Aceasta în ciuda faptului că unii aleși provin tocmai din lumea afacerilor. Acum patronatul consultă mediul de afaceri pentru a afla opinia antreprenorilor dacă gestul aleșilor e sfidare sau poate fi pus pe seama lipsei de timp generată de pandemie. „În urmă cu 30 de zile, Federația Patronilor Bihor (FPB) a transmis înalților demnitari, reprezentanți ai județului Bihor în Parlamentul României, o Scrisoare Deschisă prin care le-a solicitat punctul de vedere cu privire la două întrebări:De ce noi, întreprinzătorii din România, suntem tratați diferit față de omologii noștri din Uniunea Europeană? Și ne referim, bineînțeles, la procente din salarii și din PIB, nu la sume în valoare absolută.Ce măsuri prevăd aleșii noștri din Parlamentul României și conducătorii noștri din Guvernul României, pentru a susține repornirea economiei românești, după încetarea stării de urgență?Până la această dată, am primit doar două răspunsuri din partea celor treisprezece înalți demnitari.Primul răspuns a venit din partea domnului senator Cseke Attila care a revenit personal, direct și imediat, în aceeași zi, către FPB, cu punctul de vedere propriu, precum și cu măsurile propuse și susținute de către domnia sa și organizația parlamentară din care face parte.Al doilea răspuns a venit din partea domnului senator Cornel Popa, care, prin intermediul consilierului domniei sale, a transmis punctul de vedere și măsurile luate, sau care urmează a fi implementate de către Guvernul României, precum și al organizației politice din care face parte”, se arată într/un comunicat al conducerii FPB. Rata de răspuns de 15% e considerată îngrijorătoare „în relația Reprezentant în Parlament – Mediu de Afaceri local – Societate civilă, FPB reprezentând interesele legitime ale unor antreprenori care, la rândul lor, reprezintă sute, mii de angajați din județul Bihor”.
Situație delicată
Prin vocea conducerii FPB se afirmă că cea mai veche organizație patronală „este pusă într-o situație delicată, întrucât am făcut public demersul nostru, atât în social media cât și în presa locală, iar membrii FPB și angajații acestora doresc un punct de vedere, doresc un răspuns, sau mai multe, doresc să vadă acțiune și asumare într-o perioadă dificilă pentru toată lumea.
Cum putem cataloga această lipsă de reacție ?Pentru a nu fi acuzați de subiectivism, ne vom limita la a nu face comentarii despre acest lucru și îi întrebăm pe antreprenorii mici, mari, persoane fizice autorizate, cetățenii orașului Oradea și ai județului Bihor cum cataloghează acest lucru ?
În acest sens, îi încurajăm să ne transmită mesajele pe adresa de email federatiapatronilor@gmail.com și să răspundă la sondaj prin care îi consultăm și le solicităm punctul de vedere”, se arată în comunicatul FPB. Conducerea FPB oferă 4 variante de răspuns la întrebarea: „Cum catalogați lipsa de reacție a parlamentarilor bihoreni la Scrisoarea Deschisă transmisă de către FPB ?1) În contextul pandemiei, aceștia probabil au avut alte lucruri mai importante de făcut, gestionat. Consider tolerabilă lipsa de reacție.2) Un gest de sfidare la adresa mediului de business și al cetățenilor pe care îi reprezintă în Parlament.3) Dacă 2 persoane au răspuns, puteau să o facă și restul.4) Nu știu, nu mă interesează”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!