O fetiţă de doar 11 anişori din Oradea a luat locul I la concursul naţional de creaţie literară „Nichita Stănescu”, de la Drobeta-Turnu Severin. La concursul organizat de Editura Ştef şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinţi au participat elevi de diferite vârste din toată ţara.
Paula Sime, elevă în clasa a IV-a D la Şcoala cu clasele I-VIII, nr. 16 din Oradea, a demonstrat ţării talentul ei scriitoricesc. Micuţa s-a înscris la două dintre secţiunile acestui concurs (proză şi poezie). Ea a participat la competiţie cu poezia „Melcul şi floarea” şi cu povestea „Bobocul de trandafir”, ambele compuse de ea.
„Am căutat pe internet date despre un proiect educativ. Aşa am găsit concursul acesta. Ştiind că Paula este foarte talentată în acest domeniu, am sfătuit-o să participe. Micuţa a trimis lucrările în anul 2009, însă abia în această săptămână am primit rezultatul concursului. Juriul, format din reprezentanţi ai ISJ Mehedinţi, scriitori şi poeţi apreciaţi, a decis că Paula este cea mai bună la proză, dar şi la poezie. Astfel, Paula a luat locul I pentru «Bobocul de trandafir» şi locul II pentru poezia «Melcul şi floarea». Sunt foarte mândră de ea. Era păcat să o cunoască doar cei din clasă sau din şcoală’’, a declarat învăţătoarea Ioana Micle.
Organizatorii concursului au publicat lucrările Paulei într-o broşură.
„Poveştile nu trebuie copiate”
Paula Sime ne-a mărturisit că a început să citească încă din grupa pregătitoare, când a învăţat literele. A citit o sumedenie de cărţi. La un moment dat, la vârsta de şapte ani, s-a apucat să scrie.
„I-am cerut lui Moş Crăciun o carte cu foi albe, pe care să o umplu cu poezii şi compuneri. Moşul mi-a îndeplinit dorinţa. Aşa am început să scriu o poveste asemănătoare cu Mica Sirenă. Încet, am înţeles că poveştile nu trebuie copiate, apoi m-am apucat să scriu eu, imaginându-mi tot soiul de scenarii. Şi mi-a ieşit ceva diferit de ceea ce citisem până atunci”, a destăinuit Paula.
Ştrengăriţa spune că citeşte zilnic câte 20 de pagini. „Dacă subiectul este interesant citesc mai mult”, a explicat Paula.
Pe lângă lectură şi creaţiile literare, Paula studiază pictura cu profesoara Anca Chereji. Unele din lucrările realizate de Paula Sime au constituit obiectul unei expoziţii din Bagladesh, altele au fost expuse la diferite şcoli şi instituţii de profil din Oradea.
Natura şi animalele sunt cele care o inspiră pe micuţă atunci când scrie sau pictează.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!