Poliţiştii bihoreni anti-fraudă tocmai au finalizat dosarul în ce-l priveşte pe gălăţeanul Lucian Blănaru, administrator al firmei bucureştene Transtotal Trust SRL, acuzat că a emis o filă cec către o firmă orădeană, pentru suma de 38.190 lei.
„La data emiterii, în luna octombrie 2010, suspectul de înşelăciune ştia că nu are disponibil în cont şi că societatea este în interdicţie bancară. Ulterior, respectiva filă CEC a fost refuzată de bancă din cauza lipsei totale de disponibil în cont”, a mai explicat purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor, inspector principal de poliţie Alina Dinu.
Poliţiştii antifraudă au trimis dosarul la procurorii orădeni cu propunere de trimitere în judecată.
Cât despre patronul orădean înşelat, şansele acestuia de recuperare a prejudiciului sunt reduse chiar dacă Blănaru va fi găsit vinovat.
Căutaţi-i pe Google!
Însă dacă înainte de a-i furniza marfa, patronul orădean sau un responsabil de vânzări ar fi dat un simplu «Search», fie cu numele lui Blănaru fie cu al firmei „Transtotal Trust” (Încredere – trad.), ar fi găsit articole postate încă din septembrie 2010 pe Financiarul.ro sau alte site-uri «Antiţepari».
Din ele rezulta că doar în perioada 24 – 28 septembrie 2010, firma lui Bălnaru a emis 7 cecuri şi 19 Bilete la Ordin în valoare ce 824.505 lei, fără a avea disponibil în cont.
Ţepe de milioane
Iar la data de 11 octombrie 2010, Transtotal Trust figura în evidenţele Centrului Incidenţe de Plăţi (CIP) cu 14 cecuri refuzate la plată, în valoare de circa 900.000 lei şi 42 de Bilete la Ordin, în valoare de1.266.559 lei. Rezultă untotal al ţepelor de peste două millioane de lei.
Interesant este că, înainte de a face afaceri cu “Transtotal Trust”, un furnizor a comandat un raport de bonitate de la una dintre cele mai titrate companii care se ocupă de management al riscului comercial. Iar compania respectivă a dat asigurări că “Transtotal Trust” este o firmă serioasă şi solvabilă, fără a sesiza faptul că nu are angajaţi şi îşi schimbase proprietarul recent, caracteristici care ar trebui să alarmeze orice debutant în ale afacerilor.
În altă ordine de idei, e recomandabil ca înainte de a finaliza orice tranzacţie cu un necunoscut, fie comercială sau imobiliară, să încercaţi să-i aflaţi cazierul financiar sau chiar penal. Iar în cazul tranzacţiilor foarte mari, merită chiar să angajaţi o firmă de detectivi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!