Plenul Consiliului Județean Bihor, întrunit în ședință extraordinară, a avut de votat, miercuri, protocolul de colaborare între Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor, pentru „realizarea și organizarea în comun a unor acțiuni culturale în Municipiul Oradea”.
[eadvert]
Acesta a fost prezentat, sumar, în cadrul unei conferințe de presă organizate înainte de plen, de vicepreședinții CJ, Călin Gal și Mircea Mălan, alături de city managerul Oradiei, Mihai Jurca. O primă finalitate concretă a protocolului ar trebuie să fie „un calendar de micro evenimente care să anime spațiile urbane din Oradea”.
;
Împănat cu aprecieri de ordin general, protocolul conține și prevederea concretă referitoare la constituirea unui grup de lucru care să pună la punct calendarul de evenimente pentru această perioadă experimentală, grup în care se vor reuni reprezentanții Filarmonicii, ai celor două teatre, un economist de la CJ Bihor și reprezentanți ai Primăriei Oradea și ai APTOR.
Protocolul a trecut de plenul CJ cu voturile PNL și UDMR, consilierii PSD au apreciat că demersul e inutil, pentru că specialiștii în cultură pot produce spectacole și fără acesta: „trebuie doar să-i lăsați să joace și să nu fie dați afară”.
Viața culturală a Oradiei e în clocot, după ce președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, le-a transmis artiștilor că-i vrea pe contracte de muncă pe perioadă determinată și că analizează unificarea teatrelor cu Filarmonica.
În acest context, eșalonul doi din conducerea Consiliului Județean Bihor a ieșit, miercuri, în conferință de presă, pentru a prezenta protocolul de colaborare încheiat între CJ Bihor și Primăria Oradea, pentru organizarea, în comun, de evenimente în Oradea.
„Pentru revitalizarea activităților culturale e necesar să procedăm la acest protocol”, a spus vicele Călin Gal, în deschiderea conferinței la care a participat și Mihai Jurca, city managerul Oradiei. Acesta a insistat că „pentru noi ca oraș și județ, e un protocol foarte imporant, e baza unor evenimente culturale comune. Vom lucra cu Consiliul Județean pentru un calendar de evenimente care să fie complementar și nu concurent. Vom avea, de asemenea, în vedere profilarea unui brand cultural care să constituie un argument cultural suplimentar care să atragă turiști, dar și să ofere locuitorilor orașului o ofertă mai diversificată și complexă care să pună în valoare spațiul urban. Vrem, totodată, să promovăm valorile culturale și pe artiștii pe care îi avem prin evenimente care să aibă loc în fiecare weekend”, a mai spus Jurca.
Primăria ar urma să vină, în acest parteneriat, cu partea de autorizări și logistică iar CJ, prin instituțiile de cultură, să propune programul artistic care să umple calendarul sezonului estival. El a mai zis că „în ultimii ani am observat că evenimentele sunt o ancoră importantă în atragerea de turiști” și că „ne dorim ca instituțiile de cultură să fie mai prezente în evenimentele pe care deja le derulăm”.
Cultura, …pe Borșului
La rândul său, Călin Gal a lansat către mediul cultral promisiunea că și-ar putea extinde activitatea într-o clădire pe care CJ Bihor ar putea-o construi în zona industrială, de exemplu pe Borșului. Ideea oficialului, de a investi bani într-o clădire – beton, până la urmă – vine în contextul în care mesajul CJ este că e nevoie de tăieri și eficientizări, inclusiv prin tăierea schemelor de personal ale instituțiilor culturale. Gal a spus că „am putea să identificăm o parcelă, o locație, unde să construim” această clădire, în suprafață de 7.500 mp, construibil 4.500 mp, care să rezolve câteva probleme majore ale teatrelor legate de depozitarea materialelor și a recuzitei.
El a spus că, Szigligeti Szinhaz are o astfel de chirie pe Borșului iar cei de la Regina Maria, „săracii, și le pun pe unde apucă”, în condiții improprii, într-o clădire din zona cazărmilor. Clădirea din zona industrială ar putea avea și o scenă mare, pentru repetiții. În limita salariilor actuale Revenind la protocolul PMO – CJ Bihor, Jurca a precizat că, artiștii ar urma să presteze plusul de activități cerute de protocol „în contul veniturilor pe care le au azi în baza contractelor de muncă”.
Invitat să dea exemple despre ce acte culturale anume doresc cele două administrații să vadă pe domeniul public, city-managerul spune că mizează pe expertiza comisiei comune, PMO -CJ, din care vor face parte și trimiși ai teatrelor și Filarmonicii, pentru propunerea de noi evenimente. De ce se semnează protocolul pentru doar un an, în condițiile în care succesul unor evenimente se poate cuantifica în câțiva ani? „Vrem să vedem cum se derulează aceste activități în anul care vine, în acest an. O să vedem cum va fi el, practic, în funcție de această pandemie, dacă în continuare escaladează, anul se va prelungi. Vom vedea, vom analiza, după un an de activități, vom trage o linie”, a spus Gal.
