Patru obiecte de patrimoniu au fost reabilitate în cadrul proiectului „Promoting our Common Heritage – Revitalization of the cultural turism în Hajdu Bihar – Bihor Euroregion – Promovarea moştenirii culturale comune – Revitalizarea turismului cultural în Euroregiunea Hajdu Bihar – Bihor” implemantat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, prin Programul de Cooperare Trasfrontalieră România 2007-2013. Proiectul a avut ca obiectiv general dezvoltarea turismului cultural în zonele rurale din Euroregiunea Hajdu Bihar – Bihor şi întărirea turismului cultural transfrontalier. Obiectivele specifice ale proiectului au fost reabilitarea bisericile de lemn din Gheghie şi Hotar şi refuncţionalizarea vechiul grânar din comuna Kismarja (ungaria) şi transformarea acestuia în Muzeul Bocskai şi refuncţionalizarea anexei vechiului grânar din Kismarja şi trasnformarea acesteia în ateliere meşteşugăreşti, precum şi creşterea numărului de turişti prin introducerea lor în circuitul turistic.
Totodată, pe lângă reabilitarea celor patru monumente istorice, a fost tipărită o „Strategie de marketing turistic” şi a fost realizat un „Ghid de bune practici pentru restaurarea bisericilor de lemn monumente istorice din judeţul Bihor”. Proiectul s-a desfăşurat în perioada 1 ianuarie 2013 – 30 iunie 2015 şi a avut o valoare de 842.314 euro, din care 294.398 de euro a reprezentat bugetul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor şi a Parohiilor ortodoxe Gheghie şi Hotar.
Monumente în pericol
„În Lista Monumentelor Istorice, publicată în Monitorul Oficial al României din 1 octormbrie 2010, se regăsesc nu mai puţin de 59 de biserici de lemn, dintre care 15 sunt monumente istorice de categoria A, deci de importanţă naţională, aşa cum sunt şi bisericile de lemn de la Hotar şi Gheghie, care au făcut obiectul restaurării în cadrul acestui proiect. Acestea biserici de lemn dau măsura spiritualităţii noastre deosebite şi reprezintă amprenta specifică acestei spiritualităţi în Bihor”, a declarat Lucian Silaghi, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor. Potrivit acestuia, „Ghidul de bune practici pentru restaurarea bisericilor de lemn – monumente istorice din Bihor” este, pentru deţinătorii acestor monumente istorice, parohiile, un instrument eficient în vederea conservării şi restaurării lor.
„Nu dorim să trecem cu vederea faptul că încă nu există conştiinţa valorii inestimabile şi a necesităţii prezervării acestor biserici de lemn, nu «după ureche», ci conform normelor care – aşa cum se va putea constata lecturând Ghidul, sunt destul de exigente”, a mai justificat Silaghi motivul elaborării Ghidului.
Conducerea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor a început demersuri pentru accesarea de noi fonduri europene, la o scară mai mare, pentru ca un număr de peste 20 de biserici de lemn monumente istorice din Bihor să poată să renască.
Citiți principiile noastre de moderare aici!