Aceasta chiar dacă este considerată de către iniţiatori doar un punct de plecare pentru întâlniri viitoare. Federaţia Patronilor Bihor, Camera de Comerţ şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România au dat întâlnire bancherilor la Oradea Shopping City, cu scopul de a găsi un canal de comunicare, de a prelua mesaje dinspre bănci spre mediul de afaceri şi invers, astfel încât discuţiile să se dovedească productive.
Nu mai puţin de 15 sucursale bancare, reprezentate la cele mai înalte niveluri, au venit la întâlnirea cu reprezentanţii mediului de afaceri. Gestul a fost apreciat drept unul de respect reciproc între cele două părţi, cu atât mai mult cu cât bancherii apar foarte rar în spaţiul public. În actualul context internaţional este important de menţionat că la discuţii au participat reprezentanţi ai băncilor cu capital integral românesc, dar şi cu capital austriac, cipriot, ori grecesc, bănci de stat, dar şi bănci comerciale.
Bani scumpi
Discuţiile, mediate de consultantul în afaceri Dacian Palladi, au fost unele extrem de cordiale, chiar dacă subiectele abordate sunt de maximă importanţă pentru ambii parteneri de discuţii şi, aparent, divergente. Dorinţa oamenilor de afaceri de a găsi nişte sfătuitori în bancheri s-a intersectat cu deschiderea acestora de a oferi consultanţă în afaceri. Cele aproximativ două ore de discuţii au fost afectate costurilor creditorilor, faptului că în România banii continuă să fie scumpi.
„Agenţii economici nu pot trăi fără sistemul bancar, dar nici invers nu este posibil. Vestea bună, de azi, este că Banca Naţională a redus dobânda de referinţă, la 0, 25%. e un lucru bun. Dacă ne uităm la turbulenţele internaţionale nu ştim însă cum să interpretăm. E foarte greu să faci afaceri în criză cu dobânda de referinţă mare. M-aş bucura să aud din partea dumneavoastră noutăţi pozitive pe care să le transmitem membrilor nostri”, a spus omul de afaceri Ioan Micula, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor. Aşteptările oamenilor de afaceri sunt legate de scăderea dobânzilor la credite.
„Anumite costuri cu creditele ar putea să scadă. Aşteptam asta, fiindcă altfel agenţii economici dispar, oricum numărul lor este din ce în ce mai mic. Nu mai puţin important este dacă am putea să aflăm de la dumneavoastră ce se întâmplă cu sutele de miliarde datorii care se şterg. Aş fi foarte bucuros dacă am putea avea câtva indicii de la dumneavoastră în legătură cu ceea ce se întâmplă acum în plan internaţional. Fiindcă toate aceste măsuri nu duc decât la creşterea costurilor cu creditele”, a punctat Ioan Micula.
Despre condiţiile de creditare ale agenţilor economici a vorbit şi vicepreşedintele la nivel naţional a Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii, Ioan Mintaş. Domnia sa a subliniat că nu este normal ca la fondurile de garantare şi contragarantare constituite la cererea IMM-urilor, tocmai pentru a sprijini afacerile, condiţiile de creditare să fie aceleaşi ca şi la orice tip de credit. Ioan Mintaş consideră că normele bancare ar trebui să fie mai flexibile şi că nu toate firmele ar trebui să intre la incidente bancare, indiferent dacă acesta este generat de cauze voite sau datorită neîncasării plăţilor de la stat.
Vicepreşedintele CNIPMMR a subliniat faptul că patronatul a reuşit să obţină sprijin guvernamental în a scoate pe piaţă cardul Kogolniceanu pentru IMM-uri, cared pe care majoritatea băncilor îl accesează, chiar dacă obţinerea acestuia se face în condiţii mult mai restrictive decât şi-au dorit oamenii de afaceri şi anume, beneficiarul trebuie să aibă minim doi ani de activitate.
Ioan Mintaş a redat şi o discuţie cu preşedintele IMM-urilor din Austria care întrebat fiind care este dobânda la creditare pentru acest segment, a răspuns: „îmi este şi ruşine să spun: sub 1%”.
Concutenţă
Reprezentanţii IMM-urilor au prezentat şi soluţii pentru a fluidiza acordarea creditelor pentru IMM-uri. Una dintre medote ar fi ca statul să nu se mai împrumute de la bănci, ci să îşi obţină banii prin emisiune de acţiuni. „Atât timp cât statul ia un miliard de euro pe lună din bănci, nici o bancă nu este interesată să mai dea credite. Statul însă nu produce”, a spus Ioan Mintaş.
„Există un trecut comun, există un prezent comun şi există şi un viitor comun. Nu putem concepe să nu mergem mai departe împreună. Fiindcă, fiecare, în felul lui, contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri în Bihor”, a spus Ioan Lucian, preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor.
Veronica Bursaşiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!