În vârstă de 53 de ani, Panea a fost anchetat pentru că s-ar fi sustras de la plata a peste 26,5 milioane de lei, reprezentând TVA dedus nelegal, susțin anchetatorii.
[eadvert]
Aceștia au strâns documente și informații potrivit cărora patronul Leonardo ar fi introdus în contabilitatea a trei firme pe care le administra nu mai puțin de 705 facturi fiscale fictive, în perioada ianuarie 2011 – martie 2015. Documentele se refereau la achiziții de încălțăminte, marochinărie, îmbrăcăminte, accesorii – în realitate, niciodată realizate – de la cinci firme din București și una din Oradea, cu comportament de tip conductă, administrate de cetățeni români și libanezi. Acestea din urmă au declarat în mod fictiv achiziții de la alte societăți de pe teritoriul național cu comportament de tip fantomă, susțin procurorii.
”În realitate cele 705 facturi au fost înregistrate în scopul de a sustrage cele trei societăţi comerciale deţinute de inculpat de la plata taxelor datorate, prejudiciind în acest mod bugetul consolidat al statului cu suma totală de 26.579.381 lei, reprezentând TVA dedus nelegal”, se arată într-o informare a Parchetului Bihor.
Procurorii susțin că obiectele descrise în documentele fictive au existat în realitate, dar ar fi fost vândute fie direct firmei Leonardo de către furnizorii din Italia, fie ar fi fost cumpărate din complexul Dragonul Roșu, din București, după care vândute în magazinele Leornardo.
Anchetatorii au pus sechestru pe mai multe imobile în valoare de 48 de milioane de lei ale lui Panea și a altor șase inculpați acuzați de evaziune.
Citiți principiile noastre de moderare aici!