Specialişti în transplant de organe din toată lumea s-au întâlnit luni, 14 noiembrie, în Aula Magna a Universităţii Barcelona, pentru a marca 25 de ani de la TPM – Managementul de Transplant Achiziţii.
Spaniolii spun că Oradea e un model
Acesta este un program internaţional, o referință la nivel mondial în formarea profesioniștilor din domeniul sănătății în acest domeniu. Prin acest program s-au specializat în 25 de ani circa 13.000 experți din 100 de țări.
Din România au fost invitaţi dr. Victor Zota, dr. Rosana Turcu şi dr. Andrei Nica, toţi din Bucureşti, iar din partea medicilor români implicaţi şi cu cele mai mari rezultate – dr. Carmen Pantiş, coordonator judeţean de transplant din Bihor.
Dr. Pantiş a fost invitată la acest eveniment graţie performanţei Centrului de identificare donatori de la Spitalul Judeţean Oradea, unitate medicală care a devenit cel mai apreciat spital de către spanioli şi e considerat un model pentru România.
Practic, la Spitalul Judeţean Oradea „se desfășoară normalitatea”, explică modest dr. Pantiş, referindu-se la activitatea cadrelor medicale, dar şi la receptivitatea bihorenilor pentru donarea de organe în vederea transplanturilor salvatoare de vieţi omeneşti.
Peste 500 de oameni salvaţi de bihoreni
Diferenţele dintre Spania şi România rămân încă foarte mari (Spania având o rată de 36 donatori la 1 milion locuitori, în timp ce în România rata de donatori este doar 7). În acest context, Bihorul – judeţ cu mentalitate diferită față de restul ţării – ridică ţara de opt ani de zile în numărul de vieţi salvate, ajungând astfel şi în atenţia spaniolilor ca fiind departamentul cu cea mai fulgerătoare ascensiune internaţională. Bihoreni de toate religiile, de la cele mai modeste social până la vârful societății universitare, aleg, în cele mai cumplite momente ale vieţii lor, să transforme decesul unei rude dragi în viaţă pentru necunoscuţi, care însă au şanse la viaţă. Astfel, în Bihor, rata de refuz a scăzut la 20%, în ultimii opt ani de program fiind salvați de la moarte peste 500 de români prin transplant de organe și țesuturi provenite de la Oradea.
La secţia de terapie intensivă de la Spitalul Judeţean Oradea, conceptul de moarte cerebrală e bine stabilit; există protocol de declarare a morții cerebrale, care se respectă în mod exigent, conform legislaţiei. În cazul în care un pacient intră în moarte cerebrală, dar reprezintă un caz medico-legal, după acordul scris obținut de la familie, se solicită şi acordul scris al doctorului legist, şi abia apoi se continuă procedurile în vederea donării/transplantului de organe.
25 de ani, la Barcelona
Conform paginii de internet a Universităţii Barcelona, doar 10% din populația globului, care are nevoie de transplant, are şi acces la acesta. Pentru a creşte acest procent, TPM are ca scop promovarea formării de experți în domeniul de organe, țesuturi și transplant de celule umane şi donare.
Acest program educațional care promovează cantitatea, calitatea și eficiența în donare și transplant, prin formare specializată, este condus de Martí Manyalich, profesor la Departamentul de Chirurgie și Specializări Chirurgicale al Facultăţii de Medicină şi Sănătate Ştiinţe de la Universitatea din Barcelona, director al Fundației DTI (Institutul de Donaţie şi Transplant), cu sediul la Barcelona Science Park, și consilier pentru transplanturile de la Spitalul Clinic din Barcelona. Echipa condusă de profesorul Manyalich a lucrat timp de 25 de ani pentru a se dezvolta şi exporta modelul spaniol, care a fost consolidat ca lider mondial în lumea donării de organe pentru transplant.
Evenimentul de luni, 14 noiembrie, a fost prezidat de rectorul Jordi Alberch (cu participarea profesorului Martí Manyalich, director al TPM și al Fundației DTI), de Eduard Martín, medic adjunct şi şef de formare în Organizația Națională de Transplant spaniolă (ONT) etc.
Reţea de profesionişti
Programul TPM, care se adaptează la nevoile specifice ale fiecărei țări, se referă la diplome de master, studii postuniversitare și certificate de specializare în toate domeniile de formare. Acest program este în prezent predat în limbile spaniolă, engleză, franceză, italiană și portugheză și a creat o rețea internațională de profesioniști cu înaltă calificare, care să sprijine îmbunătățirea programelor de donare de organe în Europa, America, țările din Asia și Australia, cu un interes deosebit în creșterea ratei de donare în țările în care este încă scăzut. Conținutul acestor cursuri, care sunt actualizate în mod constant, are o gamă largă de materiale educaționale, cu propria lor echipă de experți pentru sesiuni practice.
De reţinut şi că, în colaborare cu alți parteneri europeni, TPM a promovat Programul European de Formare privind donarea de organe (ETPOD). De asemenea, el reprezintă formarea oficială în domeniul coordonării transplantului în biomedicina franceză, italiană, Centrul Național de Transplant și Ministerul Sănătății, Autoritatea pentru sânge și de Transplant Services (Portugalia). Programul TPM a fost onorat în 1994 cu distincția de Transplant de Comisia Europeană și Consiliul a fost premiat în 2008 de către Societatea de Transplant (TTS) pentru educația și formarea acestuia în domeniul biomedicinei.
Medicina regenerativă
În ceea ce privește solidaritatea, moartea unui donator înseamnă continuarea vieții pentru un alt pacient aflat în așteptare pentru un organ compatibil. Procesul de donare permite adăugarea unei valori la un organ sau țesut al unei persoane decedate. Creșterea gradului de donare din întreaga lume, stoparea traficului de organe, îmbunătățirea calității vieții și susținerea medicinei regenerative sunt obiectivele Fundaţiei DTI (înfiinţată în 2008, cu sediul central în Barcelona Science Park). În 2010, TPM s-a alăturat Fundației DTI, ca un program educațional internațional al entității.
Această entitate dorește să răspundă nevoilor numeroaselor țări din întreaga lume în dezvoltarea de organe, țesuturi și donarea și transplantul de celule, cu un interes special pentru creșterea ratei de donare în țările în care aceasta este încă scăzută.
Citiți principiile noastre de moderare aici!