Astfel, fiecare din cei patru părinți a fost condamnat la câte 5 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de 2 ani. În această perioadă, ei trebuie să respecte mai multe obligații, printre care să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probaţiune Bihor ori să primească vizitele consilierului de probaţiune, dar și să anunțe orice deplasare care depăşeşte 5 zile.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.
Reclamați de conducerea liceului din care și-au retras copiii
Printre cei patru părinți vizați de sentința Judecătoriei Oradea se numără soții Estera și Darius Cornean. Bărbatul este unul dintre cei mai cunoscuți videografi din Bihor, cu multiple premii naționale și internaționale. Cei doi sunt părinții a trei copii, de 10 ani, 12 ani, respectiv 22 de ani, cel mai mare fiind adoptat de soții Cornean la vârsta de 7 ani, aflat anterior în plasamentul Esterei încă de la vârsta de 6 luni.
În luna august 2022, soții Cornean au depus o cerere de retragere a celor doi copii minori de la Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” din Oradea și i-au înscris, între 2022 și 2024, la școli din Statele Unite – HomeLife Academy și, ulterior, la Abeka Academy – care oferă servicii de învătământ online la distanță.
La fel au făcut, în aceeași perioadă, mama și tatăl unei alte eleve de la același liceu, care și-au înscris fiica la HomeLife Academy, iar ulterior la Abeka Academy.
Conform încheierii de cameră preliminară, consultată de Bihon și Jurnal bihorean, părinții au precizat că și-au înscris copiii la o școală internațională ale cărei diplome au fost echivalate, de-a lungul anilor, altor absolvenți din România, de către Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED). Au ales această soluție din dorința de a le oferi copiilor posibilitatea de a studia într-un sistem alternativ de educație care dezvoltă gândirea critică și spiritul autodidact al elevului, nu doar acumularea de informații. Părinții au invocat și legislația națională și internațională care reglementează dreptul părinților de a alege felul învățăturii copiilor conform propriilor convingeri religioase, filozofice și academice.
Însă retragerea de la cursuri a celor doi copii ai soților Dornean și a fetiței celeilalte familii a fost reclamată Biroului Siguranță Școlară din cadrul Poliției Bihor de către conducerea Liceului German, care ar fi arătat – potrivit aceluiași document al instanței – că ”școala la care părinții doresc să-și transfere copiii nu este acreditată și nu este reglementată de legislația în vigoare din România, elevii neputând fi urmăriți privind traseul educațional”.
Părinții au considerat „mincinoase și tendențioase” aspectele relatate de conducerea școlii orădene, arătând că CNRED a echivalat sute de diplome de absolvire a liceului emise de instituții precum Home Life Academy sau Abeka Academy. Aceasta din urmă oferă cursuri video online la fiecare materie, manuale și caiete speciale, deține un registru matricol al elevilor, îi examinează periodic pe copii și supraveghează progresul educațional al acestora, iar la finalul studiilor emit diplome recunoscute internațional care certifică absolvirea liceului.
Sentință „injustă și abuzivă”
În ciuda susținerilor părinților, aceștia au fost trimiși în judecată de Parchetul Oradea sub acuzația că și-ar fi împiedicat propriii copii să urmeze învățământul general obligatoriu.
Într-o declarație pentru Bihon și Jurnal bihorean, Darius Cornean a catalogat sentința Judecătoriei Oradea drept „injustă și abuzivă”, menționând că multe din probele propuse pentru a demonstra contrariul acuzațiilor au fost respinse de instanță. „Ceea ce nu a înțeles sau nu a vrut să înțeleagă instanța este faptul că forma de școlarizare în care sunt înscriși copiii noștri este un sistem educațional în sine. E o școală fizică, cu o vechime de 50 de ani, care oferă și posibilitatea de cursuri online pentru copiii din alte zeci de țări din afara SUA”, a explicat Darius Cornean.
Acesta consideră ilogic ca părinții care aleg sisteme educaționale alternative pentru copiii lor, prin înscrierea la școli acreditate din străinătate, să fie considerați infractori. „Articolul 380 din Codul Penal (cel în baza căruia au fost condamnați soții Cornean – n. red) se referă la cazurile în care părinții, în mod abuziv, își retrag nejustificat copiii din sistemul educațional de stat și le împiedică accesul la educație. Oricine, doar cu bun simț și logică, înțelege că nu poate fi vorba de așa ceva în cazul nostru. Noi facilităm accesul la educația copiilor, iar această formă de educație – intitulată de directoare și procuror, de tip homeschooling – ne costă, și nu puțin. Această alternativă nu poate fi tratată niciodată ca abandon școlar, iar părinții care aleg o altă alternativă educațională în afara țării nu pot fi incriminați”, a precizat Darius.
