Proiectul municipalității privind lărgirea străzilor Armatei Române, Universității, Ceyrat, Thurzó Sándor și Atelierelor a fost contestat de societatea civilă încă de la primii pași, la momentul în care a fost pus în dezbatere publică de Agenția pentru Protecția Mediului. Cu toate acestea, Primăria Oradea a decis să meargă mai departe și astfel s-a ajuns la aprobarea hotărârii din octombrie 2024, care practic dădea undă verde municipalității să înceapă procedurile pentru implementarea proiectulul.
Acest fapt nu a făcut însă decât să incingă și mai mult spiritele, în dispută intrând Universitatea din Oradea, alături de cele trei ONG-uri care au criticat prioectul de la bun început. În primăvara anului 2024, în vremea în care proiectul „Lărgirea străzilor Armatei Române, Universității, Ceyrat, Thurzó Sándor și Atelierelor” se afla în consultare publică la Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, trei ONG-uri care activează în zona ecologică au intervenit în tentativa de a stopa această inițiativă, considerată inoportună.
Printr-o scrisoare deschisă, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, Fundația pentru Cultură și Educație Ecologistă ECOTOP și Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius au cerut, pe lângă clarificări și detalii suplimentare privind impactul asupra mediului, un studiu de trafic, din care să rezulte necesitatea și impactul asupra circulației prin lărgirea la patru benzi a străzilor incluse în proiectul primăriei.
Pentru a reduce presiunea care deja se manifesta în legătură cu proiectul de lărgire a străzilor Armatei Române și Universității, Primăria Oradea a comandat și primit un studiu de trafic. Acesta trebuia să confirme necesitatea realizării proiectului. În documentele care au fost atașate la proiectul de hotărâre nu se face trimitere la respectivul studiu, ci doar se invocă faptul că pe cele două străzi trebuie lărgit drumul, de la o bandă pe sens la două benzi.
Scopul invocat pentru realizarea proiectului, conform notei de fundamentare, este îmbunătățirea infrastructurii rutiere, însă nu există nicio referire concretă la modul în care se va realiza acest lucru și mai ales argumentele în baza cărora trebuie lărgită trama stradală. Dar aceste omisiuni nu au fost în măsură să afecteze decizia celor care au votat pentru aprobarea hotărârii. Consilierii au mers pe mâna primarului, care la rândul lui era convins că angajații nu îl duc pe căi greșite. Iar dacă se mai întâmplă și greșeli, nu e nimic pierdut, se poate modifica.
Aceleași trei ONG-uri au mai trimis, în noiembrie 2024, după aprobarea în Consiliul Local, o nouă scrisoare deschisă: „Solicităm Primăriei Municipiului Oradea retragerea proiectului «Lărgirea străzilor Armatei Române, Universității, Ceyrat, Thurzo Sandor și Atelierelor». Soluțiile propuse prin acest proiect nu rezolvă problemele actuale de trafic, caracterizate prin blocaje și aglomerări temporare în anumite puncte și intervale orare.
Dimpotrivă, implementarea proiectului poate genera probleme noi, a căror remediere va necesita investiții suplimentare. Soluția nu este lărgirea străzilor, construirea de pasaje noi sau sensuri giratorii ca soluții punctuale, acestea fiind ineficiente și nefăcând decât să aducă cheltuieli suplimentare și disconfort.”
Contactați de Jurnal bihorean, doi dintre semnatarii scrisorii susțin că proiectul este unul care nu ține cont de nevoile cetățenilor și de asigurarea calității vieții. În plus, cei doi au reclamat lipsa organizării unei dezbateri publice înainte de adoptarea hotărârii.
„Din punctul de vedere al traficului nu se câștigă nimic prin acest proiect, iar investiția nu se susține din niciun punct de vedere”, a fost concluzia exprimată de George Togor, președintele Fundației pentru Cultură și Educație Ecologistă ECOTOP.
„Problema primăriei este aceea că nu este conectată la comunitate. Una e ceea ce se vede din birou și altele sunt nevoile orădenilor. Calitatea vieții ține și de spațiu, interacțiunile sociale. Așa se întâmplă când un lucru este făcut pe repede înainte”, a declarat Paul Iacobaș, președintele CAPDD Bihor.
