Măsurile restricțiile impuse de autorități afectează negativ companiile românești, în special I.M.M. urile, e concluzia patronatelor din Bihor. I.M.M. urile din domeniile HoReCa, transporturi de persoane, evenimente, cultura, servicii sunt cele mai puternic și direct afectate, însă, prin efect de contaminare, majoritatea domeniilor de activitate vor fi afectate.
Constantin Badea, Director General CCI Bihor,Ioan Mintaș, Președinte CLIMM Bihor, Răzvan Cheregi, CEO Vision Tech International, Radu Silaghi, Director Executiv AFB,Dinu G. Meșter, Președinte FPB au semnat o scrisoare deschisă adresată Conducerii Băncii Naționale a României, Guvernatorului B.N.R. Mugur Isărescu. Semnatarii scrisorii atrag atenția că mediul de afaceri din România „se confruntă în această perioadă cu una dintre cele mai dificile situații de după anul 1989, iar evoluția evenimentelor din ultimele zile precum și măsurile necesare și restricțiile impuse de autorități afectează negativ companiile românești, în special I.M.M. urile. Apreciem măsurile de prevenire și compensare anunțate deja de către B.N.R. și o parte a instituțiilor financiar-bancare, cu condiția ca acestea să fie aplicate cu celeritate, astfel încât sa asigure continuitatea afacerilor afectate direct și indirect, precum și posibilitatea menținerii locurilor de muncă ”, spune președintele Federației Patronilor Bihor Dinu Meșter.
Efectul de contaminare din business
Organizațiile patronale atrag atențoa că angajatorii mici și mijlocii sunt cei mai afectați de această situație, aceștia neavând rezervele necesare pentru susținerea, reluarea afacerilor sau reorientarea spre alte domenii de activitate mai puțin afectate. ”I.M.M. urile din domeniile HoReCa, transporturi de persoane, evenimente, cultura, servicii sunt cele mai puternic și direct afectate, însă, prin efect de contaminare, majoritatea domeniilor de activitate vor fi afectate. La fel si cele câteva milioane de angajați din aceste industrii. În acest context, economia românească și implicit motorul acesteia I.M.M. urile, se pot confrunta cu o lipsa reală de lichidități, posibil amplificată și de reacția sistemului bancar ”, a adăugat omul de afaceri Ioan Mintaș, primvicepreședintele CNIPMMR.
Situațiile pe care patronatele din Bihor le aduc în atenția BNR sunt semnalate de parte dintre clienții și membrii acestor asociții, care cer Băncii Centrale să le și verifice. Aceste situații sunt: Blocarea (temporară) a accesului la finanțare pentru anumite companii, inclusiv facilități aprobate ajunse in stadiul semnării contractelor; Excluderea de la finanțare de către unele bănci, inclusiv cele două bănci de stat, a clienților care lucrează cu Statul Român; Limitarea accesului la restructurare sau amânare rate, sau condiționarea acestuia de acceptarea unor costuri mult peste cele practicate în urmă cu 1-2 luni la începutul anului 2020; Informarea clienților că facilitățile lor s-ar putea să nu mai fie prelungite deși discutăm de scadențe aferente lunilor octombrie sau noiembrie 2020; Imposibilitatea achitării la scadența a instrumentelor de plată emise și aflate pe circuitul comercial fapt care va determina înregistrarea companiilor respective in Centrala Incidentelor de Plata; Blocarea accesului la finanțări noi. ”Aceasta practică, sesizată deja de clienții mai multor bănci comerciale, poate genera adevărata criză financiară în România cu efecte negative și mult mai severe decât epidemia în sine. În acest context, vă rugăm să verificați informațiile transmise de clienții și membrii noștri, să dispuneți măsurile necesare și să informați reprezentanții băncilor comerciale de importanța asigurării accesului la finanțare pentru I.M.M. uri și asigurarea continuității și supraviețuirii afacerilor mici și mijlocii din România ”, se arată în scrisoarea organizațiilor patronale din Bihor. Organizațiile patronale propun soluții, așteaptă și de la BNR să propună măsuri utile mediului de afaceri, în special I.M.M.Pentru Binele Economiei Românești! .
Măsuri propuse de către mediul de faceri :
– Stabilirea domeniilor de activitate sensibile și afectate în mod direct de situația actuală și aprobarea în regim de urgență a suspendării / amânării ratelor pe o perioadă de min 6 luni. Amânarea ratelor ar trebui acceptată de bănci la cererea motivată a clienților fără ca acestea să înregistreze provizioane pentru companiile care nu au înregistrat restanțe mai mari de 30 de zile anterior lunii februarie 2020.
– Limitarea majorării dobânzilor și comisioanelor practicate de bănci la suspendarea / amânarea ratelor la un maxim de 3 p.p. peste dobânda din contractele inițiale și stabilirea obligativității revenirii la condițiile anterioare din contract după reluarea activității.
– Utilizarea băncilor cu capital majoritar de stat (CEC, Eximbank) pentru asigurarea continuității afacerilor și asigurarea lichidităților necesare în piață, inclusiv prin acordarea de facilități noi. Astfel, una dintre măsurile propuse ar putea consta în stabilirea unui procent minim de finanțări noi din totalul expunerilor anualizate ale băncilor în condițiile de risc asumate.
– Verificarea posibilității extinderii acestei prevederi la toate băncile comerciale.
– Acordarea de garanții guvernamentale în procent de min 80% la facilitățile noi și la cele preluate de la alte bănci, în regim simplificat și reducând documentația și timpii necesari la Fondurile de Garantare.
– Alte măsuri pe care le considerați utile mediului de afaceri, în special I.M.M. Vă mulțumim și așteptăm cu interes răspunsul Dvs. Pentru Binele Economiei Românești!
Citiți principiile noastre de moderare aici!