„Propunem ca pe partea de geotermală să fie păstrat Transgex şi să se extindă pe toată resursa de apă geotermală. Totodată, CET să rămână pe cărbune şi să reducă pierderile pe care le înregistrează în prezent. Gazului e mult mai scump decât apa termală şi cărbunele. Nu cred că un sistem bazat pe gaz şi apă geotermală va oferi un cost acceptabil pentru orădeni. Dimpotrivă, preţul va fi mult mai ridicat”, a declarat Dorin Corcheş.
Şeful PDL Oradea a omis să dea o soluţie de finanţare pentru reabilitarea magistralelor de distribuţie. Căci rămânerea pe cărbune ar anula proiectul european şi, implicit, reabilitarea vechilor magistrale de transport.
Am pierde 65 milioane de euro
Oradea. În prezentarea proiectului la dezbaterea publică de miercuri, Marcel Boloş a arătat şi unul din motivele pentru care CET nu poate rămâne pe cărbune.
„Din 2013 Comisia Europeană obligă toate ţările membre, inclusiv toate unităţile de Electrocentrale care produc agent termic prin ardere de combustibil fosil, să suporte taxele aferente pentru emisile de gaze nocive în atmosferă. Acum, un certificat pentru emisia unei tone de CO2 costă circa 17 euro. Dacă CET Oradea rămâne pe cărbune, această taxă se va regăsi în preţul către populaţie”, a explicat Boloş.
Proiectul de reabilitare a SC Electrocentrale a câştigat finanţarea din surse europene şi guvernamentale a 95% din costul de 69 de milioane de euro.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!