„Sărbătoarea de azi este printre cele mai importante evenimente din ultimii ani ai şcolii noastre. În anul 1925, un grup de muzicieni entuziaşti, în frunte cu preotul greco-catolic, compozitorul Francisc Hubic, a înfiinţat Conservatorul Municipal, care după anul 1950 a primit denumirea de Şcoala Populară de Artă, pentru ca după 1989 să primească numele vestitului ei ctitor «Francisc Hubic»”, a reamintit prof. Marian Boboia, managerul Şcolii „Francisc Hubic”.
Program bogat
Debutul sărbătorii va fi pe 11 martie, de la ora 17:00, la Teatrul „Regina Maria”, unde va avea loc un vernisaj expoziţional alcătuit din lucrările elevilor de la disciplinele arte plastice. Acesta va fi urmat, de la ora 18:00, în sala de spectacole a Teatrului Regina Maria de un spectacol de muzică uşoară, având ca invitaţi elevi şi absolvenţi ai Şcolilor de Arte din ţară, dar şi compozitorul Horia Moculescu şi solista Paula Seling.
Practic, pe 11 martie, se va desfăşura a doua ediţie a festivalului concurs „Art Oradea Festival”.
„Festivalul se adresează elevilor şi absolvenţilor de la şcolile de arte din ţară. Concurenţii vor interpreta o piesă din repertoriul naţional şi alta din cel internaţional, după care absolvenţii, acompaniaţi de orchestra şcolii (Art Band), vor susţine un recital. Evenimentul se va încheia cu un recital Horia Moculescu şi Paula Seling. Preţul unui bilet este de 5 lei şi se va putea achiziţiona de la casieria şcolii, din strada Moscovei, nr. 5, la etaj”, a mai anunţat Marian Boboia.
Pe 12 martie, de la ora 17:00, de data aceasta cu intrare liberă, este planificat un concert de muzică clasică (canto clasic, vioară, chitară clasică, pian şi dans clasic). Invitat special al concertului din 12 martie este Csaba Sandor, solist la Opera Maghiară din Cluj Napoca.
Concert de primăvară
Concertul extraordinar de primăvară, din 13 martie, de la ora 18:00, de la Casa de Cultură a Sindicatelor va încheia manifestările închinate împlinirii a 90 de ani de existenţă. În programul concertului figurează artişti de renume din toate zonele etno-folclorice ale ţării (Alexandru Pugna, Maria Butilă, Ştefan şi Andrei Petreuş, Victoriţa Lăcătuşu, Dinu Iancu Sălăjanu, Laura Lavric, Nicuşor şi Nicolae Mureşan, Nicolae Fudui Iancu, dar şi Voichiţa Mihoc, Florica Zaha, Maria Haiduc, Florica Bradu, Maria Sidea, Daniela Jurjuţ, Ionel Ban, Otilia Haragoş Seghedi, Ciprian Zahotă, Antonela Ferche Buţiu, Andrada Tulvan, Ioana Urs, Florin Mariş Hinsu, grupul vocal „Lioara”, condus de Antonela Ferche Buţiu, Ansamblul de Dansuri Populare „Vetre bihorene” şi mulţii alţii). Acompaniamentul muzical aparţine orchestrei Rapsodia bihoreană, condusă de maestrul Liviu Buţiu. Preţul unui bilet la spectacolul de muzică populară va fi de 25 de lei. Biletele se găsesc la casieria Şcolii de Arte „Francisc Hubic”.
„Ne-am dorit să scoatem în evidenţă calitatea actului artistic, iar cele trei zile să aibă fiecare specificitatea ei. Muzica şi artele plastice nu vor lipsi din programul nostru”, a spus Liviu Buţiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!