Bărbatul în vârstă de 54 de ani a fost obligat, prin sentință definitivă, să achite o amendă penală de 1800 de lei și să-i plătească victimei daune morale de 300 de lei. Deși paznicul a respins acuzațiile și a susținut că a fost înjurat și scuipat de patru băieți cazați în centru, judecătorii au arătat că probele demonstrează că a comis agresiunea.
[eadvert]
Inițial, instanța de fond stabilise valoarea daunelor morale la 1.000 de lei, însă Curtea de Apel Oradea le-a redus la o treime. Interesant e că instanța de apel l-a obligat pe minorul lovit să achite suma de 500 de lei drept ”cheltuieli judiciare”.
Costumați în stafii, au vrut să-l sperie pe paznic
Incidentul a avut loc în noaptea de 30 ianuarie 2019, în jurul orei 1:00. Cazat în centrul de pe Strada Feldioarei (închis între timp, în 2021), minorul le-a povestit anchetatorilor că el și alți trei băieți s-au acoperit cu câte un cearșaf și s-au dus să-l sperie pe paznic. Însă bărbatul i-ar fi observat și, spunea reclamantul, ar fi luat un baston și ar fi fugit după ei. I-a prins în baia de la etajul I al clădirii, unde l-ar fi lovit pe unul dintre adolescenți cu bastonul peste mâna stângă.
Băiatul lovit susținea că a anunțat imediat personalul DGASPC Bihor, iar a doua zi medicul legist a constatat că are nevoie de o zi de îngrijire pentru vindecare rănii.
Trei ani mai târziu, audiat de instanță, minorul a menționat că unul dintre cei trei băieți cu care era l-a scuipat pe paznic, care s-a enervat și i-a urmărit. În plus, a mai declarat că, după ce l-a agresat pe el, bărbatul era să îl lovească în cap pe alt copil.
Cei patru băieți, descriși de educatori drept gălăgioși și agresivi
Întâmplarea este consemnată și în registrul de evenimente deosebite al centrului de plasament, dar într-un alt ton. Educatorii arătau că, în ciuda insistențelor, mai mulți ”beneficiari de pe palierul I” nu au vrut să meargă la culcare în acea noapte.
”Au dat muzica tare, au răsturnat tomberoanele cu deşeuri în faţa cabinetului educatorilor, au aruncat cu dozele de cola şi hârtie pe coridor. (…) Și-au legat cearșeafurile pe cap şi pe faţă intrând în cabinetul educatorilor, au stins lumina şi s-au aruncat pe jos, încercând să ne intimideze”, se arăta în registrul centrului, citat de Judecătoria Oradea în hotărârea publicată pe portalul Rejust.
După ce i-ar fi înjurat pe educatori, copiii ar fi coborât în goană, pe scări, și s-au îndreptat spre paznicul centrului. ”Într-un timp foarte scurt au venit din nou pe palier, fugind şi urlând, îndreptându-se spre baie. În urma lor a urcat şi paznicul foarte repede, îndreptându-se înspre locul în care se aflau beneficiarii. Beneficiarii au început să îl înjure şi să strige. Noi am ieşit din cabinet, paznicul coborând foarte nervos, spunându-ne că a fost înjurat şi scuipat de către beneficiari. Beneficiarul (…) s-a îndreptat spre noi, spunându-ne că a fost lovit de paznicul centrului, arătându-ne braţul stâng pe care se vedea o dungă roşie. După aceea toţi beneficiarii s-au unit şi au alergat după paznic, aducându-i injurii şi ameninţări. Am mers după ei până în capătul scărilor, rugându-i să se întoarcă în dormitoarele lor, dar au refuzat şi ne-au înjurat”, menționau angajații centrului.
Aceștia mai precizau că băieții au continuat să fie agitați toată noaptea și chiar s-ar fi dus în dormitoarele copiilor mai mici, unde le-au udat lenjeria de pat.
Instanța: probele demonstrează vinovăția paznicului
Chiar dacă paznicul a susținut pe tot parcursul procesului că nu l-a lovit pe băiat, Judecătoria Oradea i-a apreciat declarațiile drept nesincere, ”fiind infirmate de probele administrate în cauză”. Instanța a recunoscut că paznicul avea o sarcină dificilă în cadrul unui centru pentru copii defavorizaţi și cu probleme comportamentale și că minorii au avut față de el o atitudine sfidătoare. ”Chiar dacă toate acestea circumstanţiază conduita inculpatului, nu o pot justifica (inculpatul ştia exact care au fost beneficiarii implicaţi în eveniment) şi nici nu sunt apte să atragă a soluţie de achitare”, a explicat instanța de fond.
Astfel, bărbatul a fost găsit vinovat de purtare abuzivă și obligat să achite o amendă penală de 1800 de lei. În plus, Judecătoria a decis ca paznicul să plătească 1.000 de lei daune morale – asta deși victima solicitase inițial 10.000 de lei.
Vineri, Curtea de Apel Oradea a redus însă cuantumul daunelor morale, la 300 de lei. În schimb, pentru că apelul minorului a fost respins, acesta va trebui ca, prin reprezentantul său legal – Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, să dea statului suma de 500 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare.
Trimite articolul
XAdevarul e ca bataia e rupta din rai.