Conform portalului instanțelor, este vorba despre Levi Bilge, un bărbat născut într-un oraș din sudul Turciei, dar stabilit în România. Acesta ar fi cumpărat o parte din bijuteriile furate din Oradea, motiv pentru care anchetatorii l-au pus sub acuzare pentru tăinuire.
În același dosar este judecat Adrian Petru Popa, unul dintre cei doi orădeni suspectați că au pus la cale jaful.
Prin perete, în magazinul cu bijuterii
Așa cum Jurnal bihorean și Bihon au relatat la vremea respectivă, Adrian Popa, în vârstă de 50 ani şi Marius Mihail Şiman, 51 ani, au dat lovitura în noaptea de 5 iunie 2024. Îmbrăcați în haine de culoare închisă și cu cagule pe cap, și-au lăsat maşina în parcarea unui ansamblu rezidențial din apropierea Cimitirului Rulikowski și au mers pe jos câțiva kilometri. Ca să evite camerele publice de supraveghere, au sărit gardul cimitirului, s-au furișat printre morminte și au trecut prin șanțuri.
În jurul orei 3:00 au intrat în centrul comercial pe o uşă folosită pentru aprovizionare, au parcurs un hol și au ajuns într-un depozit, atenți să evite camerele video din clădire. Au tăiat peretele din rigips spre un magazin de bijuterii și au furat podoabe estimate la peste 390.000 de lei, conform inventarului efectuat de păgubiți.
400 de grame de bijuterii, vândute sub prețul pieței
Deși cei doi bărbați au fost extrem de atenți, criminaliștii au găsit urme pe traseul parcurs de inculpați, dar și în complexul comercial, ceea ce a dus la identificarea autorilor. Șiman și Popa au fost puși sub supraveghere, iar în cele din urmă, pe 29 iunie, au fost arestați în urma a patru percheziții: două la Oradea, iar celelalte la Onești, în județul Bacău, localitatea unde se stabilise cel din urmă.
Potrivit ebihoreanul.ro, în Onești polițiștii au găsit mai bine de 60.000 de lei, articole pirotehnice, bijuterii furate și chiar hainele şi încălţămintea folosită de cei doi inculpați în timpul spargerii.
Informațiile strânse în timpul anchetei au scos la iveală că, înainte de jaful de la Oradea, Adrian Popa și Marius Șiman mai dăduseră o lovitură similară la Arad. Procurorii orădeni au menționat în rechizitoriu că în noaptea de 15 mai 2024, în jurul orei 2:30, cei doi au intrat într-un magazin de bijuterii de pe Bulevardul Revoluției din Arad, ”de unde, de pe mai multe rafturi și busturi de expunere a bijuteriilor, au sustras mai multe bijuterii din aur, de mai multe forme, mărimi și gramaje, cauzând un prejudiciu total de 160.712 de lei”.
Investigațiile polițiștilor Serviciului Investigaţii Criminale Bihor și ale Parchetului Oradea, sprijiniți de brigăzile de Operațiuni Speciale Oradea și Arad, de specialiștii Unităţii Teritoriale de Analiza Informațiilor Oradea, de polițiști, criminaliști și „mascați” din Arad, Bihor și Bacău, au indicat faptul că o parte din bijuteriile furate din magazinul din Era Park – aproximativ 400 de grame – au fost cumpărate, pe 18 iunie, de Levi Bilge, patronul unei firme din Piatra Neamț. În schimb, acesta i-a plătit lui Marius Șiman 42.500 de lei.
Anchetatorii au fost convinși că, deși nu știa cum au ajuns bijuteriile la cel care i le vindea, Bilge ar fi bănuit că marfa provenea „din săvârșirea unei fapte prevăzută de legea penală (…) în condițiile în care prețul plătit pentru acestea a fost mult sub preţul pieţei, toate bijuteriile aveau etichetele privind gramajul și prețul acestora legate de ele, aspecte ce au fost cunoscute de către inculpatul Bilge, care este profesionist în domeniu”.
Unul dintre hoții de bijuterii și-a recunoscut vina
În timp ce Adrian Petru Popa va fi judecat sub acuzația de furt calificat, Marius Mihail Șiman și-a recunoscut faptele și a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției. Înțelegerea va fi analizată pe 2 decembrie de Judecătoria Oradea, care va decide dacă o va accepta sau nu.
Șiman nu este cunoscut cu antecedente penale și a fost pus în arest la domiciliu în luna septembrie; în schimb, Adrian Petru Popa se află în continuare în arest preventiv, el mai având probleme cu legea în trecut. În urmă cu șase ani, o instanță din Germania l-a condamnat la un an și 4 luni de închisoare, pentru furt, iar în 2021 Judecătoria Oradea a dispus încetarea procesului penal în care Popa era judecat pentru jefuirea, în 2015, a unui magazin de bijuterii din complexul comercial Crișul. Decizia instanței a fost luată după ce hoțul s-a împăcat cu proprietarul magazinului.
Doi suspecți în cazul spargerii bijuteriei din Era Park au fost arestați după patru percheziții
Citiți principiile noastre de moderare aici!