Universitatea devine un opozant cu greutate al proiectului
Dacă intervențiile ONG-urilor pe această temă nu au fost luate în seamă de primărie, în schimb intervenția Universității din Oradea pare să schimbe raportul de forțe într-o dispută care îi implică direct pe orădeni, dar și cu efecte economice în bugetul municipalității. Rectorul Constantin Bungău a anunțat faptul că Universitatea a comandat un studiu de trafic privind strada Universității, din care ar rezulta că poluarea ar crește cu 32% dacă se va proceda la trecerea la patru benzi pe respectiva arteră.
„Nu considerăm că lărgirea acestei străzi este soluția corectă. Din punctul nostru de vedere, traficul trebuie deviat, astfel încât campusul universitar să poată crește în mod sustenabil. Nu ne dorim un campus fragmentat, ci unul integrat, care să adune la un loc spațiile de învățământ, cercetare, administrative, bazele sportive. Autoritățile locale trebuie să țină cont de faptul că, în țară sunt foarte puține, poate vreo trei campusuri cum este cel al Universității din Oradea”, a declarat Constantin Bungău.
Concluziile studiului de trafic, realizat pentru Universitate de o firmă din Cluj-Napoca, arată că prin această lărgire s-ar produce o îmbunătățire pe termen scurt, însă pe termen mediu și lung, se va ajunge tot la creșterea volumelor de trafic.
„Extinderea străzii Universității la profil de 4 benzi poate genera efecte notabile asupra fluxurilor de trafic și comportamentului utilizatorilor rețelei rutiere, prin creșterea capacității de circulație și modificarea dinamicii cererii de transport. Această soluție poate reprezenta un beneficiu semnificativ pe termen scurt, reducând congestionarea inițială și îmbunătățind timpii de deplasare. Pe termen scurt, utilizatorii vor resimți o îmbunătățire a confortului și a eficienței în trafic, ceea ce va duce probabil la o utilizare mai intensă a străzii extinse.
Însă, pe termen mediu și lung, fenomenul cererii induse poate duce la o reapariție a congestionării. Conform principiului cererii induse, oamenii care anterior evitau zona datorită congestiei ar putea alege acum să folosească strada extinsă, iar acest lucru poate duce la o creștere a numărului de vehicule. Pe măsură ce infrastructura devine din nou mai accesibilă și mai rapidă, se poate observa o revenire la condițiile de congestie anterioare, chiar dacă acum strada este mai largă”, sunt concluziile studiului.
Specialiștii nu susțin necesitatea lărgirii străzilor
Despre proiectul de lărgire a străzilor din zona centrală a Oradiei au existat mai multe intervenții ale unor reputați specialiști din străinătate, care au susținut că nu s-ar impune acest lucru, fiind chiar de părere că ar trebui mers pe ideea de pietonalizare a străzilor, nu de lărgire.
Arhitectul urbanist Werner Desimpelaere, expert UNESCO pentru România, afirma în 2018, referindu-se la intențiile municipalității de a lărgi străzi din zona centrală a Oradiei, că o astfel de abordare este depășită și direcția este greșită dacă se insistă pe această linie.
„De ce să le lărgești? Trebuie să le îngustezi! Mașinile trebuie să se retragă din aceste perimetre, străzile trebuie pietonalizate. La străzile din centrele istorice este moda anilor 80-90. Noi acum trebuie să acționăm fix invers, după părerea mea. Se pot face excepții pentru transportul în comun, pentru tramvaie de exemplu, dacă este absolut necesar. Pentru mașini, niciodată!”. declara Werner Desimpelaere.
Prof. Wulf Daseking, urbanist, arhitect, profesor de sociologie și fost șef de planificare urbană în Freiburg, profesor invitat pentru urbanism și urbanism la University College London, evidenția în 2024, la o manifestare organizată în Oradea, unicitatea campusului Universității, frumusețea sa, potențialul de a atrage lumea, necesitatea unei vieți sănătoase cu aer nepoluant.
