Olimpiada Națională de Religie Catolică a fost o mare reușită. Cei 165 de elevi din 17 județe ale țării au plecat de la Oradea cu amintiri ne neuitat, dar și cu premii importante.
[eadvert]
Județul Bihor a fost reprezentat de 11 elevi de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”. Patru dintre ei au obținut rezultate remarcabile la etapa națională a concursului. Astfel, Adonis Ciarnău (clasa a X-a A) și Ioana Vașadi (clasa a XI-a A) au câștigat premiul I la profilul Teologie. Totodată, Răzvan Broizan (clasa a VIII-a) și Daria Hebriștean (clasa a X-a) au obținut mențiuni la profilul Religie. Elevii au fost pregătiți de profesorii George Demian și preotul Ovidiu Duma.
Olimpiada a fost găzduită de Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, în perioada 19-23 aprilie.
Evenimentul a fost organizat în Săptămâna Luminată și a presupus o sincronizare perfectă a tuturor celor implicați. Munca din suflet și cu suflet a membrilor Comisiei de organizare a dus la realizarea unor activități reușite. Acestea au contribuit din plin la formarea spirituală și culturală a tinerelor generații și au avut un impact deosebit asupra tuturor celor care au trecut pragul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”.
Atenta primire a membrilor Comisiei centrale a elevilor și a profesorilor însoțitori, oficierea Sfintelor Liturghii, oferirea unui mediu propice elaborării subiectelor pentru olimpiadă, frumoasa deschidere festivă de la Filarmonica de Stat Oradea, susținerea probei scrise, vizitarea fascinantului centru istoric al orașului nostru și vizitarea unor obiective turistice din județul Bihor, Conferința „Liceeni odinioară în Mica Romă”, susținută de teologul, eseistul, traducătorul și poetul Cristian Bădiliță sunt doar câteva dintre evenimentele care au făcut ca evenimentul să fie unul memorabil. Un succes extraordinar l-a avut concertul coral de muzică sacră, dar și organizarea unei festivități de premiere demne de acest eveniment extrem de important pentru întreaga noastră comunitate, pentru Municipiul Oradea și nu în ultimul rând, pentru județul Bihor.
Premii
Organizatorii au decernat premii din partea Ministerului Educației: la clasele V-XI, disciplina Religie – Premiile I, II, III și câte trei Mențiuni la fiecare nivel de clasă; la clasa a XII-a, disciplina Religie – Premiile I, II, III și două Mențiuni; la clasele IX-XI, disciplina Teologie – Premiile I, II, III și câte două Mențiuni la fiecare nivel de clasă; la clasa a XII-a, disciplina Teologie – Premiile I, II, III și o Mențiune.
Totodată, la toate categoriile de vârstă, a fost acordat un Premiu special din partea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.
Dincolo de diplome, medalii și premii, elevii și dascălii au plecat de la Oradea cu sufletul încărcat de mulțumire și recunoștință. Ei spun că s-au întors la casele și la școlile lor mai bogați sufletește.
„Felul în care s-a desfășurat întregul program propus ne-a adus împlinire profesională, dincolo de toată oboseala acumulată în lunile și săptămânile dedicate pregătirilor. Am funcționat ca o echipă bine coordonată, eficientă și exactă, fapt remarcat de domnul Cătălin Pîslaru – inspector general în Ministerul Educației, de domnul Horea Abrudan – inspector școlar general ISJ Bihor și de domnul Florin Negruțiu – inspector de Religie. Felicitările și aprecierile au venit din toate părțile! Tehnologia modernă ne-a ajutat enorm să ne apropiem unii de alții. Astfel, am reușit să aflăm impresiile participanților la olimpiadă.
Citind mesajele de mulțumire, prietenie, recunoștință și iubire ale elevilor, observând bucuria lor și aprecierea cadrelor didactice, dincolo de toate premiile acordate, cred că am încercat să împlinim Evanghelia. Din lumea de dincolo, martirii Bisericii Greco-Catolice, ale căror rămășițe pământești se află în Catedrala «Sfântul Nicolae» din Oradea, ne-au transmis bucurie și îndemnul la unitate, pace, bună înțelegere. Prin jertfa lor, ne-au oferit posibilitatea de a ne bucura în viitor de libertate, prosperitate și de împlinirea visurilor noii generații.
Se pare că totul a colaborat la cel mai înalt nivel la realizarea acestui dar pe care Dumnezeu, prin noi, a reușit să îl ofere atât celor veniți, cât și nouă, gazdelor. Până la urmă, cei care dăruiesc primesc mai mult! Conducerea Liceului Greco-Catolic «Iuliu Maniu» mulțumește tuturor partenerilor, colaboratorilor, sponsorilor și cadrelor didactice implicate în organizare, fără ajutorul cărora nu ar fi putut fi atinse înaltele standarde ale acestui eveniment. Cum aș putea să închei mai bine, decât împărtășindu-vă cuvintele de apreciere ale domnului Cătălin Pîslaru, inspector general în Ministerul Educației: «Această olimpiadă va constitui un model pentru organizarea celorlalte olimpiade!»”, a transmis, în numele întregii echipe de organizare, prof. Andrei Cristea, directorul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea.
Trimite articolul
Xmda. Religia n-are ce căuta în școli.
-
Tin sa te contrazic. Religia ar trebui predata in scoala, inca din clasele primare.
Insa ar trebui predata de un profesor, nu de un preot. Si ar trebui sa fie exact ce-i spune numele: religie. Nu crestinism ortodox sau catolic.
Elevii ar trebui sa invete ca existe multe regilii, sa invete despre cele mai importante, sa stie cum au fost utilizate de-a lungul istoriei, etc.