Sunt pedepsele pe care Tribunalul Bihor le-a aplicat lui Florin Stănescu, patronul ieșean al unei firme din Oradea acuzat de o evaziune cu un prejudiciu de peste 62.000 de lei, cu fier vechi și materiale de construcții.
Procurorii Parchetului Bihor au arătat că, pe parcursul anului 2017, Stănescu a pus la punct un circuit evazionist pentru ca firma orădeană pe care o preluase în același an să scape de plata obligațiilor fiscale. Astfel, bărbatul nu au fi trecut în contabilitate și nu ar fi declarat veniturile obținute în urma unor tranzacții făcute cu 10 societăți comerciale.
„Aceasta (Florin Stănescu – n. red.) achiziţiona deşeuri feroase şi alte materiale de construcţie (oţel beton) de la diverse persoane juridice, pe care apoi le valorifica prin operaţiuni de livrare la persoane juridice din România, omiţând în parte evidendierea acestora în contabilitate”, se precizează în rechizitoriul întocmit în iunie 2023.
Inculpatul a negat acuzațiile
Verificările ANAF au stabilit că firma reprezentată de ieșean a efectuat livrări de bunuri și servicii în valoare de aproape 1,5 milioane de lei, iar pentru 26 de operațiuni nedeclarate și neînregistrate în contabilitate nu au fost plătite TVA de 59.500 de lei și impozit pe microîntreprinderi de 3.100 de lei.
În timpul anchetei, Florin Stănescu a susținut că firma nu i-a aparținut și că, de fapt, un vecin al său ar fi administrat societatea. Acesta l-ar fi plătit cu până la 900 de lei pe săptămână ca să-l ajute la încărcarea și descărcarea materialelor pe care le cumpăra din țară. „Nu am întocmit și nici nu am semnat facturi, chitanțe sau alte documente care să ateste activități ale acestei firme. Nu am deținut ștampila sau actele acestei firme”, a susținut Stănescu, conform actelor de la dosar, consultate de Bihon.
Însă declarațiile lui au fost contrazise atât de martori, cât și de criminaliști, care au constatat că ieșeanul a fost cel care a semnat mai multe facturi emise de firma orădeană în martie 2017.
Prin sentința dată joi, Tribunalul Bihor a menținut sechestrul pus asupra bunurilor inculpatului pentru a se asigura că va plăti prejudiciul imputat. Sentința poate fi atacată la Curtea de Apel Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!