Printr-un proiect adoptat de Ministerul Administraţiei şi Internelor la nivelul fiecărui judeţ vor apărea noi secţii de poliţie dedicate mediului rural. Proiectul a fost verificat în patru judeţe, iar unul dintre ele a fost Bihorul. Acum la nivelul judeţului nostru vor lua fiinţă 11 secţii.
„În Bihor vom avea 11 secţii de poliţie în zilele următoare şi vor deveni operaţionale de la data de 10 iulie. Prin înfiinţarea secţiilor, care vor coordona activitatea din mediul rural, se va putea asigura patrulare 24 de ore din 24 ore şi în mediul rural, ceea ce nu se întâmpla până acum”, ne-a declarat comisarul şef Adrian Bucur, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor. Astfel, vor fi înfiinţate câte o secţie de poliţie în Ştei, Beiuş, Aleşd, Salonta, Marghita, Valea lui Mihai, Biharia, Tinca, Popeşti, Tileagd şi Oradea. De reţinut este că posturile locale din mediul rural vor rămâne, la fel ca şi oamenii angajaţi şi nu se presupune un efort suplimentar de personal.
Coordonare locală
Conform actului de înfiinţare secţiile de poliţie vor prelua activitatea biroului/formaţiunii de poliţie rurală de la nivelul poliţiei municipale sau orăşeneşti şi va coordoneze, de regulă, activitatea a 3-10 poliţii sau posturi de poliţie comunală. Posturile de poliţie comunală se subordonează secţiilor de poliţie pentru mediul rural. Astfel prin rotaţie se va pitea asigura permanenta patrulare în judeţ. „Spre exemplu patrularea va fi asigurată de poliţistul din Bunteşti şi în comuna Lazuri, înfuncţie de ture şi arondarea de la secţie de care vor aparţine”, ne-a explicat Adrian Bucur mecanismul de funcţionare.
Conform aceluiaş act inspectoratul de poliţie judeţean decide cu privire la programul de lucru al poliţiştiilor secţiilor de poliţie, astfel încât să fie asigurată prezenţa permanentă la birou şi în teren. Calitatea de organ de cercetare al poliţiei judiciare şi de poliţist rutier se menţine şi se acordă poliţiştilor în funcţie de necesităţile locale.
Secţiile de poliţie din mediul rural se subordonează şefului poliţiei municipale sau orăşeneşti din localitate în care îşi are sediul parchetul în arondarea căruia se află.
V.T.
Citiți principiile noastre de moderare aici!