Decizia aparține Curții de Apel Oradea, care a admis, joi, apelul DIICOT și a hotărât ca toți ”cultivatorii” să își execute condamnările în închisoare. În plus, al patrulea inculpat a primit o pedeapsă cu 2 ani mai mare decât cea dată în prima instanță.
Solarii cu cannabis la margine de pădure
Daniel și Ionuț Dărăban, Sergiu Tăut și Andrei Sandu au fost reținuți de procurorii DIICOT Oradea pe 24 august 2022, după o percheziție în satul bihorean Șerani. Cei patru au fost acuzați că au cumpărat cu 20.000 de euro, cu câteva luni înainte, o gospodărie de 60.000 de metri pătrați unde au început să cultive cannabis în două solarii uriașe. Totul se afla într-un loc izolat, greu accesibil și înconjurat de păduri, care era păzit de trei câini de talie mare și monitorizat de camere de supraveghere.
[eadvert]
Tinerii au cumpărat din Oradea tot ce aveau nevoie pentru dezvoltarea „afacerii” ilegale: accesorii pentru sisteme de irigat, folie pentru solar și produse pentru combaterea dăunătorilor. Au amenajat solariile și o încăpere într-o anexă a casei, unde se aflau și echipamente pentru uscarea canabisului: sisteme de ventilație și de iluminat, fertilizatoare, dispozitive de reglare a temperaturii și PH-ului din apă și cântare electronice de precizie.
Polițiștii BCCO Oradea și procurorii DIICOT au descoperit în cele două solarii 2628 de plante de cannabis și au ridicat mai bine de 200 de kilograme de materie vegetală. Plantele de canabis dintr-unul dintre solarii urmau să fie recoltate chiar în perioada în care a avut loc percheziția, iar cele din al doilea solariu în luna următoare.
Într-o altă casă din Băile Felix, care îi aparținea lui Daniel Dărăban, anchetatorii au găsit aproape 11.000 de euro și 20.000 de lei. Ulterior, banii i-au fost restituiți acestuia, de către judecători.
De la suspendare, la executare
În luna februarie a acestui an, Tribunalul Bihor l-a condamnat pe Sergiu Tăut la 3 ani de închisoare cu executare. Instanța a stabilit că el a fost inițiatorul acestei afaceri și a asigurat, alături de Daniel Dărăban, banii necesari înființării și dezvoltării culturilor de canabis. În plus, Sergiu Tăut era recidivist, dar, după cum a remarcat Tribunalul, „pedeapsa anterioară pentru infracţiuni asemănătoare nu şi-a atins scopul preventiv şi educativ”, deci „nu a conştientizat pe deplin gravitatea faptelor sale”.
Chiar dacă Tăut a formulat două denunțuri, acestea nu s-au concretizat, astfel că nu a beneficiat de o reducere a pedepsei.
Ceilalți trei inculpați din dosar au primit, în primă fază, condamnări cu suspendarea executării pedepsei: Ionuț Florin Dărăban – 2 ani și 6 luni de închisoare, Daniel Ilie Dărăban și Andrei Sandu – câte 2 ani de detenție. În fața judecătorilor, cei trei au motivat că s-au implicat în acest caz din cauza unor dificultăţi financiare. ”Cu titlu de exemplu, inculpatul (Sandu Andrei – n.n.) a motivat comiterea infracțiunii prin aceea că avea nevoie de bani pentru a-și aduce familia din (…). Inculpatul (Dărăban Daniel Ilie – n.n.) a motivat comiterea faptei prin nevoia de a-și ajuta părinții bolnavi”, se arăta în hotărârea Tribunalului Bihor.
DIICOT Oradea și Sergiu Tăut au atacat sentința Tribunalului Bihor, iar procurorii au avut câștig de cauză. Joi, Curtea de Apel Oradea a hotărât ca frații Dărăban și Andrei Sandu să execute după gratii condamnările date inițial cu suspendare. În privința lui Sergiu Tăut, instanța a majorat pedeapsa de la 3 ani la 5 ani de închisoare. Tot cu executare.
Sergiu Tăut, antecedente cu droguri
Administrator al unui parc auto din Bihor, Sergiu Tăut s-a mai aflat în atenția anchetatorilor antidrog. În 2017, în locuința sa din Paleu polițiștii BCCO Oradea au găsit 3 kilograme de cannabis. Descoperirea era făcută într-un dosar de contrabandă cu țigări aduse din Ucraina.
Tăut a explicat că a început să cultive canabis în urma unei vizite în Olanda, unde se împrietenise cu un anume „Hans”. Acesta i-ar fi propus să înființeze în România o plantație de canabis, promițându-i că va cumpăra toată recolta. Plantația a fost amenajată într-o casă pe care Sergiu Tăut a închiriat-o în Oradea.
În mai 2019, Curtea de Apel Oradea l-a condamnat pe Tăut la un an și două luni de închisoare pentru trafic de droguri și a emis pe numele lui un mandat european de arestare. În ianuarie 2020 Curtea de Apel din Trento a respins cererea de predare a lui Tăut și a stabilit ca acesta să-și execute pedeapsa în Italia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!