Acuzele între filialele judeţene ale PDL şi PSD escaladează. Mai nou, liderii celor două filiale ies în faţă cu hârtii compromiţătoare pentru adversarii politici!
Miercuri, mai-marii pedelişti Traian Abrudan şi Mircea Matei au dat publicităţii un document intern al PSD, prin care echipa de consultanţi ai social-democraţilor face mai multor recomandări echipei de campanie a lui Mircea Geoană.
Documentul, intitulat „MEMO – turul II ofensiva pe tema fraudării alegerilor”, conţine o strategie în patru puncte pentru turul II de scrutin, ce avea drept scop inducerea în conştiinţa publică a percepţiei intenţiei de fraudare a alegerilor de către PDL şi, implicit, de către Traian Băsescu.
Strategia PSD
Reproducem mai jos fragmente din documentul pus la dispoziţie de către Abrudan şi Matei:
„(…) Motivul principal al eşecului din 2004 este campania agresivă realizată de tabăra candidatului Alianţei PNL-PD pe tema fraudării alegerilor. Acuzaţia că PSD a fraudat alegerile a fost vehiculată în continuu prin intermediul televiziunilor şi presei scrise, prin intermediul campaniei de afişaj şi prin intermediul internetului. Efectele acestei campanii au fost mobilizarea electoratului lui Traian Băsescu, concomitent cu demobilizarea electoratului nostru. PSD a reacţionat tardiv şi greoi, fiind în permanentă defensivă. (…) Exit-poll-urile din seara de 12 decembrie 2004 arătau iniţial un mic avans pentru Adrian Năstase (51% faţă de 49%). Sub presiunea generată de acuzaţiile de fraudare, institutele nu au avut curaj să anunţe un rezultat aşa de strâns şi au dat egalitate. (…) Aceste greşeli comise în 2004 nu trebuie repetate acum. Este esenţial pentru victorie ca Mircea Geoană şi liderii PSD să gestioneze ofensiv tema fraudării.
(…) Recomandăm ca în seara de 22 noiembrie se se folosească exit-poll-urile pentru a declanşa campania ofensivă pentru turul II: Traian Băsescu şi PDL au fraudat alegerile. Concret, recomandăm ca exit-poll-urile de pe Realitatea şi Antena să arate o victorie a lui Mircea Geoană cu 3-4 procente în faţă (uşor peste marja de eroare). (…) Pentru a dezvolta tema fraudării alegerilor, astfel încât să devină principala temă de campanie pentru turul II, recomandăm acţiuni pe următoarele paliere: liderii PSD (atât la nivel central, cât şi local), media, activiştii PSD şi internet. (…) Antena3 şi Realitatea TV (respectiv Jurnalul Naţional şi Cotidianul) vor face investigaţii pe baza acuzaţiilor specifice de fraudare în diverse localităţi. (…) De asemenea, recomandăm ca sistemul de sms pus deja la punct să fie folosit exclusiv pentru a trimite mesajele cu privire la fraudarea alegerilor. Mesajele trebuie să fie explicite, în genul: «Nu lăsa PDL să îţi fure votul!».
(…) Nu trebuie repetată greşeala din 2004. De data aceasta noi trebuie să fim primii care atacă pe tema fraudării alegerilor. Pentru a impune această temă este esenţial ca cel puţin două exit-poll-uri din seara de 22 noiembrie (de pe Antena şi Realitatea) să îl arate pe Mircea Geoană în faţa lui Traian Băsescu cu 3-4 procente”.
De remaracat că, cel puţin în ceea ce privesc exit-poll-urile, sugestiile consultanţilor PSD nu s-au materializat. Pe 22 noiembrie, atât sondajul pe Realitatea TV cât şi cel de pe Antena 3 îl arătau în faţă pe Traian Băsescu şi nu pe Geoană (32,8% la 31,7%, respectiv 34,1% la 30,9%).
„Decalogul lui Băsescu”
Drept răspuns la documentul scos în faţă de pedelişti, deputata PSD Sonia Drăghici ne-a pus la dispoziţie un document ce ar fi fost trimis de către PDL şefilor instituţiilor deconcentrate, în marea lor majoritate pedelişti. Iată mai jos ceea ce Sonia Drăghici a numit „Decalogul lui Băsescu”:
„1. Dacă nu facem treabă bună toţi veţi zbura din funcţii.
2. Fiecare dintre voi să îşi controleze bine oamenii din subordine.
3. Faceţi în două zile un buget estimativ pentru a aduce fiecare minim 100 de voturi controlabile.
4. Fiecare om de legătură va fi dotat cu un mobil cu SIM special (se va putea vorbi doar în reţeaua creată de partid).
5. Fiecare să încerce „să convertească” cât mai mulţi membri ai secţiilor de votare.
6. Obligatoriu fiecare om din secţie să aibă cel puţin 10 oameni în afara secţiei pentru acţiuni specifice.
7. Voturile celor din deconcentrate să fie fotografiate pentru control la partid.
8. Echipe de câte 5 oameni care să se ocupe de diversiuni în zona secţiilor de votare.
9. Cel puţin un specialist IT care să lanseze (sub coordonare de la Bucureşti) mesaje pe site-urile de socializare.
10. Fiecare organizaţie judeţeană să fie în stare să mobilizeze cel puţin 5.000 de persoane după ora 21.00 în oraşele-reşedinţă de judeţ.”
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!