O parte dintre cele mai valoroase bunuri intrate în ultimii ani în patrimoniul Muzeului Țării Crișurilor, care provin din achiziții, donații, săpături arheologice sau descoperiri întâmplătoare vor fi prezentate într-o expoziţie ce va fi vernisată joi, 12 octombrie 2023, ora 18.15, la sediul instituției muzeale din Strada Armatei Române nr.1/A.
[eadvert]
Expoziția „Patrimoniu recuperat. Obiecte nou intrate în colecțiile Muzeului Țării Crișurilor (2020-2023)” este organizată de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Direcția Județeană pentru Cultură Bihor.
Printre cele mai importante artefacte ce vor fi expuse sunt: piesele de aur din mormântul eneolitic descoperit la Biharea; tezaurul monetar Săldăbagiu de Munte, ce cuprinde monede din aur și argint din vremea lui Matia Corvin (1458-1490); tezaurul monetar Leș (comuna Nojorid), format din 5.066 de monede din argint datând din prima jumătate a sec. al XVI-lea.
Dintre intrările recente în patrimoniul secției de Științe ale Naturii se remarcă eșantionul de blană de mamut lânos (Mammuthus primigenius) din Siberia, fragmentul de mandibulă de rinocer lânos (Coelodonta antiquitatis), provenit de la balastiera Roșiori (jud. Bihor), și fragmentele de craniu aparținând unei specii de aligator din Eocen (Diplocynodon kochi).
La acestea se adaugă donația unor obiecte de artă decorativă, cărți poștale, recipiente și instrumentar farmaceutic, piese din perioada comunistă, precum și diferite alte obiecte de utilitate din lumea satului bihorean.
În cadrul expoziţiei vor fi prezentate şi cele trei lucrări de artă recent donate Muzeului Ţării Crişurilor de către britanicul John M. Andrews. Lucrările donate sunt creații ale pictorilor Ernő Grünbaum, Leon Alex și Jenő Elefánt. Donația a fost mijlocită de reprezentanții Asociației „Tikvah”.
Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal a ajuns astăzi să dețină peste 500.000 de piese de patrimoniu (532.691 la 1.01.2023) datorită politicii sale de întregire a patrimoniului. Expoziția va putea fi vizitată până în 12 noiembrie.
Trimite articolul
X…. pe cine intereseaza vechiturile alea ?