Universitatea din Oradea (UO) şi-a propus să intensifice activităţile de cercetare şi dezvoltare. Instituţia de învăţământ superior din urbea noastră a accesat un proiect cu finanţare nerambursabilă în valoare de 8.395.903 lei, prin care 750 mp de clădire (din clădirile preluate de Universitatea Oradea de la fosta Garnizoană) vor fi renovaţi şi dotaţi cu echipamente de cercetare care va face ca UO să fie competitivă în zona cercetării.
Proiectul „Creşterea capacităţii de cercetare-dezvoltare a laboratoarelor interdisciplinare pentru tehnologii în Ingineria Electrică” (CCDELITE) va asigura dezvoltarea şi evoluţia instituţiei de învăţământ superior din Oradea prin creşterea capacităţii inovative, respectiv creşterea numărului de doctoranzi, postdoctoranzi şi masteranzi, generând posibila trecere a instituţiei de învăţământ superior din categoria de universitate de educaţie ştiinţifică şi cercetare (categoria a II-a) în categoria universităţilor de cercetare avansată şi educaţie (categoria I).
„Prin implementarea acestui proiect se creează în zona de Nord-Vest a ţării o infrastructură de cercetare care poate constitui un partener serios pentru cercetările de profil din zonă”, crede şeful de lucrări dr. Ioan Francisc Hathazi, managerul proiectului.
Echipamente de ultimă generaţie
Potrivit lui, infrastructura ce urmează a fi creată va curpinde patru laboratoare de cercetare şi spaţii auxiliare necesare: Laborator Cercetare Supraconductori şi Sisteme Supraconductoare (LCS), Laborator Cercetare Tehnologii cu Microunde şi Procese Inovative (LCTM), Laborator Cercetare Aparatură Electrică, Sisteme de Ventilaţie şi Tehnica Frigului (LCAVF) şi ultimul, care va face legătura între cele trei, Laborator Cercetare Softuri Speciale Specifice Aplicaţiilor Inginereşti (SSAI).
„Primul laborator este destinat efectuării de cercetări privind analiza parametrilor pulberilor supraconductoare şi realizarea supraconductorilor prin combinarea diferitelor compoziţii chimice ale pulberilor supraconductoare. În acesta se vor realiza studii şi cercetări asupra aliajelor – pulberilor din care se compun acestea. Al doilea – LCTM, este destinat cercetării în câmp de microunde a materialelor dielectrice.
„Aceste tehnologii pot oferi procesatorului de materiale un instrument nou, puternic şi total diferit cu care se pot procesa materialele care nu pot fi tratate prin metode convenţionale sau care pot îmbunătăţi performanţele caracteristice ale materialelor existente”, a explicat Hathazi. În al treilea laborator – LCAVF, se vor efectua cercetări privind îmbunătăţirea parametrilor de funcţionare a echipamentelor electrice, a materialelor electrotehnice şi instalaţiilor electrice în scopul creşterii randamentului şi scăderea consumului de energie.
„În cel din urmă laborator, cel destinat efectuării de cercetări privind analiza parametrilor specifici echipamentelor şi materialelor electrice, se vor face atât simulări pe partea de software, cât şi pe partea de modelări numerice la ceea ce în cele trei laboratoare se va cerceta şi vom avea aplicaţii numerice. Laboratorul SSAI va dispune de o dotare cu staţii moderne de lucru la cele mai ridicate standarde privind cercetarea cu specific informatic şi va constitui şi un centru de informare – documentare a personalului existent în cadrul lui oferind soluţii excelente de educare şi informare la standarde europene”, a mai spus Hathazi.
Echipamentele care urmează să fie achiziţionate sunt de ultimă generaţie care vor constitui, alături de colectivul de cercetători, garanţia unor rezultate de valoare a cercetării în domeniu. În plus, tinerii postdoctoranzi, doctoranzi, masteranzi vor fi instruiţi în domeniile proiectului în scopul aplicării rezultatelor cercetării.
Citiți principiile noastre de moderare aici!