„Nu vreau…”, „Nu există…”
La finalul săptămânii trecute, șeful lui Gal, Ilie Bolojan, s-a prezentat în fața actorilor de la Regina Maria și le-a expus ideile sale despre modificarea contractelor lor de muncă și despre unificarea instituțiilor, pentru a face economii. Președintele CJ este, zilele acestea în concediu iar în absența sa, Gal a refuzat categoric să ofere lămuriri despre problemele care frământă acest sector, deși are atribuții importante în gestionarea teatrelor și a Filarmonicii iar tema conferinței de ieri a fost fix activitatea culturală.
Vicele a spus că „nu vreau să comentez aceste treburi, în momentul de față nu există un proiect în acest sens. Bineînțeles că pentru un astfel de proiect, trebuie date foarte bine culese, la nivelul acestor instituții. Este prematur, nu putem discuta despre o astfel de comasare, nici nu găsesc cuvântul normal, comasare” și a insistat că „nu există o procedură în baza căreia să lucrăm la un proiect de acest gen”.
Trimite articolul
XŞi minciuna-i vorba.
-
Cei mai mari paraziți ai societății
Asta e o gluma?
Tarani prosti discuta despre cultura?
-
Paraziții societății politicienii și toti membrii de partide , inculți, incompetenți, corupti, mafia posturilor de conducere, politizarea instituțiilor, toxici pt umanitate. Distrugatori de nații
Peneleaua si cultura vaca si chilotii.
Mai radeti actorasilor, , lautarilor de psd? Fraierilor!
Chiar sunt curios de cate ori s-or fi dus mainile judetene si municipale la teatru.
Avem si o Facultate de Arte ! Nu credeti ca ar trebui sa luagi si oameni seriosi de aici pentru consultari. Unii chiar au experienta in organizarea de evenimente culturale de anvergura!
-
vii si tu cu avioane de genul. Primaria stie tot timpul mai bine, ORICE … ei nu cred in consultarile cu altii … stiu oamenii adusi de ei in Primarie tot de pe lumea asta
Primaria considera ca numai oamenii “prosti” ii consulta pe altii
Aveţi mâini bune.
Asa va inviora cultura cum a facut cu fotbalul
Pacat ca a plecat Jurca de la Vizit Oradea. Facea treaba foarte buna si era respectat. Acum ca City Manager are o palarie mult prea mare pentru calacitatea lui la 30 de ani si rade toata lumea de el pentru ca e clar ca e depasit de situatie! Daca as fi in locul lui, as face inteligent un pas in spate ca si Eduard Florea.
:))))))) hahahahaha, ce glumeti is oamenii astia din primarie … in 2021 si-au dat si ei seama ca orasul ii MORT?!?!?! cultural si din alte puncte de vedere?!?!?!
Adica dupa ce ei au omorat viata culturala din Oradea: au inchis festivalul de teatru din toamna, au taiat subventiile pt cultura …. acuma apar ca niste eroi dupa furtuna care vor sa aduca ceva nou
P.S. – macar au facut ceva, chiar daca au distrus un oras
Asa o sa o inviorati ca si fotbalul. Acum trebuie distrus Muzeul Tarii Crisurilor, si asta e un nume de referinta care trebuie distrus. Toate obiectivele vechi di oras au fost distruse sau urmeaza. Cretinul de Betonar Napoleon vrea sa ramana in istoria orasului cu numele lui pe toate obiectivele. Trebuie taiat tot si pe banii ramasi turnat beton cat mai mult
Fix asa facea si Dragnea cand facea ceva masura de cacat, mergea in concediu, si el nu stia nimic ca slugile au facut totul. Si Bolo e in concediu acum cand urmeaza mazilirea teatrului si a muzeului.
-
Cum știți voi, haștagcultivații, despre politică, despre cultură, despre orice, așa ca niște oameni mari.Desigur, Dragnia este vinovatul pentru tot și întotdeauna.
-
Dragnea ar trebui sa stea pe viata in puscarie
-
Betonul conteaza. Doar betonul indica nivelul unui oras.
Offfff! Sunt o gramada de cladiri, din patrimoniul primariei sau CJ care zac goale prin oras si ei vor sa construiasca alta cladire la dracu in praznic ca depozit!!!
Cum cum, se muta teatrul si muzeul pe Borsului, in ceva have dezafectate sau face ceva hala mica si ieftina acolo, sa mute cultura acolo?
Cu cianura ati incercat?
La cat s-a intrat numa pe pile in filarmonica, isi merita soarta.