit cărți pentru toți premianții.
„Toți participanții elevi și profesori au primit la sosire, cu susținerea Primăriei Municipiului Oradea, pachete personalizate. Prin intermediul OTL RA, participanții au avut asigurat transportul de la spațiile de cazare la locul desfășurării probelor de concurs”, a spus Florin Negruțiu, inspectorul implicat în organizarea evenimentului.
269 de elevi calificați din toate județele țării și Municipiul București au fost prezenți la ediția 2023 a competiției.
Pe lângă probele stabilite în cadrul competiției, elevii au vizitat mai multe obiective turistice din Oradea și împrejurimi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!