O festivitate jubiliară marcată de momente solemne, pline de simbolism. Vorbim despre celebrarea a zece ani de la înfiinţarea Universitatii Crestine Partium şi douăzeci de ani de la de la fondarea Facultăţii Reformate „Sulyok István”. Episcopul reformat de pe lângă Piatra Craiului, Csűry István, a fost cel care a deschis seria discursurilor, printr-o rugăciune. A urmat la cuvânt Tokes Laszlo, în dubla sa calitate, de preşedinte al Universităţii Creştine Partium, precum şi vicepreşedinte al Parlamentului European. De altfel, Tőkés a preluat demnitatea europeană tocmai de la Schmitt.
„Rănile Trianonului”
Discursul lui Tőkés nu putea fi decât pigmentat cu declaraţii interesante, cu iz politic. În sprijinul vocaţiei sale, de militant pentru învăţământul în limba maghiară din Ardeal, Tőkés s-a folosit de un citat din Nicolae Iorga: „Acum 90 de ani, cunoscutul istoric Nicolae Iorga spunea următoarele: «Nu de aceea am luat Ardealul ca să desfiinţăm universităţile altora ci ca să le înfiinţăm pe ale noastre». Însă, la fel ca şi punctul din Declaraţia de la Alba Iulia, aceste cuvinte au rămas doar pe hârtie”, a cuvântat Tőkés. Europarlamentarul a continuat, invocând şi Tratatul de la Trianon: „În acest fel, cu promisiuni deşarte rănile Trianonului nu vor fi vindecate niciodată şi nici nu vom ajunge vreodată în ţara făgăduinţei – Europa Unită”.
Preşedintele Republicii Ungare a vorbit despre învăţământul în limba maternă ca fiind „hotărâtor pentru supravieţuirea unui popor”. Schmitt: „Datorită acestui fapt, e îmbucurător că în Partium s-a înfiinţat Universitatea Creştină Partium, precum şi Facultatea Reformată „Sulyok István”. Aceste două instituţii pot fi baza pe care se poate clădi sistemul de învăţământ în limba maghiară din România”. Preşedintele maghiar a mai avut un mesaj pentru ungurii de pretutindeni: „Să avem credinţa că poporul maghiar va fi din nou unit în interiorul Uniunii Europene, pentru că azi nimic nu ne mai separă”.
În cadrul festivităţii jubiliare, Schmitt Pál le-a înmânat distincţii fondatorilor Universităţii Partium, Tőkés László şi Tempfli Jozsef. Apoi, Tőkés i-a înmânat preşedintelui Medalia Universitară Jubiliară şi un tablou al pictorului orădean Kristófi János. Schmitt a ţinut apoi să-l aplaude şi pe Kristófi, prezent în biserică. Un alt moment solemn a fost cel în care Kovács Zoltán, prim-curator al Eparhiei Reformate, i-a înmânat lui Schmitt Pal un exemplar al ediţiei faximile a Bibliei din Oradea.
Aceste solemnităţi au fost succedate de o arie în limba maghiară, din opera Bánk bán de Erkel Ferenc, intitulată „Patria mea, patria mea”, în interprearea lui Xavier Rivadeneira, solist al Operei Maghiare de Stat. Interpretarea lui Rivadeneira a fost aplaudată îndelung de audienţă.
La final, imnul maghiar
În salutul său, ţinut în limba română, rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, a făcut un scurt istoric al învăţământului superior din Oradea, începând cu secolul XVIII (Şcoala Superioară de Drept). Antal a ţinut să sublinieze colaborarea U.O. cu celelalte universităţi orădene, inclusiv cu Universitatea Creştină Partium. De altfel, cu aceasta din urmă U.O. a şi încheiat în urmă cu câteva luni o protocol de colaborare. „Felicitări Universităţii Creştine Partium pentru tot ce a realizat până acum şi vă urez succes şi în continuare”, şi-a încheiat rectorul Antal cuvântarea.
Festivitatea jubiliară de la biserica reformată Oraşul Nou s-a încheiat cu intonarea imnului naţional al Ungariei. Inmul maghiar a fost intonat de către orga bisericii, fiind în acelaşi timp cântat în cor de marea majoritate a celor prezenţi. Inclusiv de preşedintele Schmitt Pál.
CĂLIN CORPAŞ
Strategie comuna pentru scoala maghiara
Schmitt: „Tokes e eroul Europei”
Soferi tinuti in loc de coloana oficiala
Doua drapele maghiare in biserica
Citiți principiile noastre de moderare aici!