Chiar dacă, deocamdată, frământările intestine ale PD-L Bihor sunt ţinute sub control, criza prin care trece filiala bihoreană, începută imediat după alegerile locale de anul trecut, macină orgoliile de la sediul din Parcul Traian. Monolitul pedelist bihorean de până mai ieri s-a spart cel puţin în două bucăţi, una sub oblăduirea fostului primar Petru Filip, actualul preşedinte al organizaţiei, şi alta care, chiar dacă nu are încă un lider propriu-zis, lucrează din greu la subminarea autorităţii căpeteniei la zi. O dovadă în acest sens sunt şi candidaturile democrate pentru funcţiile de conducere ale instituţiilor publice descentralizate care au revenit PD-L Bihor în urma negocierilor cu PSD. Astfel, în foarte multe cazuri, la concursurile pe posturi, din partea pedelistă s-au prezentat câte doi candidaţi. Fie că vorbim despre Garda Financiară, Finanţe, ITM sau Sport, candidaţii oranj au sosit cupluri-cupluri. Unul cu patalama de la partid şi altul pe cont propriu.
Filiala Bihor a PDL se confruntă cu o serie de contradicţii în această perioadă. Conform aşteptărilor, lupta pentru Putere, în toate formele ei, stă la baza fricţiunilor din partid. Bunăoară, pentru Inspectoratul Teritorial de Muncă au concurat doi membri de partid. I-am numit pe actualul inspector-şef, Liviu Lupea şi pe favoritul preşedintelui Filip, fostul consilier local şi senator Mircea Matei.
Deşi Matei primise susţinerea politică a partidului pentru a-l succeda pe Lupea în funcţie, acesta din urmă a refuzat să accepte situaţia. Considerându-se mai abilitat să-şi continue munca din fruntea ITM Bihor, Liviu Lupea s-a prezentat la concursul de la Ministerul Muncii şi, deloc surprinzător, a pierdut în faţa lui Matei. Vulpe bătrână, Lupea a contestat rezultatul, s-a adresat şi în instanţă şi chiar a obţinut o Ordonanţă Preşedinţială de suspendare a punerii în aplicare a rezultatului. Cauza se va judeca pe fond în 27 mai. „Nu sunt deranjat vizavi de acţiunea domnului Lupea. Cei de la minister vor decide ce e de făcut în cunoştinţă de cauză, în conformitate cu OG 37 şi cu decizia instanţei”, declara deunăzi Matei, la sediul PDL Bihor.
Un alt caz în care la concurs s-au prezentat doi membri PDL Bihor e cel de la Direcţia Judeţeană de Sport. Protagonişti: Sorin Buhaş şi Ionel Bungău. Acesta din urmă s-a prezentat la concurs, deşi era conştient că nu nicio şansă să rămână în fruntea Direcţiei. Şi nici n-a avut. „A fost un simulacru!”, a acuzat Bungău.
Guiaş şi Gal, victorioşi
Al treilea caz are în prim-plan postul de director adjunct la Finanţe. Surse din PDL susţin că la o şedinţă recentă desfăşurată la sediul partidului, Emil Guiaş, ce deţine şi azi această funcţie, a primit susţinerea a şapte dintre cei nouă prezenţi, în dauna lui Valentin Trifan, director adjunct la Direcţia Tehnică a Primăriei Oradea. Doar două persoane s-au abţinut să-i ofere votul lui Guiaş. Însă unul dintre cei doi a fost tocmai preşedintele Petru Filip. Mai mult, la Bucureşti s-a trimis o hârtie prin care se arăta că doar Trifan beneficia de sprijinul filialei… Aceasta în condiţiile în care Emil Guiaş e membru PDL, în timp ce Trifan nu. În schimb, directorul din Primărie e un om promovat de administraţia Filip. În acest context, la concurs au participat ambii pretendenţi, iar câştigător a ieşit Guiaş!
În fine, un alt caz în care doi pedelişti au participat unul împotriva altuia la concurs e cel de la Garda Financiară. Aici, comisarul-şef Călin Gal pierduse în ultima perioadă sprijinul PDL. L-a câştigat, în schimb, Cornel Fraiu, care visa deja postul lui Gal. La concurs, însă, lucrurile au stat altfel. Călin Gal a câştigat, în ciuda referinţelor lui Fraiu. Pare-se că imaginea foarte bună la Bucureşti pe care şi-a format-o Gal în ultimii ani au contat decisiv la afişarea rezultatelor. Întrebat dacă e normal ca la concursuri să se înscrie câte doi membri ai aceluiaşi partid, Petru Filip s-a limitat să declare că „nu-i poţi interzice omului să participe…”
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!