Nici un alt pedelist nu-l critică pe Bolojan&Co. cu frecvenţa şi patosul lui Matei. Fost baschetbalist, Mircea Matei pune la îndoială acum tocmai metodele prin care Bolojan obţine sprijin financiar pentru sportul orădean.
Recent, Mircea Matei, a avut mai multe observaţii critice de făcut. Primele săgeţi ale opozantului Matei au vizat parteneriatul proaspăt încheiat între Primăria Oradea şi RCS&RDS, prin care municipalitatea orădeană trece la serviciile acestui operator telefonic, cu păstrarea actualelor numere de telefon. În schimbul acestei facilităţi, compania va sponsoriza CSM Oradea cu o sumă egală cu cuantumul facturii lunare emise către Primărie.
Cine susţine sportul?
„Noi (PDL Bihor – n.r.) am fost tot timpul fervenţi susţinători ai sportului orădean şi aceasta e partea bună a acestui parteneriat. Însă modalitatea trebuie să fie transparentă şi legală”, spune Matei, aducându-i aminte primarului Bolojan că pe vremea când era prefect cerea organizarea de licitaţii şi pentru valori care nu atingeau 50.000 euro. „Acum se depăşeşte plafonul de 100.000 euro/an. Este necesară licitaţia!”, cere Matei. Acelaşi politician acceptă însă că ideea Primăriei „poate fi interesantă, însă selectarea operatorului de telefonie trebuie să se facă prin licitaţie, cu respectarea legislaţiei în vigoare”.
Ilie Bolojan îl asigură însă pe Matei că se va respecta legea. „Vom căuta modalitate legală prin care să încheiem acest parteneriat. Există varianta unui parteneriat direct sau formula selectării prin licitaţie. În cazul în care o altă companie va face o ofertă mai bună, o vom alege pe aceea. Vă asigur că vom găsi cea mai bună variantă”, ne-a declarat primarul.
Acelaşi Matei a găsit cel puţin ciudată iniţiativa primarului de a-i trece pe poloiştii orădeni campioni naţionali pe statele de plată ale unor companii private, acestea devenind astfel susţinătoare ale CSM Oradea. Bolojan susţine că a procedat astfel pentru a degreva bugetul instituţiei de salariile jucătorilor, unele de zeci de mii de euro, cum e cazul lui Kadar Kalman.
„Sunt doi jucători angajaţi la Galassini, unul la Luxten… Lucrurile comportă discuţii. Vedem că acelaşi om, dar aflat în poziţii diferite, nu mai are aceeaşi abordare. Atunci spunea că sunt nereguli la contractul Primăriei cu Luxten, iar acum îi pune pe jucători pe statele de plată ale companiei”, se minunează fostul baschetbalist, devenit politician.
„Am discutat cu această companie să-i angajeze pe poloişti, dacă tot există un contract important între Primărie şi Luxten… Nu m-am angajat eu director la Luxten. E mai mare diferenţă! E o formă de a susţine polo-ul”, îi replică Bolojan lui Matei, primarul făcând aluzie la faptul că Mircea Matei a fost o perioadă director la Luxten Oradea, fără să-şi pună problema compatibilităţii morale cu poziţia sa de consilier local la Putere…
Şi irigaţiile…
Secretarul general al PDL Bihor a mai atras atenţia asupra faptului că administraţia liberală evită să folosească sistemele de irigaţii din Parcul 1 Decembrie, Parcul Traian cât şi pentru peisagistica din faţa Bisericii cu Lună. „S-a spus că au costat mult. Dar dacă tot s-au dat nişte bani pe ele, de ce nu le folosim?! De ce preferăm să turnăm apă din cisterne”, s-a întrebat Matei. Răspunde Bolojan: „Am demarat procedurile de racordare a tuturor spaţiilor verzi la reţelele de apă. Nu ştiu dacă acele reţele sunt în regulă, dar nu avem niciun interes să nu le folosim. E ca şi cum nu aş circula pe un trotuar numai pentru că ar fi fost făcut înainte de 2008. Ăsta ar fi tembelism. Tot ce este făcut bine, sunt de acord să fie folosit!”
De altfel, edilul-şef al Oradiei l-a contrazis pe Matei şi în problema spălatului străzilor. Matei susţine că în Oradea s-au spălat străzile şi în anii trecuţi. „Dacă s-a făcut, s-a făcut sporadic. Acum e vorba despre o chestiune regulată”, afirmă Bolojan. Municipalitatea a anunţat că de la 1 iunie 26 de artere importante din Oradea vor fi spălate mecanic.
Călin Corpaş
Citiți principiile noastre de moderare aici!