Patru firme bihorene din mai multe domenii de activitate au depus la la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor notificări privind intenţia de concediere colectivă a unui număr mare de salariaţi: 1.169. Nu toți acești sunt însă bihoreni. Societăţile au sediile în Bihor, dar numai 86 de angajați din județul nostru sunt vizaţi de concedierile colective.
[eadvert]
Aceștia ar urma să fie concediați în lunile iunie, august şi octombrie ale acestui an. Cele patru firme activează în fabricarea mobilei, servicii poştale, producţia de încălţăminte şi comunicaţii.
Controlați de ITM
În luna mai 2023, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor au fost controlate un număr de 277 unităţi. S-au aplicat un număr de 406 sancţiuni contravenţionale, dintre care 33 de amenzi în cuantum de 446.000 de lei şi 373 de avertismente.
Din totalul de 406 sancţiuni aplicate de ITM Bihor în luna mai, 52% (213) au fost sancţiuni în domeniul sănătate şi securitate în muncă, iar 48% (193) au fost sancţiuni în domeniul relaţiilor de muncă.
În urma controalelor efectuate în luna mai au fost depistate 13 societăţi comerciale care practicau muncă nedeclarată, fiind descoperite 20 de persoane care prestau activitate nedeclarată. Dintre acestea, 18 persoane din cadrul a 12 unități nu aveau încheiat contract individual de muncă, iar două persoane din cadrul a două unități prestau activitate cu depășirea duratei timpului de muncă stabilit în contractul individual de muncă cu timp parțial.
Exemple de domenii de activitate în care s-a depistat muncă nedeclarată: îngrijirea oilor, restaurante, comerț cu amănuntul efectuat în afara magazinelor, standurilor, chioșcurilor și piețelor, băuturi și alte activități de servire a băuturilor, lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase, activitate de pază la fermă dar și lucrări electrice și transporturi rutiere de mărfuri.
În perioada 8-14 mai 2023 s-a desfășurat Acțiunea de control prevăzută în planul de cooperare operativă pentru prevenirea si combaterea muncii ilegale a străinilor în anul 2023, încheiat între Inspecția Muncii și Inspectoratul General pentru Imigrări. Au fost vizate societățile comerciale care utilizează ca forță de muncă cetățeni străini. „În cadrul acțiunii au fost controlate 14 unități, din care 10 au fost controale comune cu Serviciul pentru Imigrări al județului Bihor”, transmit inspectorii de muncă bihoreni.
Conform evidenței ITM, la data de 31.05.2023, numărul angajatorilor activi în judeţul Bihor era de 25.927, cu un număr de 167.736 de salariaţi activi. Numărul contractelor individuale de muncă active la data de 31.05.2023 în judeţul Bihor era de 194.524.
Trimite articolul
XEconomia privata e fara indoiala baza economiei. Dar ce fac patronasii astia care vor sa fenteze statul e strigator la cer. Multi isi cumpara in leasing masini luxoase, case luxoase in rate, exploatand oamenii ca pe niste sclavi! Bai nenorocitilor, ce fel de mentalitate de proprietari de sclavi aveti?
-
Esti comunist? Patronul face ce vrea cu banii lui, nu esti tu sa decizi ce sa faca cu ei
Vrem turism, sa se inchida toate, nu conteaza, traim din turism
o fi Micula?