Aproape 9.800 de bihoreni au de plătit bani la stat în urma deciziilor de impunere anuală pe 2013. Potrivit Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Bihor, 9.787 de persoane au de plătit sume totale de 13.649.208 lei. În acelaşi timp, 6.929 de persoane au de primit de la Fisc 2.664.154 de lei.
Până la data de 15 septembrie 2014, AJFP Bihor a emis 18.924 de decizii de impunere anuală pentru veniturile realizate din România, aferente anului 2013. Stabilirea impozitului pe venitul net anual impozabil datorat şi regularizarea acestuia cu plăţile anticipate efectuate de contribuabilii persoane fizice se efectuează de organul fiscal competent. „În urma procesării formularelor 200 «Declaraţie privind veniturile realizate din România», depuse pentru veniturile anului 2013 au fost emise 18.924 de decizii rezultând: 9.787 de decizii cu diferenţe de impozit de plată în valoare de 13.649.208 lei, 2.208 decizii cu diferenţe de impozit «zero» şi 6.929 de decizii cu diferenţe de impozit de restituit în valoare de 2.664.154 lei”, a declarat Ioan Mihaiu, şeful AJFP Bihor.
În 60 de zile
Diferenţele de impozit de plată stabilite conform deciziilor de impunere anuală se plătesc în termen de cel mult 60 zile de la data comunicării deciziei de impunere, perioadă pentru care nu se calculează şi nu se datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere.
Diferenţele de impozit de restituit (diferenţe stabilite în minus) rezultate din deciziile de impunere anuale, se restituie după compensare cu obligaţiile curente, cu prioritate prin virament în contul bancar a persoanelor respective, în termen de cel mult 60 zile de la data comunicării în mai multe moduri. Astfel, diferenţele de impozit pe venit de restituit mai mici de 5 lei înscrise în decizia de impunere anuală sau rămase după compensarea cu eventualele debite neachitate, după caz, rămân în evidenţa fiscală spre a fi compensate cu datorii viitoare. „Aceste sume se restituie în numerar, numai la solicitarea contribuabilului, sau atunci când, cumulat, sumele de restituit depăşesc limita menţionată”, a precizat Ioan Mihaiu.
Diferenţele de impozit pe venit de restituit cuprinse între 5 lei inclusiv, şi 150 lei se restituie prin mandat poştal. În acest caz, contribuabilii nu trebuie să se deplaseze la unitatea fiscală, pentru încasarea sumelor. Suma de restituit se achită persoanei, la domiciliul acesteia, de către lucrătorii poştali, iar în cazul în care persoana respectivă nu este găsită la domiciliu, suma se ridică de la oficiul poştal.
Diferenţele de impozit de restituit mai mari de 150 lei inclusiv, se restituie în numerar. Restituirea în numerar a diferenţelor de impozit mai mari de 150 lei inclusiv, se face de unităţile de trezorerie la data comunicată contribuabililor prin înştiinţarea de restituire, conform programării. În cazul în care contribuabilii nu se prezintă la data comunicată, reprogramarea se face de către unitatea fiscală de domiciliu, la solicitarea acestora.
Citiți principiile noastre de moderare aici!