Destule firme bihorene s-au apropiat de faliment fiindcă au dat marfă pentru file CEC sau bilete la ordin fără acoperire în cont. Iar în unele cazuri, o simplă căutare pe Internet, înaintea livrării mărfii, ar fi vădit deja profilul escrocilor. Doar că unii patroni preferă să piardă marfă de zeci sau chiar sute de mii de lei decât să dea o primă la directorul de vânzări sau să plătească un angajat care în câteva minute poate căuta pe site-uri specializate «cazierul» fiscal sau penal al cumpărătorului. Şi nici asociaţiile patronale bihorene nu s-au prea ocupat de instruirea propriilor membri.
Cel mai recent caz cercetat de poliţiştii bihoreni antifraudă este al sătmăreanului Ludescher Francisc. Care, la data când păcălea un patron orădean, avea deja asociaţii de firmă arestaţi pentru fraude în valoare totală de peste 800.000 de euro, într-un dosar mediatizat chiar de Parchetul Suprem.
Poliţiştii bihoreni antifraudă au început urmărirea penală, pentru înşelăciune, faţă de sătmăreanul Ludescher Francisc (44 ani), născut în Berveni şi domiciliat în comuna Căpleni.
„Cel în cauză este suspectat că, în cursul lunii iunie 2011, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale cu sediul în Câmpia Turzii – judeţul Cluj, s-a prezentat la sediul unei firme orădene şi a achiziţionat două tone de îngrăşăminte chimice în valoare de 14.706 lei. Acesta este acuzat că, după ce a asigurat reprezentanţii societăţii orădene că va achita marfa în termenul de 30 zile stabilit în contract, a emis un bilet la ordin care, la data scadentă, odată depus la bancă pentru încasare, a fost refuzat la plată din cauza lipsei totale de disponibil în cont”, a transmis Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Bihor, prin purtătorul de cuvânt Alina Dinu.
Poliţiştii SIF Bihor continuă cercetările cu suspectul în stare de libertate, pentru documentarea întregii sale eventuale activităţi infracţionale. Recuperarea prejudiciului va fi însă dificilă.
La Parchetul Suprem
Spune-mi cu cine te împrieteneşti, ca să-ţi spun cine eşti.
Pe 20 aprilie 2011, deci înainte de păcălirea patronului orădean, asociaţii lui Ludescher erau trimişi în judecată într-un dosar cu fraude financiare de 3,45 milioane de lei (circa 800.000 de euro), după cum anunţa chiar Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În esenţa, Parchetul Suprem informa în aprilie 2011 că „în perioada 2009 – 2010, inculpaţii au preluat o serie de societăţi comerciale care înregistrau dificultăţi financiare, distrugându-le evidenţele şi ascunzând activul averii acestora, cu consecinţa fraudării creditorilor, aflaţi în situaţia de a nu îşi mai putea recupera creanţele”.
Astfel, ialomiţeanul Caicaş Vasile Viorel era trimis în judecată, în stare de arest, fiind acuzat de bancrută frauduloasă, evaziune fiscală şi spălare de bani.
Iar în dosar apărea ca parte responsabilă civilmente şi firma Wa Labs, prin administratorul Ciherean George şi co-acţionarul Ludescher Francisc.
Iar cum arestaţii se judecau la Arad, e interesant că pe site-ul Judecătoriei Arad se găseşte o cerere de eliberare condiţionată, solicitată în anul 2008 de un anume Ludescher Francisc. Iar pe site-ul Judecătoriei Chişineu Criş apare din 2011 numele de Ludescher Francisc, învinuit de Garda Financiară.
Căutaţi-i pe Internet!
La fel ca în alte ocazii similare, îndemnăm patronii bihoreni să-şi înveţe directorii de vânzări să caute pe Internet numele firmelor şi al administratorilor de firmă care „achită” marfă cu file CEC sau bilete la ordin. Se recomandă îndeosebi căutarea firmei pe site-ul Tribunalului din judeţul unde e înregistrată firma, fiindcă acolo apar eventuale cereri de insolvenţă sau alte litigii comerciale dubioase.
De pildă, patronul orădean care i-a dat lui Ludescher tone de îngrăşământ pentru nişte bilete la ordin fără valoare, l-ar fi putut găsi pe Internet ca asociat cu Ciherean George şi Caicaş Vasile Viorel. Care erau deja arestaţi şi mediatizaţi la data escrocării firmei orădene cu tonele de îngrăşământ
Astfel, în Monitorul Oficial din 8 septembrie 2009 figura cumpărarea firmei Metal Center de către Ludescher Francisc (60%) şi Caicaş Vasile Viorel (40%).
Iar în Monitorul Oficial din 30 iunie 2010 figura cumpărarea firmei Cadmus Technology, cu sediul în Câmpia Turzii, şi redenumirea ei în sc Wa Labs srl, acţionari devenind Ludescher Francisc (50%) şi Ciherean George (50%).
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!