Lucrarea este una dintre cele mai dificile din Oradea, din cauză că se lucrează sub nivelul Crişului Repede iar infiltraţiile sunt inevitabile. Acest fapt, însă, a fost evident de la bun început, atât pentru constructor – firma Construcţii Bihor cât şi pentru beneficiari – Primăria şi firma RCS RDS. Din acest motiv s-a şi ales soluţia tehnică inedită – realizarea unei cuve hidroizolate în interiorul căreia să se edifice parcarea propriu zisă.
Lucrarea începută anul trecut în februarie a ajuns acum în faza finalizării cuvei exterioare. S-au turnat şi pilonii parcării propriu zise dar problemele infiltraţiilor cnontinuă. Cel puţin asta spun edilii, ca explicaţie la lipsa de activitate pe şantierul ultracentral. „Acum nu se lucrează pentru că proiectantul trebuie să găsească o soluţie la infiltraţiile de apă. Se testează mai multe soluţii pentru a putea fi aleasă cea mai bună”, susţine viceprimarul Florin Birta.
Alte surse spun că executantul şi proiectantul ar fi avansat o soluţie tehnică dar se aşteaptă ca aceasta să fie acceptată de beneficiari înainte de a trece la implementare. Nu de alta dar aceasta implică cheltuieli suplimentare. Birta spune că sunt probleme şi cu ancorarea pereţilor în terenul de sub Sinagoga Zion. Tehnicienii ezită să monteze ancore pe această porţiune din cauză că clădirea sinagogii prezintă o înclinaţie care s-ar putea accentua în condiţii de teren instabil.
Parcarea de pe Independenţei, cea care ar trebui să preia toate maşinile scoase de pe străzile din centru, urmează să aibă 455 locuri de parcare dispuse pe trei nivele. Executanţi sunt Construcţii Bihor SA şi Terratest Geotehnic SA, valoarea contractului e de de 24.151.543,64 lei fără TVA. Lucrarea are termen de finalizare de 18 luni, ceea ce înseamnă că, din moment ce a început anul trecut în februarie, ar trebui terminată la finele acestei luni. Judecând ritmul cu care avansează şantierul, mijlocul anului viitor este un termen mai realist.
La finalul lucrărilor, Primăria va plăti 70% din valoarea lucrărilor prin Administraţia Domeniului Public în termen de trei ani, printr-un credit furnizor, iar firma RCS-RDS , care deţine o parte din terenul pe care se va construi parcarea, va contribui cu 30% din valoarea totală a lucrărilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!