În opinia acestuia, autoritățile române trebuie să regândească ofertele educaționale internaționale ca forme alternative educaționale și nicidecum să incrimineze părinții care optează pentru ele în detrimentul sistemului clasic de învățământ național: „Cumpărăm mașini din Germania, gadget-uri din America ori haine din Londra, dar nu putem accesa servicii educaționale din alt stat.”
Soții Cornean sunt deciși să atace cu apel hotărârea Judecătoriei Oradea.
Aceeași acuzație, „diferențe evidente”
Condamnarea dată de Judecătoria Oradea este a doua aplicată de o instanță din Bihor pentru acuzația de împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu. În mai 2024, doi părinți din Bratca, care și-au retras cei patru copii de la școală pentru a-i înscrie în sistemul de învăţământ de tip homeschooling, au fost condamnați definitiv la câte patru luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei și obligați să muncească 40 de zile în folosul comunității.
Și în acel caz, minorii au fost înscriși la o instituție din Statele Unite, dar părinții se ocupau de educația acestora, timp de trei ore pe zi, după un program flexibil și folosind manuale românești cumpărate din librării. Instanța a remarcat că părinții nu aveau pregătire pedagogică sau de specialitate, iar organizația din SUA pe care au ales-o nu este acreditată în România.
„Cazul nostru și cel al părinților din Bratca sunt complet diferite, chiar dacă a fost invocat același articol din Codul Penal. Sunt diferențe evidente și e frustrant să vezi că s-a pus semnul egal între cele două cazuri. Asta arată, încă o dată, superficialitatea și injustețea cu care s-a judecat cazul”, consideră Darius Cornean.
În contextul sentinței din 2024, Ministerul Educației a emis o notificare către inspectoratele școlare, cerându-le să informeze autoritățile judiciare în cazul în care părinții își retrag deliberat copiii de la școală. Potrivit documentului, inspectoratele școlare trebuie să identifice cazurile de retragere a elevilor de la cursurile învățământului obligatoriu și să colaboreze cu autoritățile pentru a asigura reluarea frecventării cursurilor de către minori.
Conform Legii învățământului preuniversitar, părinții care încalcă obligația de a asigura participarea copiilor la cursuri riscă o amendă cuprinsă între 1.000 și 5.000 de lei, se mai arăta în adresa Ministerului Educației.
Trimite articolul
XDintre toți ei se cred mai deștepți, cunosc una din famili și am intrat in contact cu ei , dar pot să spun ca doar se educație nu au parte copilași lor, sunt părinții comozi , nu vor să se deranjeze , copii dorm uneori până la 10-11 dimineta , ce școală mai fac ei ? Absolut nimic …
-
Ar trebui sa ti vezi de familia ta (daca ai una) doar pentru ca tu ai fost crescut sa te trezești la 6 dimineața nu înseamnă că așa e cel mai bine… dacă ei ca și părinți considera ca e mai bine pentru copii lor sa facă scoala asa nu vad nici o problema, ar putea da facă un test între copii lor și copii de la școlile publice sa vedem și noi dacă chiar contează si se merita sa faci pușcărie pentru asta… asta e romanul, nu e bine ca face dar nu e bine nici daca nu face
-
…la fel valabil și pentru tine , vezi-ți de familia ta….dacă ai !!!
-
Ți se pare normal să se trezească la 11 ? Să nu fie integrați în societate ? Copii la școală învață și să socializeze și să se integreze ,
-
-
Nu știu de ce educație ați avut d-voastră parte, dar sigur pe la orele de română nu ați prea trecut.
-
Dacă tu trezești la 6 sau copii tai crezi că ești mai deștept
-
…cu siguranță mai deștepți decât tine !
-
-
La câte greșeli ai în comentariul tau îmi dau seama ca nu ai prea fost la scoala! Asa ca mai bine îți vezi de necazul tau!
“Inchisoare cu amanare”? Intreb si eu ca n-am mai auzit genul asta de pedeapsa penala…
Când mă gândesc câți copii vin din familii cu adevărat problematice și nu sunt lăsați să învețe și sistemul nu face absolut nimic să ajute, dar se trezește să penalizeze pentru homeschooling. ( în contextul în care la noi se pică bacul pe capete cu sistemul nostru de învățământ)
Ba secatura daca erai din familie ti-ai fi dat numele real
tu esti postacul liberal Bealcovschi platit cu bani negri sa vomiti pe forumuri
-
Cred ca nici tu nu ai fost pe la școală , ești exact ca și acei copii care din păcate din cauza părinților nu au parte de educație corespunzătoare ,