Aspiră la educarea tinerei generații în spiritul democrației, toleranței, respectării diversității și integrarea activă în societate. În perioada 8-13 octombrie o delegație de copii și dascăli din Polonia a fost în vizită la CN Octavian Goga Marghita, eveniment derulat în cadrul proiectului de parteneriat educațional internațional „Together în Europe”.
Primarul Pocsaly Zoltan și reprezentanți ai Consiliului local-proiectul a fost finantat in parte de Consiliul local al municipiului Marghita, reprezentanți de la Liceul Teoretic cu predare în limba maghiara “Horvath Janos”, de Liceul Tehnologic “Horea” și invitați din partea părinților au fost la eveniment. Delegația poloneză a fost primită, după tradiția românească, cu pâine și sare oferite de doi elevi ai școlii îmbrăcați în costume populare, apoi au avut loc câteva momente artistice inspirate din folclorul românesc și maghiar.
Punctul culminant al primirii l-a constituit interpretarea în limba poloneză, de către corul de copii români și maghiari, a două piese muzicale foarte populare și îndrăgite in Polonia. Momentul acesta a fost foarte emoționant deoarece oaspeții au fost foarte impresionați si au cântat impreună cu gazdele.Cu ocazia primirii oaspetilor polonezi, a fost decorată sala festivă a scolii în stil tradițional românesc.
Caută valori comune
„Prin activităţile online şi de mobilitate, derulate până la sfârşitul proiectului, 32 de elevi români şi polonezi, împreună cu profesorii însoțitori vor manifesta o mai bună înţelegere şi capacitate de reacţie la diversitatea socială, etnică, lingvistică şi culturală;vor cunoaşte obiceiuri şi tradiţii noi;
vor identifica valori comune cu persoane din altă ţară, în pofida diferenţelor culturale;îşi vor îmbunătăţi nivelul de comunicare în limba engleză;şi vor dezvolta abilităţile interpersonale;îşi vor aprofunda competenţele digitale.
Grupul țintă direct e format din 16 elevi români, dintre care 12 studiază la Colegiul Naţional “Octavian Goga”, iar 4 elevi la Liceul Teoretic “Horvath Janos”, cu predare în limba maghiară şi 16 elevi polonezi, de la școala Zespół Szkolno Przedszkolny nr. 2 din Legionowo, Polonia. Toți elevii sunt cu vârste cuprinse între 13 şi 14 ani8, explică coordonatorul de proiecte Loredana Braia.
Indirect, din grupul țintă fac parte : Asociaţia Cultural Educativă “Octavian Goga”, Colegiul Naţional “Octavian Goga”, Liceul Teoretic “Horvath Janos”, cu predare în limba maghiară, Zespół Szkolno Przedszkolny nr. 2 din Legionowo, Polonia, elevii, profesorii şi echipele de management ale celor trei şcoli implicate în proiect, părinţii, comunitatea locală și europeană.
Proiectul se derulează în intervalul 02.09 -31.08.2020. Bazele acestui proiect de parteneriat educațional internațional s-au conturat în urma invitației adresate de către autoritățile locale ale regiunii Legionowo, Polonia, membrilor Asociației Văii Barcăului, în luna iunie, 2018, pentru a participa la Zilele orașului Legionowo. Scopul acestei invitații era de a stabili contacte mutuale și de a încheia acorduri de colaborare viitoare, în cadrul mai multor domenii de interes.
Dintre membrii delegației române a făcut parte și domnul director al Colegiului Naţional “Octavian Goga”, domnul Marcel Emil Sas Adăscăliții. În calitatea sa de Președinte al Asociației Cultural Educative “Octavian Goga”, acesta a propus realizarea unui proiect de parteneriat educațional internațional între școlile din Marghita și o școală din Legionowo, cu scopul valorificării patrimoniului cultural al celor două țări și trei naționalități: română, maghiară și poloneză, a promovării imaginii comunității locale și naționale peste hotare, a realizării coeziunii între copii de diferite naționalități și a dezvoltării sentimentului apartenenței la spațiul comun, european, al tuturor celor implicați direct și indirect în proiect.
Lecții interactive
„În urma acestei propuneri, prin intermediul Asociației Cultural Educative Octavian Goga, au fost puși în contact profesorii coordonatori ai proiectelor comunitare de la școlile implicate: Colegiul Naţional “Octavian Goga”, Liceul Teoretic “Horvath Janos” și Zespół Szkolno Przedszkolny nr. 2 din Legionowo, Polonia, care au încheiat un protocol de colaborare și au convenit asupra tuturor parametrilor proiectului.
Desfăşurarea proiectului va avea loc în două locaţii, Marghita şi Legionowo. Activităţile principale vor consta în activităţi online, prin intermediul cărora elevii din cele două țări se vor cunoaște, își vor prezenta școala, orașul, țara, vor derula proiecte cu tema interculturalității, vor împărtăși opinii, idei, vor organiza dezbateri cu subiectul cetățeniei europene, și două mobilităţi, una a elevilor polonezi în România și una a elevilor români în Polonia”, explică coordonatorul de proiecte și programe comunitare Loredana Braia.
Activitățile online se vor desfășura simultan în cabinetul de informatică al Colegiului Național „Octavian Goga” și în cabinetul de informatică al școlii Zespół Szkolno -Przedszkolny nr 2, din Legionowo. În perechi sau în grupe și sub îndrumarea profesorilor de limba engleză, elevii din cele două țări vor îndeplini sarcini de lucru prin intermediul cărora se vor cunoaște, își vor prezenta, școala, orașul, țara, vor derula proiecte cu tema interculturalității, vor împărtăși opinii, idei,vor organiza dezbateri cu subiectul cetățeniei europene.
În perioada mobilităților elevii vor participa la lecții interactive pe teme culturale. Se vor vizita obiective turistice, iar participarea la activități distractive va facilita comunicarea între elevii din cele două țări și va realiza coeziunea întregului grup. În cadrul vizitei interculturale, elevii polonezi au avut ocazia să se familiarizeze cu obiceiurile și tradițiile strămoșești, cu meșteșugurile parcticate de localnici, cu istoria locurilor și cu mâncarea tradițională.
Citiți principiile noastre de moderare aici!