[eadvert]
În weekendul care a trecut, pe esplanada Centrului de Cultura Urbană Casino din Cluj-Napoca s-a desfăşurat timp de trei zile Transilvania Fashion Festival 2023. Festivalul clujean a însemnat participarea a 10 țări, 60 de modele şi 45 de colecții.
Festivalul Transilvania Fashion (FTF) este parte a unui ciclu de gale dedicate prezentării și premierii excelenței în domeniul modei, pe care Asociația Culturală Pro Transilvania și Dr. Matei Miko, președintele festivalului, le organizează de peste 30 de ani.
Comisia condusă de prof. univ. dr. Elena Basso Stănescu a selectat în acest an cinci din cele peste 100 de colecții propuse de designerii care s-au înscris pe site-ul oficial al festivalului, ftf.ro, aşa încât Vanesa Ursu, Ioana Georgescu, Andreea Haidu – toate trei din Oradea, C’est Cher și Maria Comisaru au avut oportunitatea de a-și prezenta creațiile vestimentare pe catwalk-ul FTF 2023. În plus, o altă bihoreancă, Ioana Degău Goina, a fost invitată să îşi prezinte colecţia IDentity, câștigătoarea competiției European Fashion Talent Design din cadrul Serbia Fashion Week, care a avut loc anul trecut la Novi Sad. Cele trei zile de festival au fost prezentate de actriţa şi cântăreaţa Anca Ţurcaşiu.
Vanesa Ursu a participat pentru a doua oară la Transilvania Fashion Festival, prima prezenţă fiind în 2021, cu licenţa reprezentând Universitatea din Oradea şi Facultatea de Arte. Anul acesta a fost selectată în calitate de designer cu prima colecție independentă. Intitulată „Denim Dream”, colecția a fost realizată din bucăţi şi rămășițe de denim reutilizat/reciclat şi a cuprins 10 ţinute „jucăuşe, vesele şi feminine”. Creaţiile au fost cusute de Vanesa împreună cu bunica ei, la fel ca în cazul colecţiei de licenţă.
Inspirate din portul popular
Andreea Haidu s-a inspirat pentru colecţia ei din costumul tradițional românesc, mai exact elemente și motive din zona Beiușului.
„Mi-am propus să mă inspir din acest port, deoarece mi se pare unul interesant și aproape unic în fiecare zonă a României. Atrasă fiind de orice lucru tradițional făcut de bunicile și străbunicile noastre, mi-a trezit un interes aparte pentru fiecare detaliu și element ce era realizat cu atâta precizie și atenție doar cu un singur ac, acele broderii cu execuții perfecte, adevărate opere de artă. Un alt motiv al alegeri mele, care stă la baza acestei lucrări, este pasiunea pe care o am pentru modă și de a readuce în actualitate ceea ce cândva era autentic”, spune Andreea.
Colecţia se numeşte „Labreu” (vestă, pieptar), alegere destul de dificilă pentru titlu, după cum mărturiseşte designerul. Însă i s-a părut că are rezonanţa potrivită cu vesta din piele pe care a realizat-o şi pe care a adus-o în zona mediului urban, tendinţă pe care mulţi creatori de modă din lume au preluat-o, mizând pe întoarcerea portului popular spre mediul urban.
„Am ales ca temă de inspirație motivele și ornamentele regasite atât în arhitectură cât și în mobilierul țărănesc. O altă sursă de inspirație este costumul tradițional care atrage atenția prin culori vii dar și datorită componentelor lui specifice de la o zonă la cealaltă. Imaginea, aspectul nostru în societate ocupă un prim plan al preocupării noastre de aceea îmi doresc ca prin colecția propusă de mine să aduc un aer proapăt și inedit prin recontextualizarea tradiției, de a scoate la lumină frumusețea portului popular”, precizează Andreea Haidu.
Tipologia colecției este prét-à-porter, destinată grupei de vârstă 18-24 ani. Ţinutele propun prin compoziţie, croi şi tehnicile de prelucrare și realizare a materialelor, o revenire a spiritului uman la reevaluarea arhaicului. Colecţia Andreei este alcătuită din opt ansambluri vestimentare. Printr-un croi simplu, linii drepte, dar si volume exgerate în zona umerilor sau a picioarelor, a încercat – spune Andreea – să le combine pentru a deveni un tot unitar, iar colecţia și tema să fie bine înțelese.
„Ca și elemente decorative am reinterpretat câteva detalii tradiționale prin prelucrarea materialului și în special a pielii, am perforat materialul și am traforat, iar apoi am adaugat șnururi vopsite de cânepă sau șireturi din piele pentru a avea un rezultat cât mai apropiat de costumul tradițional şi de broderia veche însă dusă în actualitate”, a subliniat designerul.
„Suntem fiinţe duale”
Bucuria de a încheia cele trei zile de prezentare i-a fost oferită Ioanei Georgescu – Salvin cu colecţia „Duality”. O parte din colectie a fost prezentată la București în cadrul Facultății de Arte București, unde anul acesta Ioana a absolvit masterul în modă și design vestimentar la Unarte București. Colecția Duality a avut ca sursa de inspirație India, totul plecând de la fotografiile realizate în India de către un artist italian cu care ea a colaborat.
„Titlul colecției Duality are ca punct de plecare dualitatea acestei lumi. Noi suntem de asemenea ființe duale. Colecţia conține atât piese de inspirație feminină cât și masculină, încercând să definească în mod armonios conceptul de femeie modernă. Femeia actuala este sigură pe ea, independentă, folosindu-și atuurile pentru a izbândi în societate”, precizează designerul
Prezentarea Ioanei s-a încheiat cu rochia de mireasă, prima creată de ea.
