Universitatea din Oradea şi-a propus să-şi crească nivelul competitivităţii în cercetarea inovativă prin dezvoltarea unei infrastructuri de cercetare, cuprinzând laboratoare noi de cercetare, capabilă să conducă la dezvoltarea de noi materiale, procedee inovative de procesare a materialelor dielectrice, noi tehnologii de protecție a mediului, noi tehnologii de valorificare a deșeurilor, precum și dezvoltarea de software sau aplicații specifice domeniului ingineriei electrice.
Astfel, în cadrul proiectului ,,Creşterea capacităţii de cercetare – dezvoltare a laboratoarelor interdisciplinare pentru tehnologii în inginerie electrivă’’, într-una din clădirile lăsate în paragină din fosta Garnizoană, au răsărit patru noi laboratoare. Acestea au fost dotate cu aparatură performantă pentru abordarea cercetării în mai multe domenii.
Prin implementarea proiectului a fost creat în zona Nord – Vest a țării o infrastructură de cercetare care poate constitui un partener serios pentru cercetările de profil din zonă.
,,Echipamentele ce au fost achiziționate sunt echipamente de ultimă generație care vor constitui alături de colectivul de cercetători garanția unor rezultate de valoare a cercetării în domeniu’’, a spus managerul proiectului, prof. Hathazi Francisc-Ioan.
Spaţiu propice cercetării inovative la UO
O clădire dezafectată din incinta fostei Garnizoane a fost transformată într-un spaţiu de cercetare.
Patru noi laboratoare au fost create în cadrul proiectului ,,Creşterea capacităţii de cercetare – dezvoltare a laboratoarelor interdisciplinare pentru tehnologii în inginerie electrivă’’, derulat de Universitatea din Oradea, cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Educaţiei. Proiectul în valoare totală de 8.395.903 lei a fost cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională ,,Investiţii pentru viitorul dumneavoastră!’’.
În cadrul proiectului au fost dezvoltate laboratoarele: Laborator Cercetare Supraconductori și Sisteme Supraconductoare (LCS) – 121mp; Laborator Cercetare Tehnologii cu Microunde și Procese Inovative (LCTM) – 118mp; Laborator Cercetare Aparatură Electrică, Sisteme de Ventilație și Tehnica Frigului (LCAVF) –119mp; Laborator Cercetare Softuri Specifice Aplicațiilor Inginerești (SSAI) – 122mp. Acestora li se adaugă suprafețele corespunzătoare căilor de acces și spații auxiliare (grupuri sanitare, camera tehnică, oficiu). Suprafața modernizată de cercetare a Universității din Oradea s-a mărit cu 735,24mp.
Laboratoare create
,,Laboratorul de Cercetare Supraconductori și Sisteme Supraconductoare (LCS) este destinat efectuării de cercetări privind analiza parametrilor pulberilor supraconductoare și realizarea supraconductorilor prin combinarea diferitelor compoziții chimice ale acestora. Cel de Cercetare Tehnologii cu Microunde și procese Inovative (LCTM) este destinat procesării în câmp de microunde a materialelor dielectrice. Aceste tehnologii pot oferi procesatorului de materiale un instrument nou, puternic și total diferit cu care se pot procesa materialele care nu pot fi tratate prin metode convenționale sau care pot îmbunătăți performanțele caracteristice ale materialelor existente.
Laborator de Cercetare Aparatură Electrică, Sisteme de Ventilație și Tehnica Frigului (LCAVF) este destinat efectuării de cercetări privind îmbunătățirea parametrilor de funcționare în timp real și influența factorilor climatici asupra caracteristicilor de funcționare a echipamentelor electrice, a materialelor electrotehnice și instalațiilor electrice în scopul creșterii randamentului și scăderea consumului de energie, iar laboratorul de Cercetare Softuri Specifice Aplicațiilor Inginerești (SSAI), efectuării de cercetări privind analiza parametrilor specifici echipamentelor și materialelor electrice’’, a prezentat la final de proiect prof. Hathazi Francisc-Ioan, directorul de proiect.
Potrivit acestuia, prin implementarea prezentului proiect s-a creat în zona Nord – Vest a țării o infrastructură de cercetare care poate constitui un partener serios pentru cercetările de profil din zonă.
,,Echipamentele ce au fost achiziționate sunt echipamente de ultimă generație şi vor constitui, alături de colectivul de cercetători, garanția unor rezultate de valoare a cercetării în domeniu’’, a mai adăugat Hathazi în faţa auditoriului prezent la festivitatea de inaugurare a clădirii care găzduieşte cele patru laboratoare.
Obiective principale
Obiectivele principale pe care și le-a propus Universitatea din Oradea prin acest proiect sunt: crearea cadrului pentru organizarea unui spațiu de cercetări integrate prin realizarea a patru laboratoare de cercetare și didactice; organizarea laboratoarelor și dotarea acestora cu aparatură performantă pentru abordarea cercetării în domeniile: analiza parametrilor de procesare utilizând tehnologii cu microunde a materialelor dielectrice, soluții de optimizare; studiul creșterii randamentului și reducerea pierderilor prin analiza comportamentului materialelor și circuitelor supraconductoare utilizate în instalații și echipamente inovative; cercetări privind obținerea unor materiale supraconductoare cu performanțe ridicate cu aplicabilitate în realizarea instalațiilor și echipamentelor inovative; îmbunătățirea parametrilor de funcționare în timp real și influența factorilor climatici asupra funcționării echipamentelor electrice și a materialelor electrotehnice din componența oricărui echipament sau instalație electrică având ca obiectiv creșterea randamentului și scăderea consumului de energie electrică; realizarea unei linii de măsurare în timp real a variației parametrilor electroenergetici și a proprietăților materialelor pe durata funcționării sistemelor;
realizarea unei incinte care să permită simularea și experimentarea factorilor climatici la care sunt expuse toate materialele conductoare și dielectrice pentru determinarea comportamentului în timp;
dezvoltarea de software sau aplicații specifice domeniului inginerie electrice care să permită modelarea și simularea echipamentelor electrotermice și nu numai, astfel încât rezultatele obținute să contribuie la o mai bună eficiență economică a echipamentelor şi analizarea, studierea și cercetarea factorilor de impact asupra mediului și materialelor, echipamentelor specifice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!