Întrebată dacă va candida pentru a fi președinte plin al PSD, la congresul anunțat pentru 29 iunie, Viorica Dăncilă a răspuns: „Da, dar sper să fie și alți candidați”.
După preluarea interimatului la PSD, Viorica Dăncilă a anunţat că e nevoie de o conducere colectivă în care toată lumea să aibă un punct de vedere, iar justiţia nu mai trebuie să fie principalul subiect. Întrebată dacă PSD îşi va lansa candidatul pe Arena Naţională, Viorica Dăncilă a spus: „Nu, nu vom face pe Arena Naţională. Nici mitinguri nu trebuie să facem, din punctul meu de vedere. Eu cred că trebuie să fim în mijlocul oamenilor, iar PSD trebuie să se reîntoarcă la acest mod de a face campanie”.
„Dânsa va câștiga”
Solicitat de JURNAL BIHOREAN să comenteze declarațiile premierului PSD, președintele executiv al PSD Bihor, Emilian Pavel, s-a pliat pe ce a avut de spus Dăncilă. Pavel crede că Congresul organizat atât de repede și care îi convine Vioricăi Dăncilă „este o decizie bună” și este de acord cu faptul că marile mitinguri nu ajută partidul. „Este bine să avem o conducere statutară și să ne pregătim pentru prezidențiale și pentru anul care urmează”, susține eurodeputatul, care-și va preda mandatul la finalul acestei luni. Din cauza rezultatului slab realizat de PSD și a locului slab pe lista partidului, Pavel nu va face parte din noul Parlament European. În schimb, crede că Dăncilă va fi noul președinte ales al PSD. „E normal ca președintele executiv, care este și premier, să candideze la funcția de președinte. Vom vedea ce candidaturi mai sunt, dar în principiu eu cred că dânsa va câștiga această competiție”, opinează Pavel. Rămâne de văzut dacă PSD Bihor își va exprima sau nu sprijinul deschis pentru Dăncilă. „Vom avea și noi o conferință județeană extraordinară PSD Bihor, înainte de congres”, declară Pavel, care subliniază că, indiferent că își exprimă sau nu sprijinul pentru un candidat la șefia PSD, până la urmă delegații votează secret.
Sprijin în bloc sau nu?
„Am avut de foarte multe ori sprijin pentru anumite candidaturi, însă fie că a fost vorba despre Geoană, de exemplu, eu nu am respectat și l-am votat pe Ponta, deoarece venea din postura de președinte la tineret. Însă cred că ar fi bună o anumită susținere la nivel de filială, pentru a arăta o unitate. Chiar dacă la noi de foarte multe ori s-au răsturnat pronosticurile, fie că a fost vorba despre Geoană în 2005 sau despre Ponta în 2010”, arată Pavel, vrând să evidențieze astfel alura democratică a PSD, îndelung contestată de destui români.
Există acum o propunere ca președintele, președintele executiv, vicepreședinții și secretarul general al PSD să fie aleși de către delegații la congres, și nu prin vot direct, de către toți membrii PSD, așa cum a fost ales Liviu Dragnea. Modalitatea de a-l alege pe Dragnea lider absolut al PSD, prin dirijarea unui vot universal despre liderul de partid, l-a determinat pe Ion Iliescu să acuze în termeni duri o lipsă acută de democrație reală în PSD!
În altă ordine de idei, Pavel este și el pentru o conducere colectivă a partidului, așa cum cere acum Dăncilă, în antiteză cu epoca Dragnea. „Este un lucru bun, pentru că sunt realități diferite în diversele regiuni ale țării”, afirmă Pavel. Dăncilă cere ca PSD să meargă mai mult în mijlocul oamenilor. Dar nu a fost PSD și până acum în mijlocul oamenilor? Pavel: „Am fost, dar nu cu toată forța, nu cu toți oamenii. Sunt unii care nu au importanța cuvenită acestui aspect”.
Președintele executiv al PSD Bihor crede că moțiunea de cenzură ce va fi depusă de Opoziție așa șanse infime să treacă. „Cred că are șanse foarte mici, deoarece avem majoritate și fără UDMR, și fără minorități, la limită. În plus, avem partide din Opoziție care nu-și doresc, așa cum este USR”, transmite Pavel.
Nu vrea la Cotroceni
În dialogul cu Marius Tucă de luni, Dăncilă a spus că a avut păreri divergente cu Liviu Dragnea în ultima perioadă și a refuzat ipoteza de a candida la Președinția României. „Eu cred că nu mai trebuie să avem această opinie, ca șeful partidului să fie și candidatul la prezidențiale. Pot să îi fiu alături, pot să organizez partidul, sunt șeful Executivului, pot, prin măsurile pe care le iau, să îl ajut pe candidatul nostru. Eu cred că nu mai trebuie să mergem în aceeași logică și cel sau cea care va candida trebuie să se bucure de notorietate și de un anumit procent de încredere în rândul populației. Toți ceilalți trebuie să fim în spatele candidatului, să îl susținem. De aceea am și vrut acest congres mai devreme, pentru ca toate eforturile noastre să fie centrate pe candidatul la prezidențiale.
Mergem să câștigăm cu orice coleg sau colegă care este bine plasat sau plasată în sondaje. Nu mergem să facem experiențe”, a declarat Dăncilă, refuzând ipoteza existenței a două tabere în PSD, una în jurul său și una în jurul primarului Capitalei, Gabriela Firea.
În schimb, fostul premier PSD Adrian Năstase atrage atenția asupra riscurilor generate de acest congres PSD, organizat în grabă. „Fără o bună pregătire, Congresul PSD din 29 iunie riscă să spargă în bucăți partidul și să ducă la o criză guvernamentală”, a scris Adrian Năstase pe blogul personal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!