„Asta pentru că eu nu prea cred în ideea de căsătorie. Cred doar în iubire. Rochia aceasta este ca mine, inocentă dar nu foarte mult… din păcate inocenţa nu mai e la modă în zilele noastre. Propunerea pentru rochia de mireasă a fost un concept nou, atipic. Nu mi-am dorit o mireasă obișnuită. Am creat o rochie în care puritatea și senzualitatea vremurilor trecute se îmbină cu modernismul și pragmatismul acestor timpuri”, explică Ioana.
Ornamente tradiţionale
Ioana Degău Goina, designer din Beiuș, a prezentat colecția Identity, care are o strânsă legătură cu satele din Bihor, cu oamenii care încă păstrează obiceiurile strămoșești și au răbdare să ducă mai departe tradiția, folosind tehnici și unelte tradiționale vechi. Ioana Degău Goina a simțit din suflet dorința de a-și păstra vie identitatea, pe care o consideră o moștenire care trebuie primită cu brațele deschise și transmisă mai departe din toată inima.
„IDentity este inspirată de deosebitele haine tradiționale din zona noastră, cea a Bihorului. Piesele colecției prezentate la Transilavania Fashion Festival au fost foarte apreciate, iar cei prezenți la eveniment au fost impresionați, cu atât mai mult cu cât toate detaliile sunt țesute în război și cusute manual”, explică designerul Ioana Degău Goina.
IDentity înseamnă ceva adunat din popor pentru a fi dăruit mai departe, spune designerul. Acest dar nu este doar material, ci și spiritual. Nu poate fi schimbat sau restituit. Piesele colecției reflectă portul tradițional bihorean, cu broderia sa țesută în război, cu motive specifice precum „punct și cruce”, „prescura cu coarnele berbecului”, „trifoiul cu 4 foi”, „sfeșnic”.
„Aceste motive sunt una dintre cele mai bogate categorii de ornamente tradiționale. Au o strălucire aparte și culori simbolice, care le conferă propria identitate. Colecția este o nostalgie a originilor, o legătură între vechi și modern, legendă și realitate, compusă din obiecte transpuse în contemporaneitate, o amprentă veche cu un aspect nou. A fi capabil de a duce mai departe tradiția și de a o adapta modei contemporane, este paradisiac. Piesele colecției își propun să răspândească energia creativă și vibrațiile designerului, astfel încât oricine îi vede adevărata frumusețe, să o primească, să o simtă și să o poarte cu mândrie!”
Brandul IDentity sprijină artizanii din zona Beiușului, reușind să creeze o comunitate a acestora, care încă cunosc și practică tradiții populare vechi, precum țesutul în război, tehnici de coasere și cusături manuale, transpuse toate, în mod contemporan și purtabil, în colecția inspirată de costumul popular din depresiunea Beiușului. Piesele colecției au detalii lucrate de artizani zile sau chiar luni întregi, manual, în războiul de țesut, fapt ce le oferă valoare și unicitate absolută.
Colecția IDentity a fost câștigătoarea competiției European Fashion Talent Design din cadrul Serbia Fashion Week, care a avut la Novi Sad, anul trecut. Premiul obținut i-a adus designerului dreptul de a fi pe scena evenimentului și anul acesta, în luna octombrie.
Designeri din ţară şi din străinătate
Alături de creatorii români de modă, la ediţia din acest an a Festivalului au fost invitaţi, într-o secţiune internaţională, designeri din Italia, Germania, Regatul Ţărilor de Jos, Republica Moldova, Ungaria, Cehia, Bulgaria, Serbia şi Kazahstan.
Secţiunea designerilor a cuprins în acest an nume cu rezonanţă în lumea modei româneşti, precum: Kinga Varga, Paul Palm, Daiana Nealcoş, Cristina Lazăr, Mihaela Tipei, Tudor Halatiu, Oana Livia Badea, Inga Bragaru, Raluca Soare, Luminiţa Balazs, Mihnea Covaci, Anca Manea, Ioana Degău, Tessuto şi Dany Gurban, Alexandra Constantinescu, Raul Matiş, Mara Popa şi Renata Mihaly. Din cea internaţională au făut parte Angelika Hirschler şi Vincenzo Merli, director al Maison EVF, ambii invitaţi speciali ai acestei ediţii a FTF, Monica Gruber, ORHA, Josephine Cosonatto, Carmichael, Karpati Rebeka – KINDA Clothing, Milita Trickovici, Monika Pizur, Aidarkhan Kaliyev Aspara, Mariana Atanasova şi Galina Ivanova.
La secţiunea dedicată universităţilor de artă s-au înscris pe catwalk şapte centre cu tradiţie în arta vestimentară din România şi Republica Moldova: Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Arte şi Design din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, Facultatea de Arte a Universităţii din Oradea, Facultatea de Design de la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad şi Facultatea de Design din cadrul Universităţii Tehnice din Chişinău.
În toate cele trei zile de festival a fost amenajat un studio foto special, pus la dispoziţia fotografilor pentru şedinţe foto cu modelele şi creaţiile prezentate. Scopul Festivalului Transilvania Fashion este de a contribui la amplificarea vizibilității creativității designerilor prezentați pe vasta scenă europeană. Imaginat sub forma unui eveniment outdoor complex, street fashion într-o viziune inedită, conceptul propune o abordare nouă a formulelor consacrate pentru evenimentele de acest tip și creează o emulație pe toate palierele expresiei de fashion şi styling. Accesul la FTF 2023 a fost liber, în limita locurilor disponibile.
Trimite articolul
XAia dezbracata e cea mai tare!
-
Cum?! Nu cea cu labreu? Oricum, modelul sigur nu e din Bins, ca acolo nu locuiesc vegani, si nici apa cu lamaie nu e la moda.