„Zona trebuie ferită de mașini, trebuie găsite drumuri ocolitoare”, spunea el, subliniind că cea mai mare greșeală este împărțirea acestei zone în două, lucru care ar respinge tineretul și circulația pietonală.
Contactat de Jurnal bihorean, conf. dr. arh. Roland Kunst, de la Departamentul Arhitectură din cadrul Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură din Oradea, susține că în masterplanul elaborat în 2018 se menționa necesitatea renunțării la dezvoltarea infrastructurii rutiere în campusul universitar, în zonele centrale sau cu valoare istorică și arhitecturală, în favoarea unei „spine verzi”, care să unească cele două campusuri despărțite de strada Universității.
„Ordinul nr. 562 din 20 octombrie 2003 pentru aprobarea Reglementării tehnice «Metodologie de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor de urbanism pentru zone construite protejate (PUZ)», la capitolul 5 – Propuneri de dezvoltare zonală, punctul 5.2., prevede că obiectivele esențiale ale conservării calității zonelor protejate constă în menținerea nealterată a spațiilor străzilor, străduțelor, piețelor, piațetelor și pasajelor.
În acest sens, este imperativ ca specialiștii să fie cei care să conducă procesul decizional. Prin concepția sa, campusul orădean este un campus istoric, unic, este european, are o identitatea aparte care trebuie menținută. În campusul universitar nu se dorește majorarea fluxului de autoturisme care ar secționa campusul în două, ci dimpotrivă, liniștirea acestuia cu încurajarea mobilității lente (pietoni, biciclete) și a transportului în comun.
Luând în considerare aceste considerente, Universitatea din Oradea, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, Departamentul de Arhitectură își exprimă fără echivoc dezacordul privind oportunitatea realizării și implementării proiectului de lărgire a străzii Universității”, a fost opinia exprimată de conf. univ. arh. Roland Kunst.
Primăria renunță la începerea lucrărilor
Reacția Primăriei pe tema lărgirii străzilor din zona Universității a fost aceea de a nu renunța, chiar în pofida criticilor aduse. În urmă cu o lună, chestionat în legătură cu acest subiect, primarul Florin Birta susținea că nu vede niciun motiv să se renunțe la proiect. Întrebat din nou zilele trecute, primarul Birta a avut în schimb o altă abordare. „Cel puțin anul acesta nu se va face nimic în privința lărgirii străzilor Armatei Române și Universității”.
Trimite articolul
XAjunge sa vezi cum se transforma strada universitatii din Viena, Universitätsstraße, care va deveni klimafit, concept strain la noi. Or fi stiind aia ceva, nu degeaba sunt cel mai locuibil oras, pe monitorizare nu pe topuri platite. Paradoxal nimeni nu mai evalueaza infrastructura rutiera decat din perspectiva transportului in comun. Oradea e in evul mediu al mobilitatii urbane, principalul motiv e pur electoral, electoratul fidel dar mediocru nu concepe viata fata automobil.
Birta ar trebui sa facă și ceva util. De pilda, sa astupe șanțul din fata Clinicii Vitreum. Și el, și Filimon sunt absolut dezamăgitori. Catastrofali de-a dreptul.
Vtem pauza si in Nufaru la taierea celor 2500 din cartier. Nu vrem betoane si sa murim de cald sau fara aer
-
Iesiti in strada si protestati, nu doar cand va scoate cate un partid din opozitia locala, stiti voi care. Mergeti la sedintele de consiliu l;ocal si cereti dreptul la cuvant. Mergeti in audienta la primar. Luati legatura cu oameni care sunt specialisti in domeniu pentru a va ajuta. Cate din aceste “miscari” ale democratiei in care inca traiti le-ati facut? A, stiu, asteptati sa va luati tara “ânapoi” si doar comentati pe aici. Asteptati numai…
Urmașul betonarului chelios atâta știe sa distrugă natura sa betoneze
Dar str Mestesugarilor cum e? Zero beneficii, mai rau au f… tot traficul in zona